[#1] Witajcie amigowcy!
Witam was bardzo serdecznie.
Na imię mam Szymon, mam 15 lat, poza nauką zajmuję się alternatywnymi systemami operacyjnymi, retrogamingiem i krótkofalarstwem. Lubię też pisać różne teksty(opowiadania itp.). Jako, że nie stać mnie na amigi prawdopodobnie będę korzystał z AROSa i pochodnych. Dziękuję za przeczytanie tego posta i zachęcam do zadawania pytań.

PS.: Jako, że jestem osobą niedowidzącą może się zdarzyć, że zrobię literówki itp. za co przepraszam. Proszę o wyrozumiałość.
[#2] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #1

piąteczka siedzi, pije i chrupki
pamiętaj, że Turrican rulez, a Superfrog sux.
[#3] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #1

Cześć. OK
[#4] Re: Witajcie amigowcy!

@snajper, post #2

Piona! Czemu obrażasz Linuxa? Wiele stron np. Google działa na Linuksie.
[#5] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #4

bo nie lubię linuxa. siedzi, pije i chrupki Chociaż próbowałem w życiu parę razy się z nim "zaprzyjaźnić" - począwszy jeszcze od epoki Red Hata, przez PLD, Linspire, Slax i inne dystrybucje - i za każdym razem wracałem do windy, która była dla mnie zwyczajnie wygodniejsza. Jedyny linux, jaki działał u mnie przez dłuższy czas, to Freesco - jako router, wsadzony do szafy.
[#6] Re: Witajcie amigowcy!

@snajper, post #5

To, że dana platforma ci nie odpowiada z różnych przyczyn, nie oznacza, że musisz ją krytykować... No ale ok, to nie jest forum o Linuxie. :D Czy AROS na komputerze typu thin client firmy HP nada się na początek amigowania? Ewentualnie będę próbował odpalić Areos(AROS z kernelem Linuxa, reszta AROSowa) na mojej "malince". :). Czy może lepiej dać sobie spokój z takim amigowaniem i wrócić do tematu za jakieś 5 lat, gdy na pewno będę na siebie zarabiać?
[#7] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #6

czy się nada na początek - niech się inni wypowiedzą, bardziej doświadczeni. Osobiście sam zaczynałem "powrót do Amigi" od AROS-a, ale to jeszcze w czasach, kiedy raczkował, i zainstalować na HD się go jeszcze nie dało (działał jako Live CD uruchamiany z płytki).
[#8] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #6

Icaros Ja bawiłem się Acerem eMachines. Generalnie chyba na Intelu i układzie IntelHD powinno ruszyć. link no i link Jeśli chcesz coś o Arosie to pisz w odpowiednim dziale tu nie każdy zagląda.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 21:07:24 przez KM
[#9] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #6

Witaj. A nie lepiej zacząć od Winuae na piecu lub UAE na przykład na Ubuntu?
[#10] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #1

Serwus!

Nasz amigowy światek jest podzielony na "obozy", tak z grubsza:
- klasykowców, co świata nie widzą poza starymi rzęchami i OSem 3 składającym się w 95% z fixów i łat, które ledwie się siebie trzymają,
- MOSowców, co odpalają swój wspaniały system operacyjny na starych makorzęchach a i tak na nim odpalają wszystko przez UAE,
- zwolenników OS 4.x, co mają za dużo kasy i za miliony monet kupują sprzęt do przestawiania ikonek na pulpicie,
- AROSowców, którzy sami w sobie podzieleni są na kolejne 10 obozów i każdy ma oddzielną wizję jak ten system powinien być rozwijany,
- Emulatorowców - nikt czystym nie jest, prędzej czy później wpadnie do jakiegoś innego obozu.

Wybierz swoją truciznę. ;)

Amigę 500 możesz już dorwać za całkiem przyzwoite pieniądze, o ile uzbroisz się w cierpliwość. Resztę też, jak masz odpowiednio dużego fuksa. Na początek polecam Ci faktycznie AROSa w ramach ciekawostki, że pecet to nie tylko linux i windows, ale jak dla mnie za mało było powodów by go włączać. Osobiście mam A500 i A600, ale piszę programy głównie na UAE bo po prostu wygodniej.

Jako neofita też sam sobie będziesz musiał odpowiedzieć na pytanie czym dla Ciebie jest Amiga i czy będzie to dla Ciebie coś, co spowoduje że zostaniesz tu dłużej. Dla mnie jest manifestem pewnych tendencji w rozwoju oprogramowania, które są mi bliskie. Ktoś gdzieś kiedyś powiedział, że Amigę zgubiło to, że do końca jej istnienia było parcie na redukcję wymagań sprzętowych i odpalanie wszystkiego na pińcecie, przez co nie było nacisku na modernizację sprzętów i pecety najzwyczajniej ją prześcignęły technologicznie. Dzisiaj Amiga jest przykładem mistrzowskich i wręcz niemożliwych optymalizacji - widok śmigającego multitaskującego OSa na komputerze 7mhz i 1mb RAMu robi wrażenie. No i jest wspaniała, do dzisiaj rozwijająca się demoscena. ;)

Tyle ode mnie. Sorry za rozlazły post.

A do reszty - jak którykolwiek weźmie do siebie to co napisałem o obozach to niech się zastanowi jeszcze raz. ;)

A to w temacie linuksa, hyhy.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 10:32:14 przez teh_KaiN
[#11] Re: Witajcie amigowcy!

@teh_KaiN, post #10

- MOSowców, co odpalają swój wspaniały system operacyjny na starych makorzęchach a i tak na nim odpalają wszystko przez UAE,

Szczerze mówiąc - nie pamiętam kiedy ostatnio odpalałem E-UAE pod MorphOSem. wariat?

[#12] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #11

No i już się kufa zaczęło - a przecież wiadomo, po co była ta cała lista i jaką funkcję w tekście pełniła. Ale fakt, przyznaję, niczego lepszego na poczekaniu nie byłem w stanie wymyślić.

Zamiast się mądrzyć to możesz mnie poprawić i sam Was scharakteryzować. :)

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 10:34:30 przez teh_KaiN
[#13] Re: Witajcie amigowcy!

@teh_KaiN, post #12

Ee tam, nie mów że nie przychodzą Ci do głowy zwroty "podróbka AmigaOS", czy "żerowanie na marce". Na talerzu mam Ci podać?
A na serio: Możesz napisać, że mofce! "wredne mofce" próbują swojego systemu używać na co dzień, co niektórych tak frustruje, że rzucają to całe mosowanie w diabły.
[#14] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #13

A ja uwazam ze nie powinno padac slowo Mac ani Apple tutaj no w ostatecznosci moze w kontekscie emulacji apple to przereklamowany syf z super marketingiem
[#15] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #14

apple to przereklamowany syf z super marketingiem

A ja tak nie uważam. Nie jestem fanem Apple (raczej bym nie kupił nowego komputera od nich), ale sprzęt, który robią jest dobrej jakości. Mam monitor od Samsunga, którego kupiłem "nówkę" i miał dwa razy wymienianą matrycę na gwarancji. Mam też Apple Cinema Display 23 cale (kupiłem używkę i dałem za niego o połowę mniej niż za tego Samsunga) i jest lepszy we wszystkim (poza masą ogólną), a nigdy nie był w serwisie. Mój PowerMac G5 trzyma się świetnie, zbudowany jest z dbałością o szczegóły i pomysłowością właściwą firmowym komputerom. No i wyglądem budzi respekt
[#16] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #15

Owszem za czasow PowerPC to moze I ja bym sie skusil ale nie teraz
[#17] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #15

A ja mam 8 monitorów ze średnią wieku 8 lat i wszystkie działają a żaden nie jest Apple'a
Apple dla mnie to też... coś czego więcej już nie kupię.
Miałem raz i przygoda z tą firmą była nieprzyjemna. I wystarczy.

Odpowiedź do autora:
Tylko klasyczna Amiga i WB 3.1 OK

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 17:49:45 przez Vato
[#18] Re: Witajcie amigowcy!

@Vato, post #17

Zgadzam sie😀
[#19] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #16

Owszem za czasow PowerPC to moze I ja bym sie skusil ale nie teraz

No to wracając dwa posty wyżej - myślisz, że MorphOS działa na Intel-Makach? pomysł
[#20] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #19

A po co komu ten wynalazek
[#21] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #20

Pytasz o MorphOSa? A gdzie byłeś i co robiłeś około 2000 roku?
[#22] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #14

apple to przereklamowany syf z super marketingiem

Widziałeś kiedyś Mac-a z lat 90 w środku. To naprawdę przemyślane konstrukcje, w czym Amiga moim zdaniem kuleje strasznie w sensie obudów.

Małe Amigi spoko jeszcze A3k i A4k nie miałem ale A2k to jest czołg a wystarczyły tylko trochę pomyśleć i użyć do produkcji czegoś więcej niż jednej prasy.

Pokaż coś od Apple co można porównać brakiem przemyślenia do obudowy A2k.
[#23] Re: Witajcie amigowcy!

@keromatsu, post #6

Happiga. Sobie zainstaluj i ClassicWB P96.

Na początek możesz sobie kupić pakiet Amiga Forever.

Albo WinUAE. Albo Mac-a MorphOS-a.

Przez pięć lat możesz już poznać System. Amigowanie to nie tylko Amiga to TOSEC dyski Fred Fish Dema i System Amigowy i pochodne.
[#24] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #21

Patrzylem jak Wala sie wieze WTC
[#25] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #24

Tak myślałem, że nie używałeś wtedy w ogóle Amigi. Nic dziwnego, że MorphOS jest dla Ciebie tworem obcym.
[#26] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #24

Czyli rok czekałeś aż się zawalą? Ponury żart.OK
[#27] Re: Witajcie amigowcy!

@Andrzej Drozd, post #26

Pytanie bylo okolo roku 2000 a tak na serio nteresuje sie alternatywnymi systemami wiec cos tam o morphos slyszalem do systemu nic nie mam ale apple nie lubie
[#28] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #27

Zawsze możesz używać na Amidze z PPC (Blizzard/Cyberstorm), Pegasosie I i II, Efice, albo AmidzeOne X5000 (jak już trafi na sklepowe półki wreszcie).
[#29] Re: Witajcie amigowcy!

@recedent, post #28

Wystarczy mi Windows I freebsdno chyba jak to Mufa mowi znajde Maca na smietniku w ny
[#30] Re: Witajcie amigowcy!

@dario35, post #29

A to wcale niewykluczone. Albo za "prawie darmo" na jakejś garażowej wyprzedaży.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem