[#1] Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?
Takie teorie słyszę od zwolenników PO. Ja w związku z tym że jestem z "innej" partii (głosowałem w wyborach na lewicę, ale sceptycznie podchodzę do KOD i innych zamieszek marnowania czasu), to jednak "dałem/daję" szanse partii aktualnie rządzącej.
Oczywiście, moim zdaniem PiS realizuje "socjalke" bardziej niż jakikolwiek rząd przez ubiegłych kilka lat. Oczywiście szanuję też i doceniam "kosiniakowe" (PSL) dla matek bezrobotnych i studentek.

Co o tym myślicie?

Wypowiedzi z konta "multikonto" typu - "bo tak frajerze, bo ja jem ostrygi w Australli" proszę pohamować.

Chodzi o konstruktywne wypowiedzi z "pełnym" wytłumaczeniem, dlaczego tak, a nie inaczej. Czyli proszę o wypowiedzi forumowiczów którzy znają się na ekonomii/mają wykształcenie ekonomiczne.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2016 12:35:50 przez Andrzej Drozd
[#2] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?
Ja tam wykształcenio ekosejmicznego za grosz ni mom, ale mi się zdaje, że w Polsce od 2014 roku mamy deflację, a nie inflację. A deflacja ma to do siebie, że pono gorsza jeszcze zaraza niż inflacyja jest, psia krew jedna.

Druga sprawa: wypłacajo od kwietnia. A wskaźnik inflacji jak nic na minusie i wyglądo to jakoś tak:

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2016 17:32:39 przez recedent
[#3] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@recedent, post #2

Jakieś źródło Panie?
[#4] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@agrajek, post #3

Na obrazku masz wyghostowane. Money.pl, a ten z kolei ciągnie informacje z GUS (Główny Urząd Statystyczny).
[#5] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@Andrzej Drozd, post #1

Wg mnie 500+, jeśli ma jakiś wpływ na inflację czy deflację to pomijalny.
Wcześniej te pieniądze wędrowały do kieszeni np. oszustów wyłudzających VAT, a po wprowadzeniu 500+ znajdują się w kieszeni rodziców. Ilość pieniądza na rynku nie uległa zmianie. Zmienił się rozkład popytu, bo wzrósł na dobra podstawowe, powszechnego użytku kosztem luksusowych.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 11:20:57 przez Dopuser
[#6] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@Andrzej Drozd, post #1

Szczerze?

1) Tak
2) Oby

Wytłumaczenie: pożądana stopa inflacji vs. obecna + krach modelu keynesowskiego. Reszta jest w sieci.

DD
[#7] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@DiskDoctor, post #6

Nie cwaniakuj, podaj linki.OK
[#8] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@Andrzej Drozd, post #7

Jest wiele. Google przyjacielem twoim.

O problemach z modelem keynesowskim (QE) najlepiej po angielsku.
[#9] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@DiskDoctor, post #8

Kurde, jeżeli nie masz wiedzy na ten temat to nie pisz i nie odsyłaj do towarzysza google.OK
[#10] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@Andrzej Drozd, post #9

Mam tylko nie działam w branży EDU.

Dla mnie temat skończony, bo nie lubię takiego poziomu dyskusji.
[#11] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@DiskDoctor, post #10

OK
[#12] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@Andrzej Drozd, post #1

Inflacja, jak już było wspominane, nie jest niczym złym. Ba, czasami gorsza jest deflacja.
O wiele ważniejszą sprawą jest siła nabywcza pieniądza. Składa się na nią wiele czynników i choć inflacja/deflacja jest jednym z nich, to nie jest to najistotniejsza zmienna. Większy wpływ na to mają różne koszta, podatki czy sytuacja ekonomiczna w kraju.

Więc odpowiadając na twoje pytanie, nie wiem czy będzie inflacja. Natomiast wiem że grozi nam zmniejszenie siły nabywczej pieniądza w postaci podwyżek cen.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2016 06:34:51 przez Solo Kazuki
[#13] Re: Czy grozi nam inflacja w związku z 500+?

@Solo Kazuki, post #12

Tak.

A co do tego na ile inflacja byłaby obecnie pożądana, wystarczy porównać rysunek z postu #2 z tym oto celem inflacyjnym.

Obecnie (przynajmniej w Polsce) wszyscy typu RPP, stara się (bezskutecznie od jakiegoś czasu) "podnieść" inflację przynajmniej do poziomu 1.5% r/r.

A deflacja jest rzeczą złą, bo grozi spiralą deflacyjną która totalnie rozwala gospodarkę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem