[#1] Opowieści Minniata
Tu będzie pasowało... Zdecydowanie tutaj, nie gdzie indziej.
[#2] Re: Zapowiedzi nowych gier
Może najpierw coś na rozgrzewkę zanim zabiorę się za coś większego.
Napisałem wczoraj program, który liczy sumę ciągu liczbowego wprowadzonego przez użytkownika.

Program działa w kilku fazach:
1. Przekształca ciąg tekstowy w ciąg liczb całkowitych,
2. Liczy sumę danego ciągu liczb.

Jak się okazało kluczowe jest dokumentowanie kodu. Tylko dzięki temu nie będę już kasował programów, które już napisałem. Dalej ważny jest logiczny podział kodu na funkcje oraz typy złożone. Z tym miałem bardzo duże problemy.

Dokumentacja uodparnia kod na błędy, jak również czyni go czytelnym (nawet po miesiącu pracy nad programem wiadomo co funkcja robi). Musi być jasno sprecyzowane co funkcja pobiera, co robi i co zwraca. Dotąd olewałem ten ważny aspekt programowania.

Funkcje nie muszą być uniwersalne, mogą mieć ściśle określone wąskie zastosowanie. Ważne jest, by były niezależne od siebie i modułowe. Na przykład w moim programie jest funkcja, która przekształca ciąg znaków (cyfr) w ciąg liczbowy oraz jest funkcja, która dla dowolnego ciągu liczb oblicza sumę.

Ta funkcja pracuje na dowolnym ciągu liczb, niekoniecznie utworzonym przez to przekształcenie. Zarazem nie trzeba koniecznie liczyć sumy, może to być średnia arytmetyczna itd.
[#3] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #2

jaki to ma zwiazek z nowymi grami?
[#4] Re: Zapowiedzi nowych gier

@aszu, post #3

Tylko taki, że opisuję starania, których celem jest napisać nową grę.
[#5] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #2

Hexmage960 przykro mi to pisać ale brak ci podstaw których mnie uczyli na politechnice w 1993 roku.
Szanuję jednak to że ci się chce aczkolwiek mam wrażenie że brak ci kogoś jak PM dużo zaczynasz mało kończysz. Zapoznaj się może z podstawami zarządzania projektami IT.
[#6] Re: Zapowiedzi nowych gier

@AmigaPL, post #5

Studiuję informatykę na Uniwersytecie, więc sądzę, że mam podstawy.

Niedokańczanie projektów to kwestia mojego zdrowia.
[#7] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6

Studiować można i 20 lat :)
Widzę jednak w Tobie jednego z tych młodych wilków którzy przychodzą do mnie na rekrutację....po 10 latach klepania wypstrykają się i już im się nie będzie projektów skazanych na porażkę tykać.

Dopóki Ci to daje zabawę to dobrze jednak wstrzymaj się proszę od wygłaszania płonnych opowieści w necie o twoich projektach.
Najlepiej zaskocz wszystkich gotową grą na Amigę nawet po kilku latach ważne żeby zapisać się w historii gotowym produktem niż obietnicami na PPA.
[#8] Re: Zapowiedzi nowych gier

@AmigaPL, post #7

Jaki ma Pan tytuł. Doktor, czy profesor.
[#9] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #8

ja juz naprawde nie mam sily tego czytac, wszyscy wiemy ze nic z tego nie wyjdzie. sam nie wiem czemu nawet to pisze...:/
[#10] Re: Zapowiedzi nowych gier

@aszu, post #9

Przepraszam, miałem już pisać EOT do Pana AmigaPL.
[#11] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #8

Ale czym ty błyszczysz, byciem studentem? Nie masz dyplomu, nie masz czym się chwalić.
Zmieniasz awatary, nicki, zakładasz puste strony internetowe, a po latach pisania płomiennych wystąpień dowiadujemy się że... No właśnie, uczcijmy to minutą ciszy:
kluczowe jest dokumentowanie kodu. Tylko dzięki temu nie będę już kasował programów, które już napisałem.

No rewelacja ;]

Proponuję ci wykupić tani hosting, może nawet społeczność opłaci ci go na kilka lat do przodu (są i za 50 zł na rok) i tam zrób portfolio. Przedstaw swoje dokonania - artykuły które ukazały się drukiem, pliki programów. Uwiarygodnisz się, i będziesz mieć sam dla siebie motywację z dotychczasowych osiągnięć.

Ewentualnie załóż bloga i tam się wywnętrzaj, ale myślę że wariant pierwszy jest bardziej pożyteczny.
[#12] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #2

'Jak się okazało kluczowe jest dokumentowanie kodu"

to jest tak... dokumentowanie kodu na bierzaco, jest dobre dla nazwijmy to "malych" gier.
Natomiast jak chcesz napisac cos "duzego", to najpierw trzeba stworzyc wszystko na papierze a pozniej w oparciu o to, tworzyc kod ok, racja

"Dotąd olewałem ten ważny aspekt programowania."

jak wielu z nas, wiec to raczej norma

Najwazniejsze to samozaparcie i wrecz osli upor w dazeniu do ukonczenia projektu OK
[#13] Re: Zapowiedzi nowych gier

@adam_mierzwa, post #11

Nie przesadzacie z tą krytyką i to z jakiej pozycji, jakiegoś praszczura korporacyjnego . Chłopak stara się jak umie i ma dobrą zabawę w tym hobby, nawet gdyby miał niczego nie skończyć itd. to sam fakt używania do tego wszystkiego Amigi powinien być wystarczająco nobilitujący w tym środowisku.
[#14] Re: Zapowiedzi nowych gier

@sigma2pi, post #13

Ale każdy szanuje kolegę za to co robi, ponieważ ukończył kilka fajnych projektów, nawet dla AOS4. Chodzi tylko o to, aby nie zapowiadał nowej procedury np. w asemblerze, ponieważ nic z tego nie wynika i mało kto to rozumie. Takie rzeczy prezentuje się na YT. Wystarczy link i już.
Ja sam wiem po sobie, że "obiecanki" dają wręcz negatywny efekt i opóźniają pracę.
"Może kiedyś będę fajnym reżyserem, może kiedyś fajnym muzykiem, może kiedyś skończę studia".
Ale puki (póki) co - swoje niedokończone projekty warto publikować tylko na YT. Jako zabawę.
Prezentować należy tylko finalny efekt/produkt.OK
Oczywiście finalny produkt też można równolegle zaprezentować na YT.OK

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2016 00:41:11 przez Andrzej Drozd
[#15] Re: Zapowiedzi nowych gier

@sigma2pi, post #13

Jako "domorosły" psycholog (ale z klimatów akademickich), to wiem o co ci chodzi. Chcesz kolegę zwerbować pod swoje "ideały". Zabłysnąłeś prawie jak "obronny tata".
Czyli jak wilk zauważyłeś słabą sarnę i ""pozwolisz" jej żyć "" na swoich warunkach.OK
Prawda?OK
Oczywiście taka indoktrynacja trwa dłuuuuugo. No, ale "czarnoksiężnicki czar prysł".

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2016 01:28:55 przez Andrzej Drozd
[#16] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Andrzej Drozd, post #15

Smiech
[#17] Re: Zapowiedzi nowych gier

@KM, post #16

Hehe. Może zacznie wklejać degeneratów z tatuażami?szeroki uśmiech
[#18] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Andrzej Drozd, post #15

"Psychoanalityk" się znalazł co to dyplomu nie ma, książek nie czyta, niewiele rozumie lecz dużo gada, kłamie jak najęty, bo prawda go boli bardziej niż siedzenie na dziadkowych widłach, ale za to zawsze ma coś do powiedzenia pod moim postem, bo pomaga mu to ulżyć w tym dziedzicznym cierpieniu doupy, nawet jeżeli jego samego to nie dotyczy

Napiszę krótko. Obecnym tylko krótko wyjaśniłem, że to tylko takie hobby...
[#19] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Andrzej Drozd, post #17

Hehe. Może zacznie wklejać degeneratów z tatuażami?

Albo degeneratów z brzuchem szeroki uśmiech
[#20] Re: Zapowiedzi nowych gier

@sigma2pi, post #18

A zakodowałeś już tą grę Franco2, czy dalej uczysz się asemblera 68k?OK
A może to było tylko "samochwalstwo" i narcyzm kliniczny?OK

PS. widzę że jesteś dzisiaj wyjątkowo grzeczny, ciekawe kiedy zaczniesz wyzywać od "ciuli i cwelów", co oczywiście robiłeś już nie raz.OK
[#21] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Andrzej Drozd, post #20

Czy mógłbyś się uspokoić? Nalegam.
[#22] Re: Zapowiedzi nowych gier

@adam_mierzwa, post #11

(...) zakładasz puste strony internetowe (...)

Proponuję ci wykupić tani hosting (...)

Consider it done!

Otrzymałem kasę z renty to i założyłem (tanio) stronę. Umieściłem już jako-taką wizytówkę, myślę że całkiem przejrzystą:

http://www.coreprogramming.pl

Przechodzi test w3.org bezbłędnie.

(...) Przedstaw swoje dokonania - artykuły które ukazały się drukiem, pliki programów. Uwiarygodnisz się, i będziesz mieć sam dla siebie motywację z dotychczasowych osiągnięć.

Większość plików i dokumentów z tamtych lat przepadła. Nic straconego, robię i tak wszystko od nowa. Nie ma co wracać do przeszłości.

Na powyższej stronie będę umieszczał swoje codzienne dokonania. Polecam śledzić i będę za to bardzo wdzięczny. Proszę zgłaszać ewentualne uwagi. OK
[#23] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #22

No tak, założyłeś kolejną stronę, jeszcze wczoraj miałeś w stopce tę http://amigahex.republika.pl/
Nowa strona ma dobry adres, "przyszłościowy", bo nie wskazujący na Amigę
Rozumiem że odcinasz się od edytorów poziomów, artykułów do Amigazyn i t.d. - to jest przeszłość i tego nie będziesz zamieszczał? A właśnie to miałem na myśli. Dla mnie dziwne ale twój wybór.
Oczywiście że będę zaglądał. Uwagi będę zgłaszał na pw.
[#24] Re: Zapowiedzi nowych gier

@adam_mierzwa, post #23

Wybrałem nową stronę, bo jest bez reklam. Dziękuję za uwagi przesłane na PW. Co do moich starych projektów (edytory gier) - są bardzo ciekawe, ale niekompletne. Ale od artykułów w Amigazynie się nie odcinam. Ba, oczekuj następnych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem