[#1] Twoje ulubione gry na C64
W tym temacie prezentujemy swoje ulubione gry. Obok nazwy proszę napisać także krótkie uzasadnienie, dlaczego lubisz tą grę.
[#2] Re: Twoje ulubione gry na C64

@Andrzej Drozd, post #1

River Raid - zagrałem po raz pierwszy jak miałem chyba 6 lat na Atari. Cały czas jest grywalna mimo upływu lat, w tym tygodniu grałem w nią 3 razy na C64 :) Jak rzeka robi się wąska na rozpiętość skrzydeł to można się spocić :D
[#3] Re: Twoje ulubione gry na C64

@Andrzej Drozd, post #1

Stunt Car Racer - kiedy pierwszy raz zagrałem, nie wierzyłem własnym oczom. Prawdziwe 3D na C64 i ta prędkość! Godzinami przed nią siedziałem.

Scorpius - świetna grafika, świetna gra i podwodny klimat. Należy tylko ściszyć nieco dźwięk podczas gry. Uwaga, film jest źle zrobiony, ponieważ gracz wyłączył kolizje (najechanie na skałę powinno się zakończyć utratą życia). Kiedyś w coś podobnego grałem na automatach do gier (M.A.M.E.). Też sterowało się podwodnym skuterem, ale tamta gra była dynamiczniejsza i grafika nieco w innym stylu. Nie pamiętam jej tytułu. Być może dlatego od razu zwróciłem uwagę na Scorpiusa.

Na razie tyle.
[#4] Re: Twoje ulubione gry na C64

@Andrzej Drozd, post #3

Pole Position - Tak, wiem, to gra z Atari. Nie grałem, ale widziałem na Atari65XE i grałem w jakąś wypasioną wersje z kierownicą, w salonie gier w latach 80-tych. Jednak w tą grę tak naprawdę młóciłem w nieskończoność na C64. Byłem w nią mistrzem.szeroki uśmiech
Mimo że to tytuł z Atari, to zawsze będzie mi się kojarzył z C64.

Turrican 1 - Wiadomo o co chodzi. Majstersztyk. Przeszedłem na C64, na Amidze jeszcze nie.
Turrican 2 - --//--

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2016 21:30:58 przez Andrzej Drozd
[#5] Re: Twoje ulubione gry na C64

@Andrzej Drozd, post #4

Turrican 1 - Wiadomo o co chodzi. Majstersztyk. Przeszedłem na C64, na Amidze jeszcze nie.

Grzeszysz, człowieku. To jedna z pozycji obowiązkowych, zakończenie jest epickie, oczywiście głównie dzięki muzie Huelsbecka.
[#6] Re: Twoje ulubione gry na C64

@Andrzej Drozd, post #4

Pole Position ukazało się najpierw na automaty, a dopiero potem było przekonwertowane na domowe systemy. To japońska gra, oryginalnie wydało ją Namco w 1982 - Atari ma jedynie prawa do dystrybucji na zachodzie.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2016 13:21:13 przez cpt. Misumaru Tenchi
[#7] Re: Twoje ulubione gry na C64

@Andrzej Drozd, post #1

Generalnie prym wiodły platformówki :)
Rick Dangerous - trudna gra ale często do niej wracałem, chyba każdy grał
Gianna Sisters - nawet nie zdawałem sobie sprawy że istniał jakiś S.Mario Bros
Hard'n'Heavy - odkryta nieco później, fajna muzyczka i szybka akcja

Często..
Stunt Car Racer - może nie tyle 3D ale dźwięk silnika i te długie skoki..wiele lat później miałem podobne doznania z GTA Vice City z kodem na latanie :)
Wings of Fury - choć nie wiedziałem o co w tej grze do końca chodzi lubiłem polatać :)
Donald Duck's Playground- ta gierka też mnie cieszyła, i ten wkurzający się Donald
Poker po Polsku- jak ktoś grał to wie że program "gadał" - gra dostała drugie życie kiedy po wylistowaniu podmieniłem teksty na niecenzuralne ;)

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2016 21:31:19 przez companiero
[#8] Re: Twoje ulubione gry na C64

@companiero, post #7

Ooooo, super że wspomniałeś o tych grach. Część z nich to moje ulubione.

Rick Dangerous - świetna gra! Hit! Trudna gra, aby przejść całą bez trainera trzeba się jej nauczyć na pamięć. Jest jednak i minus, mianowicie wersja na C64 to "kasetówka" i jest krótsza w każdym "świecie" od wersji na Amigę. Po prostu brakuje następnych lokacji.

Rick Dangerous 2 - majstersztyk w wersji dyskietkowej, ale użytkownicy kaseciaków też mogli w nią zagrać. Polegało to na tym, że każdą plansze ładowało się osobno. Każda plansza z osobna była "zgrana" na taśmę na Final II, III lub za pomocą innego, tego typu kartridża, który zapisywał stan całej pamięci ram. Oczywiście po przejściu którejkolwiek planszy, C64 czekał aby załadować następną z dyskietki (i się nie doczekał) i należało zrobić reset i załadować nową planszę z taśmy.
Tak czy inaczej użytkownicy kaseciaków bez stacji dysków za pomocą tej metody mieli dostęp do wszystkich gier dyskietkowych.

Giana Sisters - niesamowita gra. Też nie miałem pojęcia o Mario Bros. W tamtych czasach (oczywiście bezinternetowych), w łapki wpadła mi jeszcze kaseta na której była gra "Power Sisters", czyli Giana z nowymi planszami i nieco innymi przeciwnikami (słonie i inne stworzenia)

Hard'n'Heavy - niesamowita grafika!!! Wszystko co dobre z Giana Sisters i właściwe to ta sama gra z inną grafiką (przypominającą Turricana). Perfekt!

Dodane: Oczywiście dodam jeszcze, że filmiki pod linkami mają za małe nasycenie kolorów (pewnie były robione na pierwszych emulatorach, niektóre są wręcz czarnobiałe), no i te gameplaye są przeważnie "oszukane", bo są z trainerem, ustawione na niezniszczalność.
Kiedyś trzeba będzie je odpalić na prawdziwym telewizorze PAL, dobrze nasycić kolory i nagrać kamerą w FullHD.
Tak, aby wszystko było ustawione tak, jak graliśmy w te gry w latach 80/90-tych.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2016 02:50:58 przez Andrzej Drozd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem