[#18]
Re: Wykład dotyczący amigowej specyfikacji i programowania
@MDW,
post #12
Zaznaczam, że ja mam większe doświadczenie z Amiga OS niż z Windows i to pod kątem znajomości systemu, używania go i programowania pod system. Bardziej faworyzuję Amiga OS.
Moim zdaniem kompatybilność to rzecz podstawowa jeśli chodzi o komputery i systemy operacyjne. To, że każdy procesor Intela jest kompatybilny wstecz oraz to, że starsze aplikacje Windows działają również na nowszych wersjach systemu jest siłą tego systemu. Gdyby było inaczej, programy trzeba by pisać w kółko na nowo i od początku.
Amiga OS do wersji 3.x również nie zrywał z przeszłością. Biblioteki były rozbudowywane w taki sposób, by dać więcej możliwości programiście, a zarazem wspierać programy korzystające ze starszych wersji systemu. Gdyby nie kompatybilność, to zawsze należało by się wspierać emulacją, która efektywna nie jest.
Wadą Windows (szczególnie ostatnich) jest za to kiepski interfejs użytkownika (pogarsza się z każdą wersją), aspekty techniczne systemu są schowane "pod maskę". Ja rozumiem, że system musi być bezpieczny i dlatego tak jest. Zupełnym nieporozumieniem jest to co zrobili z menu "Start".
Amiga nie ma tych wad, więc używam jej z dużo większą przyjemnością. :) Oczywiście chciałbym, by ludzie poznali Amigę jeszcze raz i zaczęli jej używać jako podstawowego komputera. Wiem, że w dzisiejszym świecie jest to niemożliwe, zbyt wiele się zmieniło.