[#1] Hackintoshe - vademecum początkującego
Temat bardzo interesujący, ale do działu nijak nie pasował. Za to tu - jak ulał.
[#2] AmiWigilia - odcinek #18
Znasz może jakiś dobry poradnik do Hackintosha? Chyba mam do tego odpowiedni sprzęt (i7 Haswell).

Znam dobry poradnik z gotowymi narzedziami. Robi automatycznie bootowalnego USB z wersja instalacyjna systemu.
[#3] AmiWigilia - odcinek #18

@mschulz, post #2

Ktoś ma jakieś wrażenia z użytkowania hackintoshy? Opcja jest ciekawa, ale jakieś wrażenia?
[#4] AmiWigilia - odcinek #18

@radzik, post #3

Ktoś ma jakieś wrażenia z użytkowania hackintoshy? Opcja jest ciekawa, ale jakieś wrażenia?

Pomijając problemy z kompatybilnością sprzętu ( czasami nawet głupi update biosu rozwala całego "hackintosha" ) , to największym problemem były aktualizacje systemu. Instalacja łatki do El Capitan ( z OS 10.11.4 -> 10.11.5 ) i już mi się wszystko posypało . Obecnie zrezygnowałem z hackintosha i wolałem kupić normalnego maca, mniej problemów :) , przynajmniej w moim przypadku .
[#5] AmiWigilia - odcinek #18

@trOLLO, post #4

No to widzę, że niewiele się zmieniło przez kilka ostatnich lat. Ja w 2008/2009 (jeszcze MacOSX 10.5/10.6) próbowałem Hackintosha na specjalnie pod niego kupionym PC. To był koszmar i absurd. Zupełne zaprzeczenie applowej idei. Codziennie miałem na nim więcej problemów niż z normalnym Makiem przez następne 7 lat. Żałowałem, że w ogóle próbowałem. Nie po to człowiek się ładuje w ograniczoną i sztywną filozofię applową żeby się mordować z takimi rozwiązaniami. To nigdy nie będzie działało tak jak zwykły Mac.
[#6] AmiWigilia - odcinek #18

@trOLLO, post #4

to największym problemem były aktualizacje systemu. Instalacja łatki do El Capitan ( z OS 10.11.4 -> 10.11.5 ) i już mi się wszystko posypało

A mi sie nie posypalo. Moze to kwestia uzycia Clovera i plyty glownej z UEFI?
[#7] AmiWigilia - odcinek #18

@radzik, post #3

Zalezy z czym porownywac. Hackintosh daje rade, z UniBeast i pozniej MultiBeast + Clover instaluje sie bezproblemowo i uzywa raczej tez bezstresowo, ale zawsze moze wyskoczyc cos ci jakas niekompatybilnosc. No i sa problemy i iMessage :)
[#8] AmiWigilia - odcinek #18

@mschulz, post #2

Dzięki! Zrobiłem już pendrive instalacyjny. Jak po party zwolni mi się dysk twardy, spróbuję zawalczyć. Płytę główną mam z UEFI, może będzie ok.
[#9] Re: AmiWigilia - odcinek #18

@MDW, post #5

Hacintoshe dobre są na laptopy np: HP ProBook. Na stacjonarkach najlepiej na wirtuala. Szczerzę mówiąc; MacOS to kicha z dziurami i lansik. Gówniany system.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2016 22:30:41 przez sigma2pi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem