[#1] Amerykańska armia wciąż używa dyskietek
Ciekawy artykuł, z cyklu "retro w użyciu", teraz już to przedruk (widziałem wczoraj na innym portalu):

http://www.wykop.pl/ramka/3189931/bron-atomowa-sterowana-za-pomoca-8-calowych-dyskietek/

Np. cytat:

Jednym z najbardziej kuriozalnych przykładów jest system informatyczny, używany m.in. przez Departament Zdrowia. Został stworzony jeszcze w latach 80. przez Microsoft. Od ponad dekady nie jest wspierany przez producenta. Jak podaje CNBC, urzędnicy postanowili więc… zatrudnić emerytowanych pracowników Microsoftu do obsługi przestarzałego programu.

[#2] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@DiskDoctor, post #1

USburger ma dużo takich przestarzałych technologii w porównaniu do 3 świata, który się ciągle rozwija wprowadzając śmiałe nowości, no dobra są wyjątki np zus ostatnio publiczny przetarg na dyskietki zrobił ;)
[#3] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@DiskDoctor, post #1

podejrzewam że to nie jest jakaś "fanaberia". Skoro działa...
Podobno Rosjanie mają sporo zakonserwowanych starych konstrukcyjnie czołgów z lat 70-80 zmagazynowanych, w przypadku nowoczesnego ataku EMP, są niewrażliwe na tego typu broń. Stare, ale nadal potrzebne
[#4] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Sidroff, post #2

Jakby nie "USburger" to dziś być nadal liczył na liczydle a o komputerach czytałbyś w powieściach S-F. Co to w ogóle za określenie????
[#5] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Sidroff, post #2

Tak, wymienią te stare IBM-y na nowiutkie pecety z Windows 10, Chińczycy im się włamią, ustawią cele i nacisną guzik...
[#6] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Sidroff, post #2

No, Jankesi przecież jeszcze do 2001 roku używali Amig w NASA
[#7] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Koyot1222, post #3

Stosunkowo niedawno wiele profesjonalnych komputerowych systemów finansowych, modeli ekonomicznych itp. było jeszcze napisanych w Fortranie i COBOLu (oczywiście mam na myśli USA) i programiści tych języków także byli poszukiwani. Po prostu tamte narzędzia były wielokrotnie sprawdzone i dobrze działały więc pisanie ich od początku w nowszych językach programowania nie miało uzasadnienia. W poważnych sprawach (takich jak broń nuklearna czy systemy giełdowe) nikt kto jest przy zdrowych zmysłach nie będzie się rzucał na nowości tylko dlatego, że jest nowe ale niekoniecznie dobrze przetestowane i zabezpieczone.
[#8] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@michalmarek77, post #4

Kraj z burgerów słynący, prosta i smaczna wołowina tak mi się kojarzy :P

A myślałem, że to Indianie stworzyli komputery a nie emigranci ekonomiczni/zarobkowi chcący, tworzyć amerykański sen (czyli zarabiać $$$) . Udało im się zapewne dlatego, że gospodarczo byli bardziej liberalni i otwarci na nowości niż kraje europy :)
[#9] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Koyot1222, post #3

Podobno Rosjanie mają sporo zakonserwowanych starych konstrukcyjnie czołgów z lat 70-80 zmagazynowanych, w przypadku nowoczesnego ataku EMP, są niewrażliwe na tego typu broń. Stare, ale nadal potrzebne

Tak, za uralem są magazyny, kilkanaście tysięcy maszyn.
[#10] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Krashan, post #5

Dlatego przyszłością są procki w FPGA i AmigaOS. Ten sprzęt spokojnie obsłuży wszystko. Czas przejść z Win/Linuxa na naszą platformę. Świat będzie bezpieczniejszy.OK
[#11] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Andrzej Drozd, post #10

Dodam, że komputery z niezależnym prockiem i wymienialnym programowo, są lepsze od najlepszych procesorów, które siedzą w "urządzeniu" na stałe i są w 101% shakowane.

Dodane: Co jak co, ale najnowsza technologia znowu dzieje się na naszej platformie.OK

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2016 18:46:21 przez Andrzej Drozd
[#12] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Sidroff, post #2

USburger ma dużo takich przestarzałych technologii w porównaniu do 3 świata, który się ciągle rozwija wprowadzając śmiałe nowości, no dobra są wyjątki np zus ostatnio publiczny przetarg na dyskietki zrobił ;)

Poproś dostawcę internetowego żeby Ci przyspieszył internet bo wiadomości wolno idą. Przetarg na dyskietki w ZUS był "ostatnio" w... 2008 roku.
[#13] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Sidroff, post #8

zgadzam się z michałmarek, to dość uproszczone schematy poznawcze. Zawsze pytam lewaków gardzących wszystkich co ze stanami związane (choć żaden tam nie był), dlaczego tak namiętnie oglądacie ichniejsze filmy i seriale, a nie np. radosną twórczość rodem z korei północnej

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2016 21:47:06 przez charliefrown
[#14] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@jimmy, post #7

modeli ekonomicznych itp. było jeszcze napisanych w Fortranie i COBOLu (oczywiście mam na myśli USA) i programiści tych języków także byli poszukiwani

Mam znajomego co robi w systemach bankowych i nadal w wielu miejscach takie systemy działają. W USA dobry cobolowiec ma sporo roboty i naprawdę niezłe stawki.

Gdzieś kiedyś czytałem, że amerykańska armia nadal korzysta z Fortrana w większości systemów wojskowych, rozwiązania przetestowane przez x lat, sprawdzone i działające.
[#15] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@DiskDoctor, post #1

Zus

Dawno, dawno temu przy przenoszeniu danych korzystano z dyskietek. Ale już nawet najstarsi górale nie pamiętają kiedy. Tymczasem są miejsca, gdzie ciągle królują nośniki o pojemności 1,44 MB. Zakład Ubezpieczeń Społecznych zamówił właśnie 130 tysięcy takich 3,5-calowych cudeniek. Lepiej teraz niż zanim zupełnie wyjdą z produkcji.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2016 22:04:49 przez Dorian3d
[#16] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@_arti, post #6

Owszem używali, do dosyć ograniczonych zadań w zakresie zbierania danych telemetrycznych jednego z typów rakiet nośnych.
Amigi używane były nie z powodu jakiś tam przewag technologicznych (czy jakichkolwiek innych), tylko z powodu relatywnie taniej i prostej możliwości przejścia ze starych systemów opartych również na 68k.
Amerykanie mają, nie zawsze zrozumiały przez Polaków, zwyczaj maksymalnego wykorzystania systemów i rozwiązań które dotychczas się sprawdzają. Nie ma ślepego podążania za nowinkami, tylko dlatego, że są nowe. Stąd do dzisiaj (6 lat temu na pewno, gdy miałem okazję tam mieszkać) sporo jeszcze ludzi korzysta z książeczek czekowych, zamiast kart płatniczych (spieszysz się jak cholera, a tu klient przed tobą w spożywczaku z namaszczeniem wypisuje czek....). Te dyskietki 8 cali w systemach jądrowych sił strategicznych są wyrazem tego samego trendu.

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2016 00:25:03 przez wali7
[#17] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@wali7, post #16

Taaa podobno większość czytników do kart kredytowych w sklepach korzysta z paska magnetycznego a nie z chipu. Przez co reszta świata nie może z tych pasków zrezygnować bo by ich karty w USA były bezużyteczne. Większość centrali telefonicznych jest wciąż analogowa. Stąd wszystkie te pełne napięcia sceny z filmów kryminalnych o namierzaniu rozmowy. A w Europie rządzi cyfrówka i numer jest znany zanim ktoś podniesie słuchawkę. :)
[#18] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@charliefrown, post #13

Lewaki już tak mają. Komuszych filmów oglądać się nie da, to patrzą na amerykańskie i zajadają się hamburgerami i koniecznie z majonezem. Czasami zapomną popić Coca-Colą i popijają taką dziadowską oranżadą. No i gdy już dostaną sraczki to robią protesty. A gdy biegunka minie, to zaś hamburgery wcinają i zaś zamiast Coca-Colą, to piją tą syfiatą oranżadę...i tak w koło macieju im się dzieje.

Napisałem to ja, lewicowiec (lewica patriotyczna), który z USA nie ma problemu, bo tam przynajmniej szanują Polskę.
OK
[#19] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Dorian3d, post #15

Lepiej teraz niż zanim zupełnie wyjdą z produkcji.

Hehe, a hakorze tylko tylko zaciskają zęby, bo przez internet nie dobiją się do tych dyskietek.
[#20] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@DiskDoctor, post #1

Polski ZUS też używa dyskietek

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/82480,zus-kupuje-130-tysiecy-dyskietek.html
[#21] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Hubez, post #20

[#22] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Andrzej Drozd, post #18

Napisałem to ja, lewicowiec (lewica patriotyczna), który z USA nie ma problemu, bo tam przynajmniej szanują Polskę

tom się uśmiał
[#23] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@QkiZ, post #22

Oj z tym szanowaniem Polski w USA to pojechałeś. Tak nas szanują, że nie chcą znieść wiz nie mówiąc o dowcipach o Polakach. Mnie kiedyś ktoś powiedział, że jak Amerykanin powie do mnie Polak to należy lać od razu w gębę. Ogólnie Amerykanie są bardzo mili i przyjaźni co by nie wyszło że to dziwny kraj.
[#24] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Tomski, post #23

Mnie kiedyś ktoś powiedział, że jak Amerykanin powie do mnie Polak to należy lać od razu w gębę.

I racja z tym laniem w gębę. Bo Polack to pogardliwa nazwa naszej nacji używana na zachodzie Europy i w USA.

A co do samego szanowania to nie ma uczuć w skali państw. Są za to interesy. I nic więcej.
Dopóki mamy zbieżne interesy to jest ok. Gdy USA pod rządami Hilary "sprzedadzą" nas Niemcom i Rosjanom to też będzie ok?
A sam szacunek, nie zaś poklepywanie po pleckach, trzeba sobie naprzód zaskarbić w jakiś sposób...

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2016 14:09:59 przez Dopuser
[#25] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Krashan, post #5

nie muszą ustawiać celów, Chińczykom wystarczy naciśnięcie guzika , a jak naciśną wszystkie to tak czy siak wszyscy na Ziemi spotkamy się z aniołkami - wersja dla wierzących
[#26] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@charliefrown, post #13

a dlaczego z Korei Pn., przecież to zupełnie obcy Nam krąg kulturowy, podobnie jak z Korei Pd., ale już chińskie "komunistyczne" filmy, albo radosna twórczość z PRL, ZSRR, Czechosłowacji itd. to co innego , a co do amerykańskich filmów sensacyjnych to w tym roku rzuciłem się niesiony logiką zamerykanizowanego tłumu na Gwizdne wojny i obejrzałem przy akompaniamencie prażonej kukurydzy i siorbiącej cole gawiedzi, jeżeli dla Ciebie jest to kultura w jakości Hi to naprawdę współczuje ... a film cienki jak dupa węża, mówiąc szczerze, nawet mi się kimnęło, na szczęście syn mnie obudził na scenie gdzie syn zabijał ojca, było to tak ciężkie w swojej dramaturgi, że o mało nie polałem się ze śmiechu, oczywiście niedopitą colą , o serialach to już nie będę wypowiadał się...

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 06:31:46 przez sigma2pi
[#27] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@michalmarek77, post #4

USburger to popularne w bardzo wielu zakątkach świata określenie mięska armatniego nosicieli "amerykańskiego" stylu demokracji wedle zasady; najpierw strzelaj, a potem pytaj autochtonów o zdanie . Nie widzę związku z komputerami, bo jeżeli pamięć mnie nie myli to jeszcze w latach 70 czołowi menedżerowie współczesnych wielkich koncernów IT widzieli zapotrzebowanie ludzkości na komputery w ilościu kilkunastu sztuk mainframe, a postęp zawdzięczamy raczej gościom pokroju Jobsa ktorzy życie spędzali lajtowo na haju nie przywiązując wagi do niczego, także amerykańskiej demokracji, czyli krótko reasumując, popierajmy idee swobodnego dostępu do nasion konopii indyjskiej to może doświadczymy wielu kolejnych rewolucji w myśleniu... pomysł
[#28] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Krashan, post #5

Chińczycy im się włamią, ustawią cele i nacisną guzik...

tylko z skąd to niczym niepoparte przekonanie jakoby Chińczycy pragnęli zniszczenia USA, a nie jest na odwrót, chyba za dużo patriotycznych filmów z Hoolywood ktoś tu ogląda ? ok, racja
[#29] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Koyot1222, post #3

podejrzewam że to nie jest jakaś "fanaberia". Skoro działa...

Ważniejsze jest to, co Amerykańce mają do tych maszyn podłączone. Pewnie jakieś specjalizowane systemy sterowania i zbierania danych. Takie systemy powstają w konkretnej rzeczywistości technicznej i nie lubią zmian. W instytucjach naukowych często zdarza się, że trzeba wyciągać z rupieciarni jakieś 486, bo system pomiarowy nie chce poprawnie współpracować z niczym nowszym. Jego wymiana, wraz z komputerem, nie ma sensu bo nowy system jest od tego komputera wielokrotnie droższy, trzeba jeszcze raz się go uczyć i przechodzić żmudną procedurę kalibracji i testów. A, tymczasem, stary system jest skonfigurowany, działa i świetnie się nadaje do swojej roboty. Jedyny mankament, to brzydactwo z lat 90-tych na biurku. Podsumowując - nikt rozsądny nie będzie wprowadzał sobie zaburzeń w pracy, wydawał kasy i dokładał sobie roboty tylko dlatego, że mu komp wyszedł z mody albo korzysta z niemodnego nośnika. W takich instytucjach komputer nie jest pępkiem świata. Zajmuje podobną pozycję, co młotek.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 10:59:44 przez Daclaw
[#30] Re: Amerykańska armia wciąż używa dyskietek

@Daclaw, post #29

Ja pamiętam jak na studiach przy pisaniu pracy magisterskiej szliśmy do osobnego pomieszczenia, gdzie działał sobie jakiś 286 z MS-DOSem i programem do identyfikacji szczepów - za pomocą pasków API i przy użyciu specjalnego programu, na który wydział miał wykupioną (najwyraźniej jednostanowiskową) licencję od BioMerieux. No i co - skoro działało, a nowa licencja kosztowała jakieś grube pieniądze...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem