[#1] Pytanie o Commodorka - wybaczcie
Nie chce specjalnie zakładać na C= forach kanta więc zapodam tutaj, bo nie wiem czy dobrze pamiętam. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że jedna z licznych wydawanych przez lata wersji C= 64 miała w komplecie GEOS (a może chodziło o C= 128 ?). W każdym razie, czy ja dobrze pamiętam , ze to był C= 64 w pudełku z dodanym kardridżem z tym systemem graficznym? Jeśli tak to która to była wersja? D? G?
[#2] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@xtro, post #1

Bundle z geosem miał c64c. Było to zaznaczone na pudełku, w środku była dyskietka i instrukcja do systemu.
C128 miał w zestawie dysk CP/M pod drugi procesor Z80.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2016 20:47:24 przez mikser
[#3] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@mikser, post #2

Bundle z geosem miał c64c. Było to zaznaczone na pudełku, w środku była dyskietka

Trochę bez sensu bez stacji dysków, a stacja kosztowała prawie drugie tyle.
Jednak warto było, komodorek ze stacją wprowadzał w zupełnie nowy świat,
(oczywiście o ile ktoś nie traktował tego sprzętu jedynie jako maszynki do gier)

C128 miał w zestawie dysk CP/M

Przełączałem C128 w tryb CPM i kompletnie nie wiedziałem o co chodzi
nawet miałem specjalny monitor z trybem obsługujący 80 kolumn (640 px).
Wszystko na nic, totalny brak informacji, raz, że c128 w Polsce był mało popularny
a dwa, że CP/M jeszcze bardziej. Strasznie brakowało mi wtedy dostępu do wiedzy.
Pieprzona komuna.
Dzieci nie mają teraz pojęcia w jakich fajnych czasach żyją OK
.
[#4] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@rePeter, post #3

Raz to nie wina komuny była, a dwa - były gazety takie jak komputer i bajtek.
[#5] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@xtro, post #1

Żeby C64 mógł uruchomić CP/M nie wystarczy dyskietka. CP/M wymaga procesora Z80 więc do małej komody potrzebny był cartridge z tym procesorem: link. CP/M na C64 działa w trybie 40col więc niezbyt efektownie to wygląda. W C128 jest tryb 80col nazywany często mylnie trybem CP/M. Nie jest on przeznaczony tylko dla tego systemu - część gier na C128 wykorzystuje ten tryb, dema też (no dobra, jedno demo).

Co do GEOSa to były bundle C64 z tym systemem (dyskietka). W C128 jest inna wersja GEOSa, działająca w trybie 80col. W C128 można umieścić GEOSa w ROM (wolny slot jest na płycie głównej): link
[#6] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@rePeter, post #3

Pieprzona komuna.

Uważaj, ten portal jest inwigilowany i zaraz przyjdzie towarzysz Sasza i zacznie się wykład.
[#7] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@agrajek, post #4

A czy możesz zapodać które numery opisywały C128 i tryb CP/M?
[#8] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@Jenot, post #5

W C128 jest tryb 80col nazywany często mylnie trybem CP/M. Nie jest on przeznaczony tylko dla tego systemu - część gier na C128 wykorzystuje ten tryb, dema też (no dobra, jedno demo)

Niestety pomieszałeś.
C128 posiadał dwa procesory i pracował w trzech trybach:
1. zgodny z C64 - maksymalnie 320 px i 40 kolumn, procek MOS 1 MHz
2. C128 - a w nim między innymi tryb 80 znaków i grafika 640pixeli, Basic full wypas i procek MOS 8502 2 MHz i tu pojawiały się gry i dema o których wspomniałeś.
3. natomiast trzeci tryb przełączał na osobny procek Z80 4MHz i grafikę 640px/80 kolumn dla systemu CP/M

CP/M nie pracował na procesorze MOS a C128 nie pracował na procesorze Z80.
.
[#9] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@rePeter, post #8

Tak, zgoda. Tylko do pkt. 3 mam zastrzeżenia: CP/M bez problemu uruchamia się w trybie 40col na C128. Wygląda wtedy wyjątkowo paskudnie ale działa.
[#10] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@Jenot, post #9

Wiadomo, że każdy tryb pracy mógł skorzystać z kilku określonych rozdzielczości, ja podałem tylko maksymalne, jako punkt odniesienia.

Generalnie chodzi o to, że były to trzy całkiem oddzielne tryby pracy
różniące się prockiem, taktowaniem, ilością dostępnego ramu i przede wszystkim ładowanym z ROMU systemem.
Natomiast rozdzielczości częściowo się pokrywały i rozdziałkę 40 jak i 80 kolumn można było włączyć zarówno w C128 jak i w CP/M.
.
[#11] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@rePeter, post #3

Jak CP/M włączyć na C128 to było w instrukcji obsługi, a potem to już jak w CPC. Tyle że wooooolniej. Bo Z80 w C128 działał w zawrotnej prędkości 2MHz mimo że wsadzano tam szybsze. W Bajtku pisali o CP/M w dziale Amstrada aż za dużo. Ale bez dedykowanych programów sprzedawanych osobno to tam jedynie parę komend działało takich jak DIR czy TYPE, oraz komendy do kopiowania dysków i plików wklepywane jak w DOSie.
Zdaje się że MOSiek w 2MHz działał tylko w trybie 80 kolumn, co wymagało specjalnego kabelka RGBI. Choć ponoć jakoś się dało w 40 kolumnach przełączyć MOŚka na 2MHz, ale tylko w kodzie, bo w Basicu nie było takiej opcji. Ale nie dam głowy że dobrze mówię.
[#12] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@ZbyniuR, post #11

W Bajtku pisali o CP/M w dziale Amstrada

W czasach kiedy miałem C128 (przez dwa lata do 88r, kiedy zamieniłem na Amigę) brakowało takich informacji. Zresztą, tak jak piszesz, sam system bez oprogramowania i tak był do bani.

Na szczęście C128 miał GEOSA i sporo innych użytków, więc nie żałowałem CPM.

Co do monitora miałem jakiś taki dedykowany z RGB i Composite, bodajże Orion, wyświetlał wszystkie dostępne tryby w C128.
.
.
[#13] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@rePeter, post #12

O, przy okazji znalazłem w necie taką perełkę.

Pamiętam taki całkiem fajny niemiecki edytor PrintFox,
z polską przeróbką gościa z Krakowa,
który dorabiał też Epromy z polskimi znakami do drukarek.
Ogłaszał się "profesjonalnie" w czołówkach "kopiowanych" programów takim screenem:

Dzięki temu też sobie wymieniłem u niego ROMa w mojej MPS

Zapewne komfort pracy PrintFoxa czy GEOSA odbiega od dzisiejszych standardów, ale wtedy człowiek był niezwykle happy, że mógł sobie cokolwiek zedytować, zapisać, wydrukować po polsku a nawet na tym zarobić
.
[#14] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@agrajek, post #4

Komputer tym się zajmował, podkreślę, na zachodzie wcale nie było z tym dużo lepiej, poza USA, także only english.

Dla przykładu, zerknąłem na półkę i wyciągam numer Czerwiec 1986, a tam na stronie 5. Systemy operacyjne i co czytam. "W pierwszych numerach Komputera omówiliśmy systemy UNIX i CP/M..."

Jak ktoś nie wierzy, zrobię focie i wkleje. Także kolega rePeter nie wie co mówi, ale na komunę sobie popluje jak za dawnych dobrych styropianowych czasów OK . Dodam, że czasopisma w PRL były dość ambitne, w odróżnieniu od większości zachodnich, które już w drugiej połowie lat 80 zamieniały się w foldery reklamowe ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2016 15:36:26 przez sigma2pi
[#15] Re: Pytanie o Commodorka - wybaczcie

@Andrzej Drozd, post #6

Uważaj, ten portal jest inwigilowany i zaraz przyjdzie towarzysz Sasza i zacznie się wykład.

Ty lepiej pilnuj swoich wideł, hała sała
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem