[#7]
Re: Terminale PKP z 90ych
@Umpal,
post #6
Elwro 600 - to była wielka szafa, a tak właściwie to wielki gruby stół, za duże by weszło w taką obudowę jak te terminale.
Elwro 800 - to był tylko prototyp który nie wszedł do produkcji, jak zresztą piszą na górze stronki którą podesłałeś.
Elwro 801AT - to już normalny PC ze zbyt mocnym i drogim prockiem jak na tak proste zadanie, do maszyn które przypuszczam że stały na każdym dworcu głównym w miastach wojewódzkich.
Wszystkie powyższe mają w sobie Intele i tryb o jakim jest tu mowa.
Elwro 800 Junior - (nie mylić z 800) - to klon Spectrum z trybem 64 znaków w 24 wierszach, ale z koślawymi literkami 4x8 piksele. Timexy i Unipolbrity mają podobny tryb, i rozdziałke którą można by pomylić na pierwszy rzut oka z 640x200, ale ich czcionka to patykowate literki z kresek o szerokości 1go piksela. Zdecydowanie nie to widziałem.
Zajrzałem do archiwum miejscowej (Toruń) gazety, w nadziei na jakąś wzmiankę o tym, ale w necie mają tylko teksty z ostatniej dekady.
Może na elektrodzie by ktoś kojarzył, tam jest chyba więcej dziadków, ale nie chce mi się specjalnie po to zakładać tam konta. Ale może ktoś...