Serwus!
Nasz amigowy światek jest podzielony na "obozy", tak z grubsza:
- klasykowców, co świata nie widzą poza starymi rzęchami i OSem 3 składającym się w 95% z fixów i łat, które ledwie się siebie trzymają,
- MOSowców, co odpalają swój wspaniały system operacyjny na starych makorzęchach a i tak na nim odpalają wszystko przez UAE,
- zwolenników OS 4.x, co mają za dużo kasy i za miliony monet kupują sprzęt do przestawiania ikonek na pulpicie,
- AROSowców, którzy sami w sobie podzieleni są na kolejne 10 obozów i każdy ma oddzielną wizję jak ten system powinien być rozwijany,
- Emulatorowców - nikt czystym nie jest, prędzej czy później wpadnie do jakiegoś innego obozu.
Wybierz swoją truciznę. ;)
Amigę 500 możesz już dorwać za całkiem przyzwoite pieniądze, o ile uzbroisz się w cierpliwość. Resztę też, jak masz odpowiednio dużego fuksa. Na początek polecam Ci faktycznie AROSa w ramach ciekawostki, że pecet to nie tylko linux i windows, ale jak dla mnie za mało było powodów by go włączać. Osobiście mam A500 i A600, ale piszę programy głównie na UAE bo po prostu wygodniej.
Jako neofita też sam sobie będziesz musiał odpowiedzieć na pytanie czym dla Ciebie jest Amiga i czy będzie to dla Ciebie coś, co spowoduje że zostaniesz tu dłużej. Dla mnie jest manifestem pewnych tendencji w rozwoju oprogramowania, które są mi bliskie. Ktoś gdzieś kiedyś powiedział, że Amigę zgubiło to, że do końca jej istnienia było parcie na redukcję wymagań sprzętowych i odpalanie wszystkiego na pińcecie, przez co nie było nacisku na modernizację sprzętów i pecety najzwyczajniej ją prześcignęły technologicznie. Dzisiaj Amiga jest przykładem mistrzowskich i wręcz niemożliwych optymalizacji - widok śmigającego multitaskującego OSa na komputerze 7mhz i 1mb RAMu robi wrażenie. No i jest wspaniała, do dzisiaj rozwijająca się demoscena. ;)
Tyle ode mnie. Sorry za rozlazły post.
A do reszty - jak którykolwiek weźmie do siebie to co napisałem o obozach to niech się zastanowi jeszcze raz. ;)
A
to w temacie linuksa, hyhy.
Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 10:32:14 przez teh_KaiN