[#1] Urwana wtyczka od zasilacza C64
Mam mały problem z zasilaczem do C64. Mianowicie nie ma on wtyczki od strony C64 (Din 7). Zamówiłem takową i chciałbym to polutować ale nie wiem za bardzo jak. Kabel składa się z 4 przewodów w kolorach: niebieski, brązowy i 2 czarne. Próbowałem pomierzyć napięcia aby dojść do tego który jest który ale nic z tego. Miernik nie pokazuje nic albo pokazuje jakieś niewielkie wartości ujemne. Pytanie czy wie ktoś może jak to polutować do wtyczki? A może zasilacz jest spalony i dlatego nic nie daje mierzenie...
A może ktoś podpowie jak ten zasilacz rozebrać?? Nie widzę żadnych śrub...
[#2] Re: Urwana wtyczka od zasilacza C64

@nostrum666, post #1

A może ktoś podpowie jak ten zasilacz rozebrać??

Trzeba zepsuć obudowę. Dawno temu, miałem przerwany któryś z kabelków tuż przy obudowie zasilacza (wiedziałem że w tym miejscu, ponieważ wyginanie nim przy obudowie czasami łączyło i C64 pracował normalnie). Aby dojść do "przerwy", musiałem wyskrobać trochę plastiku i nie wiedząc który kabelek padł, przeciąłem i polutowałem wszystkie. Później pustkę zalałem butaprenem, wrównałem nożykiem i "przymalowałem" jakąś farbą w kolorze obudowy. Dokładnie nie pamiętam.
Zapytaj na jakimś forum C64.
[#3] Re: Urwana wtyczka od zasilacza C64

@nostrum666, post #1

AFAIK brązowy i niebieski to standardowo będzie napięcie przemienne, gdzie niebieski będzie "GND", dwa czarne powinny Ci dać napięcie stałe, gdzie musisz minus zinterpretować tak, by podłączenie Ci dało wartość dodatnią. Pinout się szwęda na necie. Masz pewność co do działania zasilacza? Skąd go masz?

Spróbuj to zmierzyć w parach jakich podałem, na odpowiednich zakresach, uprzednio sprawdzając na jakimś innym sprzęcie czy pomiar napięcia Ci w ogóle działa. ;)
[#4] Re: Urwana wtyczka od zasilacza C64

@teh_KaiN, post #3

Pinout znalazlem. Zasilacz mam od brata ale czy jest sprawny głowy nie dam. Spróbuję jeszcze dziś to pomierzyc. Zobaczę.
[#5] Re: Urwana wtyczka od zasilacza C64

@teh_KaiN, post #3

Sprawdziłem raz jeszcze i znowu pomiary nic nie dały. Spróbuję jakoś rozebrać ten zasilacz, może w środku coś nie tak, może bezpiecznik???
[#6] Re: Urwana wtyczka od zasilacza C64

@nostrum666, post #5

Będziesz miał szczęście jeśli cokolwiek w Twoim zasilaczu nie jest zalane epoksydem. Dolną ściankę można podważyć, choć dość często niszcząco.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2016 20:40:27 przez teh_KaiN
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem