[#1] Poszukiwani użytkownicy mikrokomputerów z lat 80. - urodzeni w l. 50. i wcześniej
Cześć,

jestem kulturoznawcą z Uniwersytetu Łódzkiego. Być może część Was już mnie zna z któregoś Riverwasha ;) Pracuję obecnie nad tekstem na temat kultury nowych mediów w latach 80. XX wieku. W ramach grantu przeprowadziliśmy już sporo wywiadów z młodymi użytkownikami mikrokomputerów z tego okresu (osoby ur. w latach 70.). Niemniej chętnie przeprowadziłabym więcej rozmów z respondentami, którzy są w wieku rodziców tychże roczników, a więc urodzili się w latach 50. i wcześniej. Jeśli znacie takie osoby (np. własnych rodziców, opiekunów kółka komputerowego lub kogoś aktywnego na giełdzie) i byłyby one zainteresowane udzieleniem odpowiedzi na kilka pytań, to byłabym bardzo wdzięczna za kontakt. Piszcie na: mbgarda@uni.lodz.pl.

Dzięki za pomoc!

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2016 21:38:39 przez mbgarda
[#2] Re: Poszukiwani użytkownicy mikrokomputerów z lat 80. - urodzeni w l. 50. i wcześniej

@mbgarda, post #1

Nie ma szans. Urodzeni w latach 70-tych (i końcowych 60-tych) są naturalnymi fascynatami komputerów, ponieważ w szarej rzeczywistości, w ich młodzieńczym wieku, ukazały im one alternatywną rzeczywistość. A dokładnie alternatywną formę myślenia. Niezależną.
Podobnie działa subkultura punk i inne rockowe odmiany.
Zamiast chlać jabole i wódę jak I sekretarz przykazał, to zajmowali się np. komputerami lub muzyką.

Natomiast starsi ludzie, komputery, telefony komórkowe, itd. traktują jako zło lub dobro koniecznie, którego się po prostu nauczyli - nie mając z tego żadnej satysfakcji hobbystycznej.
Podobnie jest z najmłodszym pokoleniem, które komputery traktuje jak coś oczywistego, jak pralkę do prania lub dodatek do porannej kawy Inki.

Napisałem to ja, domorosły psycholg i...niestety wszystko wskazuje na to, że mam rację.
Wiem o co ci chodzi - tak, jesteśmy gatunkiem na wymarciu. To co nas fascynuje, starszych denerwuje że muszą się tego nauczyc, a dla najmłodszych to jest bezduszne AGD.OK
[#3] Re: Poszukiwani użytkownicy mikrokomputerów z lat 80. - urodzeni w l. 50. i wcześniej

@mbgarda, post #1

I nie jesteś żadnym kulturoznawcą, bo takie mniemanie ma o sobie kakuś vel gx. Najpierw podaj linki do swoich osiągnieć, a dopiero później tego i tamtego.OK
[#4] Re: Poszukiwani użytkownicy mikrokomputerów z lat 80. - urodzeni w l. 50. i wcześniej

@Andrzej Drozd, post #2

Andrzeju, chyba nie do końca tak jest. Pamiętam z dzieciństwa, że mnie, małego chłopaka fascynowało to, co można było zrobić na Spectrum, ale owo Spectrum widziałem u taty w pracy. Przyniósł je tam jego kolega i coś na nim pokazywał, kombinował. Zatem ludzie urodzeni niedługo po wojnie też odkrywali nowy świat komputerów. Skąd pomysł, że w latach 80. ówcześni 30-latkowie traktowali 8-bitowce jako zło konieczne?? To, że dziś ci ludzie mają ponad 60 lat to inna sprawa, ale może zaglądają na PPA :). Lub robią to ich dziś dorosłe dzieci.
[#5] Re: Poszukiwani użytkownicy mikrokomputerów z lat 80. - urodzeni w l. 50. i wcześniej

@Andrzej Drozd, post #2

Zasadniczo się zgadzam, to znaczy kontakt z mikrokomputerami dla ówczesnej młodzieży miał większe znaczenie, niż dla ich rodziców. Często było to wręcz doświadczenie formatywne, jeśli chodzi o wybór zawodu w przyszłości lub trwałość fascynacji komputerami czy szerzej techniką - vide PPA. Niemniej chciałaby także odtworzyć horyzont oczekiwań rodziców tych entuzjastów. Jeśli pamiętacie serię Czynnik Si z Sondy, to Andrzej Kurek ewidentnie przejawiał fascynację mikrokomputerami :) Nie sądzę, aby była to bardzo odosobniona postawa.
[#6] Re: Poszukiwani użytkownicy mikrokomputerów z lat 80. - urodzeni w l. 50. i wcześniej

@Andrzej Drozd, post #3

Proszę bardzo:

http://www.media.uni.lodz.pl/zespol/pracownicy/maria-b-garda/bio

https://unilodz.academia.edu/MariaBGarda
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem