[#1] Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)
Mam następujący problem:

Szwagierce popsuła się karta microSD w telefonie (przestał ją rozpoznawać, komputer zresztą też - widzi jako niesformatowaną i proponuje formatowanie). Od czego jednak MorphOS i Rawdisk? Zrzuciłem całą zawartość karty na dysk twardy i otrzymałem zgrabny, kilkugigabajtowy pliczek z surowymi danymi z karty.

Ponieważ zależy jej na odzyskaniu zdjęć - wszedłem do środka edytorem HEX i poszukałem pierwszego z brzegu "nagłówka" pliku JPG. Znalazłem, zaznaczyłem dane aż do "końcówki" pliku JPG, zapisałem - działa. Jedno zdjęcie odzyskane. OK Zostało kilkadziesiąt/kilkaset.

Zna ktoś program, który odwali za mnie brudną robotę ręcznego wycinania fragmentów tego pliku? A może wystarczy napisać jakiś skrypt w - powiedzmy - Pythonie? Jestem otwarty na propozycje.
[#2] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@recedent, post #1

Na win jest program do odzyskiwania plikow z obrazow dysków.
Chyba ze całą operacje chcesz zrobić na Morphos

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2016 17:24:02 przez Norbert
[#3] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@Norbert, post #2

Niekoniecznie, choć byłby z tego fajny artykuł :).

Wiesz może jak się zwie to programiszcze z piekliszcza?
[#4] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@recedent, post #3

Zauwazylem tez, ze różne programy odzyskują inne pliki z tego samego nośnika.
Nazwe programu podam później (brak teraz dostępu do PC )

Czy możesz podmontowac tez obraz karty pod Morphosem?
[#5] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@recedent, post #3

Ja używam na PC EaseUs Data Recovery.

Co do tego, jak zrobić to na MorphOS-ie - ja użyłbym CED-a i napisał w nim makro. W końcu czynność jest powtarzalną pętlą. Wada tego jest taka, że trzeba w podawać nazwę pliku i wciskać enter w okienku zapisywania.
[#6] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@Norbert, post #4

Czy możesz podmontowac tez obraz karty pod Morphosem?

Chyba nie, bo to nie jest obraz karty tylko "goły" zrzut danych z dysku. Chociaż pewnie można by było spróbować Rawdiskiem w drugą stronę...

@mailman: Widziałem jeszcze jakiś skrypt w Pythonie, który robił to samo (tzn. przeszukiwał plik w poszukiwaniu nagłówków charakterystycznych dla JPG, potem szukał końcówki i zrzucał po kolei znalezione pliki), ale z Pythona jestem zielony.
[#7] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@recedent, post #6

No to co ze "goły" zrzut. Spróbować nie zawadzi , a gdy MOS zobaczy dysk to i zdjęcia tez.

Ten wspomniany program to "GetDataBack for FAT" (jest tez wersja Portable)
[#8] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@Norbert, post #7

Jest jeden minus - program kosztuje 79 dolarów amerykańskich :)
[#9] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@recedent, post #1

http://www.hirensbootcd.org/

Znajdziesz wsio co potrzebujesz free :). Metoda jaką stosujesz jest do dupy, bo wystarczy jak pliki będą pofragmentowane i masz kaszane.
[#10] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@sigma2pi, post #9

Touche. Nie pomyślałem o fragmentacji.
[#11] Re: Odzyskiwanie zdjęć z rawdiska (zepsuta karta SD)

@recedent, post #8

Jak juz Ci polecono. Uzyj hirensboots
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem