[#1] Amiga w 'Orange in the new black'
W 7. odcinku czwartego (aktualnego) sezonu serialu "Orange is the new black" jest scena z retrospekcją. Przedstawia jedną z bohaterek kilkanaście lat wcześniej, która jako dziennikarka przynosi do redakcji teksty na papierze. Kobieta przyjmująca to od niej mówi:

"Poza tym wiem, że stukanie na starej maszynie jest romantyczne, ale kup sobie wreszcie komputer. Najlepiej Amigę! Bądź nowoczesna!"

Słowo "Amiga" wręcz wykrzykuje w fanbojski sposób. Niby drobiazg, a szeroko się uśmiechnąłem oglądając tę scenę, bo to jest serial z 2016 roku. szeroki uśmiech

W amerykańskich filmach/serialach często właśnie widać, że Amiga w latach 80 była tam traktowana jak komputer, a nie jak w Europie - jak konsola do gier.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 00:21:23 przez MDW
[#2] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #1

Bardzo miłe !
Dobre jest takie myślenie, bo dobry software przydaje się na dłuuugo np. u nas Dpaint,Ppaint,Ced albo cubase na atarynce.pomysł
[#3] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #1

Na pewno była traktowana jak komputer, bo ludzi było stać na rozszerzenia.
Nie da się ukryć, że goła A500, czy nawet A1200 to są konsole do gier.
Gdy coś koło roku 1996/7 poszedłem do sklepu komputerowego kupić CD-ROM do Amigi, to sprzedawca popatrzył z niedowierzaniem i zaskoczony zrobił dziwną minę.
Dopiero gdy powiedziałem że w A1200 mam twardy dysk i procesor 040 oraz 16 MB ramu, to od razu stwierdził: "O, to już jest komputer". Pewnie nic mu nie mówiło to 040, ale HDD i 16 MB ramu powiedziało mu pewnie "wszystko".
[#4] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@Andrzej Drozd, post #3

A ja sobie wczoraj zobaczyłem kilka zaległych odcinków nowego serialu Preacher i takie coś tam znalazłem:

Starszy brat Królowej szeroki uśmiech
[#5] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #1

"..Najlepiej Amigę! Bądź nowoczesna!"

OK
[#6] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@Fest3r, post #4

W komiksie tego raczej nie było... zaspoilerujesz kto to?
[#7] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@sunater, post #6

Odin Quincannon, a starszy brat królowej chodziło mi o c64 jako brata Ami :-], scenka jest z odcinka 4.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 13:18:23 przez Fest3r
[#8] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #1

a propos Amigi w serialach, nic nie przebije produkcji BBC. Już niedługo pierwsza wersja urządzenia wg pomysłu Krashana do nabycia w sklepie ponga...

link

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 13:48:33 przez charliefrown
[#9] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@charliefrown, post #8

OK
[#10] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@charliefrown, post #8

Stary, ale skanery ręczne do amigi były w ofercie 30 lat temu:D.
[#11] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #1

Amiga w latach 80 była tam traktowana jak komputer, a nie jak w Europie - jak konsola do gier

Chyba właśnie na odwrót.
Wystarczy zobaczyć jeden z odcinków "The Computer Chronicles" z 1989 poświęcony Amidze aby się przekonać, że właśnie w USA jest to komputer marginalizowany i traktowany przez mainstream jako zabawka do gier nad czym prezenter ubolewa i przywołuje przykład Europy gdzie jest inaczej.

Odcinek jest tutaj.
Mieli dużo więcej odcinków poświęconych Amidze KLIK

"Computer Chronicles" bylo programem o nowościach informatycznych nadawanym bez przerwy od 1983 do 2002 (przez te wszystkie lata z jednym i tym samym prowadzącym!) więc bardzo polecam ich kanał na YT, zwłaszcza aby przypomnieć sobie historię i realia informatyki tamtych czasów bo neofici w ogóle jej nie znają a i starsi użytkownicy często zapominają. ComputerChronicles

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 22:28:51 przez lekarz_med
[#12] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@lekarz_med, post #11

Wszystko jest subiektywne. I w USA i w Europie.
A500 była na całym świecie traktowana jako konsolka do gier na dyskietki. I nikt tego nie zmieni.
Subiektywne jest nawet twoje spojrzenie, ponieważ widzisz Amigę przez A4000.
Także ja mam subiektywne spojrzenie, ponieważ widzę Amigę przez pryzmat A1200 z HDD, później Apollo 040 i CD-ROM. Nawet nie pomaga temu A2000. Bo nierozszerzona, była wciąż na poziomie A500.
AMIGA dla wszystkich laików zawsze pozostanie jako A500. I to jest bez dyskusji.
AMIGA zaczęła ubierać się w profesjonalne gadżety typu HDD, GFX i CD-ROM dopiero wtedy, gdy pecety zaczęły to robić. AMIGA przegrała w 1994.
Chociaż nawet gdyby C= wygrało ze swoimi pecetami, to AMIGA by i tak przegrała. Jay Miner trafił na "ciulatą" firmę C=. Tzn. dobra była do promocji. Ale C= było zupełnie nieprzyszłościowe. Taki, kloc, hebel i kawałek "większego" drewna, które dało opał dla innych młodych i cwanych.OK

Ale my nie przegraliśmy i dalej ją prowadzimy, używamy. I tylko tyle. I już.OK

Dodane: C= miało w pupie marzenia i idee. To była firma która miała coś zarobić. Zarobiła, kapitaliści zgarnęli kasę i gdy było już jej na koncie dość (na prywatnych kontach), to... Zero "future".

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2016 01:24:25 przez Andrzej Drozd
[#13] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@Andrzej Drozd, post #12

Ale o czym piszesz? Tu nie ma żadnego subiektywizmu.
Mówimy o informacjach nagranych w tamtych czasach czyli właściwie dokumentalnej relacji "na żywo" jak to wtedy wyglądało.
Dwa odcinki:
na temat A2500 (1989) KLIK
na temat A3000 (1990) KLIK
W obu przypadkach prezenter narzeka na pomijanie Amigi zarówno przez producentów sprzętu i oprogramowania jak i przez profesjonalną prasę komputerową.
W programach starają się pokazywać Amigę jako maszynę do zadań profesjonalnych ale widać, że na rynku ten komputer jest marginalizowany przez wszystkich i liczy się tylko PC i Apple. A przecież były to czasy świetności Amigi. Wspomniane jest tam, że zupełnie inaczej jest w Europie, gdzie dostrzega się profesjonalne możliwości Amigi. A wszyscy wiemy, jak to w Europie wyglądało.
PS: Oba prezentowane komputery w tych odcinkach mają dyski twarde, co więcej nawet istniały modele A600/A1200 firmowo wyposażone w HDD, także dysk od początku był dostępny w Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2016 02:41:50 przez lekarz_med
[#14] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@lekarz_med, post #11

To dziwne. Ja zawsze miałem wrażenie, że w Europie Amigi nigdzie poza pokojem dzieci nie było. A w USA dało się je spotkać w urzędach, szkołach, biurach. Oczywiście ich ilość w porównaniu z PC/Macintosh była wręcz żadna. Ale jednak były. I ciekawe jest to, że tam były jakieś dziwne programy, które nigdy do nas nie dotarły. Jak oglądam te stare prezentacje Amigi to widzę różne arkusze kalkulacyjne, proste programy graficzne, edytory tekstów jeszcze pod KickStart 1.2/1.3. U nas nikt tamtych Amig tak nie używał. w życiu nie widziałem Amigi z KickStartem 1.x i dyskiem twardym. A Workbencha 1.x widziałem tylko gdy uruchamiałem Wings albo Deluxe Paint. szeroki uśmiech
[#15] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #14

W 1995 miałem A500 z dyskiem twardym. Co prawda wkrótce potem dostała Kick 3.0...
[#16] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@Krashan, post #15

Naprawdę używałeś Workbencha 1.3? Niezły hardcore. szeroki uśmiech Nie dziwię się, że szybko wymieniłeś Kickstart na normalniejszy.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2016 21:38:34 przez MDW
[#17] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #16

Może to była A500+ a ta jak wiadomo miała kicka 2.x.
[#18] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #1

Jeszcze nie widziałem ani jednego odcinka w całości, ale widzę, że są powody by zacząć oglądać ten serial na Netfliksie ;)

(ukradzione z English Amiga Board) ;)
[#19] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #14

miałem wrażenie, że w Europie Amigi nigdzie poza pokojem dzieci nie było

Amiga znalazła swoją profesjonalną działkę przy montażu filmów i przy prezentacji typu Scala.

Miałem jednego klienta, który długo w hurtowni używał Amigi z programem do fakturowania TwinSparkSoftu
Natomiast we własnym Amigowym sklepie do fakturowania i magazynu używaliśmy blaszaka, bo chyba jakoś szkoda nam było Amigi

w życiu nie widziałem Amigi z KickStartem 1.x i dyskiem twardym. A Workbencha 1.x...

Miałem A500 i inne Amigi z HD ale wersja Kickstartu ani Workbencha nie miała znaczenia, używało się wtedy przecież Opusa.
.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2016 12:18:50 przez rePeter
[#20] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@deez, post #17

Może to była A500+ a ta jak wiadomo miała kicka 2.x.
Nie, miała 1.3. Przy czym teraz już nie pamiętam, czy czasem kicka 3.0 nie kupiłem wcześniej niż dysk.
[#21] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@rePeter, post #19

Amiga znalazła swoją profesjonalną działkę przy montażu filmów i przy prezentacji typu Scala.

Tu faktycznie masz rację. OK Na tym polu Amiga w pewnym czasie właściwie nie miała konkurencji. We wszystkich małych i w niektórych dużych telewizjach Amiga po prostu musiała być, bo nie było innego wyjścia. Jeżeli Amigi nie było to znaczy, że telewizja nie używała komputerów.
[#22] Re: Amiga w 'Orange in the new black'

@MDW, post #21

Zapomnieliście chłopaki jeszcze o takim małym detalu, jak Amiga w NASA :D

http://obligement.free.fr/articles_traduction/amiganasa_en.php
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem