kategoria:
[#1] Commodore C64 - jakie peryferia polecacie?
Cześć braci Amigowej,
Nie wiedziałem, gdzie umieścić temat więc wrzuciłem do sprzętu. Nabyłem niedawno Commodorka i w związku z tym mam kilka pytań - jeżeli ktoś będzie w stanie mi pomóc, będę wdzięczny :)
1) Z racji wysokich cen stacji dysków rozważam kupno sd2iec lub innego interfejsu. Moje pytanie jest takie: chciałbym sobie trochę popisać trochę kodu w C64 i chciałbym gdzieś to zapisać - czy w sd2iec będzie opcja zapisania programu na karcie sd?
2) Czy ktoś podpowie czym wyczyścić obudowę komodorka?
Wiem, że to nie jest temat Amigowy ale w końcu dotyczy brata starszego ;)
Dzięki z góry za pomoc!
[#2] Re: Commodore C64 - jakie peryferia polecacie?

@kashinho, post #1

Zamiast SD2IEC można np. użyć starego pecete (~Pentium 3), kabelka XE1541 i pakietu 64HDD. Działa, sprawdzałem - programowałem za jego pomocą kartridż EasyFlash (który również polecam).
[#3] Re: Commodore C64 - jakie peryferia polecacie?

@kashinho, post #1

Pamiętaj że sd2iec to emulator stacji i nie jest on 100% kompatybilny, miał jakieś problemy z czytaniem plików na kilku dyskach np. dema. No chyba że coś się uaktualniło w tej sprawie. W jego cenie powinieneś dać radę kupić stację i kilka dyskietek.

Co do pytań to sd2iec ma opcje zapisu i odczytu. Myjesz ją normalnie w wodzie + mydło lub jakiś szampon, nie używaj rozpuszczalników. Klawiatura również jest rozbieralna. Składasz wszystko w całość jak już dokładnie wyschnie.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2016 11:43:56 przez mikser
[#4] Re: Commodore C64 - jakie peryferia polecacie?

@kashinho, post #1

Tak jak napisał mikser - SD2IEC nie emuluje w 100% stacji. Nie pójdą dema i gry korzystające z procesora w stacji. Nie pójdzie też część nowych dem korzystających z REU. Dwa rozwiązania emulują flopa idealnie (no, prawie idealnie): UK1541: podłączany do user portu, rodzimy, Polski produkt i stosunkowo niedrogi. Drugi sprzęt to 1541 Ultimate - kombajn, który obsługuje REU, stację, kartridże, ethernet, niestety drogi. Dlatego na początek sd2iec da radę ale pewnie po jakimś czasie będziesz chciał zmienić na coś lepszego.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2016 12:34:54 przez Jenot
[#5] Re: Commodore C64 - jakie peryferia polecacie?

@Jenot, post #4

Dzięki serdecznie za Wasze odpowiedzi :) to zabieram się za szukanie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem