[#1] NES Classic Edition (NES Mini)
Nintendo bazując na "retro modzie" planuje wydać nową konsolę... NES. Będzie to "NES Classic Edition" zwana już potocznie "NES Mini" ze względu na miniaturyzacje względem oryginalnego NESa. Planowana premiera jest 11 listopada, cena to $60 za konsolę i $10 za joypada.

Po Sinclair (ZX Spectrum Vega) jest to kolejna firma, która wydaje nową wersję starego sprzętu.
[#2] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #1

Piękny sprzęt. HDMI, bezprzewodowe pady (jak się ma WiiMote), 30 gier. Day 1.
Teraz pozostaje czekać na SNES Classic Edition i N64 Classic Edition. Gamecube byłoby zbyt wielkim dobrem by mogło się ziścić :)
[#3] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@michalmarek77, post #2

N64 z dodatkową pamięcią i grami na kartach SD to byłoby coś. Cena jak na retro do zaakceptowania.
[#4] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@KM, post #3

E tam. N64 z SH4 to byłoby cos.
Karty SD po to by łatwiej było kraść i używać gier Nintendo? Z pewnością firma z Kyoto się na to pisze :) Generalnie Nintendo do dziś sprzedaje gry ze swych konsol (min. VC) wiec korzystanie z ROMow gier NINNY to nic innego jak pospolite zlodziejstwo. A na N64 bym, niestety, nie liczył. Nie dość, że Ninny w eShopie sprzedaje nadal gry z N64 to jeszcze wpakowanie z 30 gier do takiego P'n'P byłoby podcinaniem własnego biznesu i "sprezentowaniem" niemal 10% biblioteki konsoli (niecałe 400 gier powstało dla N64)
A cena "nawet do zaakceptowania"? Ona jest wręcz śmieszna. Przeciez to koszt JEDNEJ gry.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2016 07:41:51 przez michalmarek77
[#5] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #1

która wydaje nową wersję starego sprzętu

Raczej nową wersje nowego sprzętu, wcale to nie jest osom. Co tam się kryję pod tą klapką, bo raczej chyba nie miejsce na kartridże. Po za tym wyjście HDMI, co ma się nijak do rzeczywistości. Prawdziwy Retro Gracz tylko CRT i maks to jest połączenie Component. I tak by sobie można gdybać że to w ogóle nie jest NES i niema z nim nic wspólnego.

Tak na poważnie to taki Emulator jest przecież urządzenie Fajne z wyglądu. W środku elektronika pewnie za parę dolarów. Ale na pewno znajdzie swoje grono zainteresowanych. Sam bym sobie kupił jeśli była by polska dystrybucja to czemu nie, bo jeśli nie to nie widzę sensu. Jeśli jakaś Firma lekceważy mój Kraj uważając go za trzeci świat i jedyne co do niego dochodzi to słonce. To tak sam mogę myśleć o nich.

I w takim wypadku wolał bym kupić Raspberry Pi 3. też ma HDMI i pady od Wii można zmapować. Po za tym większa możliwości emulacji a i dla radykałów posiada jeszcze wyjście Composite Video

Po Sinclair (ZX Spectrum Vega) jest to kolejna firma, która wydaje

Nie zapominajmy o firmach które nigdy nie przestały wydawać retro sprzętu. Czyli prducenci pochodnie zwanego Pegazusa klepią go cały czas, beż przerwy zalewają rynek
[#6] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@michalmarek77, post #4

Chyba Dremcast, coś ci sarkazm nie wyszedł.
Zamiast pakować gry w jakieś pakiety, lepiej sprzedawać wersje elektroniczne i przypisywać do sprzętu, ale to ja wybieram co chcę, a nie biorę pakiet, bo chcę jedną grę.
Co do ceny to jak na retro i starą konsolę NES jest do zaakceptowania. Mogli wołać 1000$, bo moda na retro, ale na szczęście im nie odbiło.
Nie wiem co ma znaczyć tekst o kradzieży. Jakoś kupuję gry na xbox live, mam oryginały, więc? Ja nie widzę sensu dopłacać do wyprodukowania cartriga, skoro grę mogę pobrać na SD i przypisać do konsolki.
I po co ja próbuję z Tobą dyskutować, muszę się tego oduczyć. Szkoda czasu.
[#7] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #5

Nie zapominajmy o firmach które nigdy nie przestały wydawać retro sprzętu. Czyli prducenci pochodnie zwanego Pegazusa klepią go cały czas, beż przerwy zalewają rynek.

Nie producenci tylko "podrabiacze". Pegasus (i jego różne klony) ma się tak do Nintendo jak Adiidas/Addidas/itp do oryginalnych butów. Chińczycy podrabiają wiele rzeczy, a ja mówię o prawdziwych firmach a nie produkujących podróbki, które nawet często nie mają nazwy...

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2016 22:41:18 przez Solo Kazuki
[#8] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #7

Podrabiacze czy nie, miejsce na kartridż jest. Tak samo sznurówki z Adidas-ów pasują do "Adiidas/Addidas".

Po za tym nazwa Classic nie pasuje. Nie zapominajmy że Classic jest tylko jeden. Reszta to jakieś podróbki.

W sumie Nintendo już dawno przewidziało że będzie sprzedawać emulatory. Bo przecież NES to Nintendo Emuletet System. Tak że wszystko się zgadza, zatwierdzam mogą produkować. cool
[#9] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #1

<troll_mode_on>

Ciekawe czy w zestawie tych 30 gier jest chociarz jedna wersja Pokemonow?
Przecierz to ich produkt wiec powinni cos dodac. Z reszta to modne ostatnio za sprawa P-Go.

<troll_mode_off>
[#10] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #8

W sumie Nintendo już dawno przewidziało że będzie sprzedawać emulatory. Bo przecież NES to Nintendo Emuletet System. Tak że wszystko się zgadza, zatwierdzam mogą produkować. cool

Nie to żebym chciał "wrzucać kamyk do czyjegoś ogródka", ale czym jest MiST, albo V600, jak nie właśnie emulacją? Nintendo "fuj" ze swoim NES Mini a MiST/V600 "cacy"? Zalatuje mi to na "podwójne standardy".
[#11] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #10

Nie zrozumiałeś ironii. Jak byś nie napisał NES to w środku jest E i możesz je skojarzyć ze słowem Emulacja.

Porównanie projektów wykonanych prze userów do tego co robi Firma z $$.Smiech To NES mini to rower a MiST Vampire v2 to rakieta. To zrobili ludzie po godzinach a to ludzie w godzinach pracy aby zarobić na Nostalgii. MiiST/V2 powstał aby ożywić RETRO.

Wszystko w NES mini jest spoko, tylko jeśli będziemy chcieli zagrać w kolejne gry będziemy musieli kupić kolejnego NES-A. Czyli za jakiś czas pewnie wyjdzie SNES. A tak naprawdę większość z tych gier można zagrać na Wii U. Wiem że tam jakieś Classici na Wii U są ,mam tą konsole ale nie gram, wole Serfować.

Tak że NES mini to raczej przedmiot kolekcjonerski, niż jakiś HI END do Retro Grania.
[#12] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #11

Nie zrozumiałeś ironii.

Ależ zrozumiałem, tylko wynikają z niej "podwójne standardy" na tle emocjonalnym. Ja do tego podchodzę "technicznie".

Porównanie projektów wykonanych prze userów do tego co robi Firma z $$

...jest oceną emocjonalną. technicznie jest to to samo. Emulacja to emulacja, tego nie przeskoczysz.

MiiST/V2 powstał aby ożywić RETRO.

O ile Vampire jest produktem komplementarnym (i rzeczywiście "ożywia retro"), o tyle MiST jest produktem substytucyjnym (i nie "ożywia" tylko "zastępuje" retro).

Wszystko w NES mini jest spoko, tylko jeśli będziemy chcieli zagrać w kolejne gry będziemy musieli kupić kolejnego NES-A

Tu się akurat zgadzamy. Dla mnie brak slotu jest pomyłką. 30 gier i ani jednej więcej. A co jak mi dana gra nie pasuje i chciałbym inną?

Tak że NES mini to raczej przedmiot kolekcjonerski

Mam nadzieję że jednak dodadzą jakiś slot, tudzież możliwość wymiany zawartych gier. Inaczej to zaiste będzie "przedmiot kolekcjonerski".

Edit: Jest jeszcze jedna kwestia, czy ten NES CE będzie np. na FPGA, czy może rzeczywiście zrobią "NES in chip". Wtedy sytuacja będzie inna.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2016 14:07:21 przez Solo Kazuki
[#13] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #12

Ech, szukanie dziury w całym gdy tymczasem konsolka jest już w preorderach do wyrwania za 240 zł (sklep konsole i gry). Pięknie. Sprzęt Ninny w cenie jednej gry? Nic tylko kupować.
[#14] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@michalmarek77, post #13

W tym sklepie piszę że "Ten produkt nie występuje już w magazynie" tak było cały czas? Bo nie widzę gdzie można kliknąć w Preorder.

Dla samych gier już się opłaca. Obudowa spoko ogólnie to fajne jest tak nawet.
[#15] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #12

...jest oceną emocjonalną. technicznie jest to to samo. Emulacja to emulacja, tego nie przeskoczysz.

To fajnie, tylko jedni robią to dla $ a drudzy dla Fun-u. Z tymi drugimi to jest ciężko ale jest kilka projektów do których są źródła np: Vampire 1 . Czyli w dużym uproszczeniu for FUN.

Czy pracownicy Nintendo robią for FUN nie for $. Gdyby było for FUN, miał byś połączenie z internetem dało by się odpalić każdą grę którą wypościło Nintendo, a za wszystko płacił byś zbliżeniowo.

Emocjonalnie to raczej to zabrzmiało:

Po Sinclair (ZX Spectrum Vega) jest to kolejna firma, która wydaje nową wersję starego sprzętu.

Retron 5 i Super Retro Trio
To pewnie podróbki o których lepiej nie wspominać, utylizować od razu.

np. na FPGA, czy może rzeczywiście zrobią "NES in chip"

Będzie z pewnością w jednym chipie, tzn. Emulacja będzie się odbywał w jednym chipe który nazywa się ARM.

Tak czy tak to już zamówiłem preorder w Ultimie za 319 z drugim padem. Pewnie na pewno przepłaciłem no ale cóż. Czego się nie robi dla firmy z Kyoto.

W KonsoleiGry Sebixy na Windzie wykupiły już wszystko.
[#16] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #15

To pewnie podróbki o których lepiej nie wspominać, utylizować od razu.

Fajnie, tylko:
1. Są to nieoficjalne konsole, ja pisałem o firmach, które wydały po latach nowe wersje swoich sprzętów. Emocji nie miałem żadnych, tylko stwierdziłem fakt.

2. Mylisz pojęcia, "podróbką" te konsole nie są, bo wnoszą coś (x w jednym). W przeciwieństwie do Pegasusa, który jest ewidentną zrzynką z NESa.

3. Nigdzie nie pisałem o utylizacji czegokolwiek, więc nie wmawiaj mi rzeczy których nie napisałem.

Edit: Swoją drogą cały czas wyjeżdżasz z "for fun, for $, for fun, for $". Jak dla mnie mogą robić z nudów, dla sławy, albo dla babci Mieci - mnie to w ogóle nie interesuje i nie oceniam z jakiego powodu ktoś coś robi. Oceniam tylko co robi.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2016 00:21:27 przez Solo Kazuki
[#17] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #16

for fun, for $, for fun, for $

No bo granie w stare gry to zabaw, chcesz mi napisać że gra ktoś w Mario dla pieniędzy tak jak CS GO np

Nigdzie nie pisałem o utylizacji czegokolwiek, więc nie wmawiaj mi rzeczy których nie napisałem.

Nie ale napisałeś że są podróbkami a produkują je "Nie producenci tylko "podrabiacze"" I zabrzmiało to tak jak by wszystkich Podrabiaczy i ich klony trzeba był by wysłać do Guantanamo.

Gdyby w latach 90 nie było pirackiego softu Polska pewnie przypominała by teraz Afrykę.

Spoko są to konsole Firm trzecich, ale widzisz że firmy trzecie wydają produkty All-In-One. A oficjalne Firmy wydają jakieś ubogie klony, i tu właśnie nie ma tego Fun-u tylko jest $.
[#18] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #17

No bo granie w stare gry to zabaw, chcesz mi napisać że gra ktoś w Mario dla pieniędzy tak jak CS GO

Chwilka, pisaliśmy o tworzeniu sprzętu a nie o graniu.

napisałeś że są podróbkami a produkują je "Nie producenci tylko "podrabiacze". I zabrzmiało to tak jak by wszystkich Podrabiaczy i ich klony trzeba był by wysłać do Guantanamo.

Zapewne co poniektóre osoby w Nintendo by tego chciały... tylko że ja nie jestem nimi. ok, racja

Zamykanie (czy w jakikolwiek sposób karanie) nawet mi nie przeszło przez myśl. Jedyne co wobec takich "firm" czuję to niesmak. No, chyba że jak dla ciebie podrabianie (czegokolwiek) jest w pełni moralnie uzasadnione i chciałbyś mieć np takie sprzęty.

.
[#19] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #18

Czyli jeśli nie pisaliśmy o graniu to NES Mini to 100% produkt kolekcjonerski. I można go raczej porównać do Figurki dodawanej do gry niż do pełno prawnej konsoli.

Tak tylko Pegasus IQ-502 zestaw kolekcjonerski jest w cenie 600 złotych.

I jak to jest możliwe że te podróbki takie drogie?

MiWI Ci się nie podoba ale pewnie Batmana byś przygarnął.

Dla bardziej wymagających były też "Pakiety Biurowe"

[#20] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #19

ha ha, mialem batmana kiedyś. Dobre pady były
został mi PolyStation z wejścien na carty z famicoma (pegasusowe) i NESa

sam NES mini to super sprawa, szczególnie gamepad. Ciekawe czy go złamnią aby wgrać 999999 in 1 gier
[#21] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@XoR, post #20

Nie no jeśli Nintendo zostawi trochę zapasu mocy. To z NES może ktoś zrobi SNES. Tylko jedynym problemem a zarazem zabezpieczeniem, będzie brak miejsca na dane. I utrudnieniem dla zwykłego gracza samo wgranie nowego wsadu. W sumie zobaczymy jak wyjdzie.
[#22] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@Solo Kazuki, post #1

Historia zatacza koła i lubi się powtarzać jak mawiał Karol Marks, mniej więcej tak mawiał , także może ktoś wyda Amigę Classic, to byłaby piękna niespodzianka na 30 lecie najbardziej genialnego komputera domowego forever
[#23] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #21

Hackowanie Mini idzie całkiem niezłe do przodu Video.

Do tego na horyzoncie pojawia się SNES Mini w wersjach US i EU.

[#24] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #23

Jak możemy zauważyć zastosowano oryginalne gniazda dla padów. Pewnie dla tego aby było ciężej zaadoptować np: Classic Controller i przerobić SNES Mini na SEMU Miniok, racja
[#25] Re: NES Classic Edition (NES Mini)

@TechNineWonder, post #24

Dopiero co zapowiedziano Playstation Classic ...

A już można kupić Mini Sega Saturn. :D

https://www.youtube.com/watch?v=4SgfE1GlPxQ
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem