[#1] NES Classic a Amiga
Nintendo wypuściło NES/Famicom Classic no i stało się.
Sprzęt wykupiony wszędzie w ciągu kilku chwil, na aukcjach można trafić sprzęty, których ceny oscylują w granicach 200$+ etc.
Proste urządzonko (choć z bebechami całkiem znośnego smartfona), śmiesznie niska cena i NES ponownie jest na ustach wszytskich i wszędzie.

A co to ma wspólnego z Amigą?

Jasne, ona nigdy nie była tak popularna jak zabawka Nintendo ale dałbym sobie łeb uciąć, że gdyby zrobić podobnego plug'n'playa brandowanego Amigą, nawiązującego wyglądem do, powiedzmy CD-32 czy Amigi 500/600 i zawierającego w sobie podobną ilość gier on podobnie szybko znikałby z, przynajmniej, europejskich półek sklepowych.
Byłoby to też świetną rewitalizacją marki Amiga w mainstreamie.
(wiem, są Armigi, Minimigi, Indiegogo etc, ale to fanowskie sprzęty, którym daleko do banalnej obsługi plug'n'playa i szerokiej dostępności w sklepach)
Ech, może kiedyś coś takiego zrobi...

Tutaj folder reklamowy sprzetu jaki przygotowało Nintendo Polska (pdf) (swoją drogą warto sprawdzić nintendo.pl i zobaczyć jakie fajne foldery tam mają - coś pięknego!)
[#2] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #1

zawierającego w sobie podobną ilość gier

Tzn. że taka amigowa konsolka byłaby zamknięta, bez HDD, CD-ROMu i stacji dysków?
[#3] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #1

To samo sobie pomyślałem jak czytałem o MegaDrive od Segi produkowanym w Brazylii. Tylko u nas jest "stu właścicieli" ma jakiś kawałek Amigi i się nie dogadają. Taka Amiga 6000 (miejska legenda ze zdjęć) namieszałaby Vampirowi.
[#4] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #1

Masz już swojego NesaMini bo mi napisali w Ultimie że Nintendo nie dystrybuje na razie dodatkowych padów i jest sam konsola z jednym padem i zapytali czy rezygnuje z zamówienia oczywiście odpisałem że nie. I mogą realizować z jednym padem bo wczoraj była oficjalna premiera nie wiesz kiedy będą rozsyłać w Polsce?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2016 10:54:39 przez TechNineWonder
[#5] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #4

Ja się niestety nie załapałem :P Czekam na kolejną dostawę, bo z tego co sprawdzałem nigdzie już nie ma. Mają być "wkrótce" - raczej na pewno przed Świętami.

Na dodatkowych padach mi średnio zależy - mam dwa classic controllery do wiimote'a :)

Swoją drogą, ten znaczek na wyborze języka menu, no Amiga jak w pysk strzelił :)

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2016 11:12:34 przez michalmarek77
[#6] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #5

Albo ARM zależy co tam siedzi w środku:), chyba jeszcze nikt nie rozbierał? To spoko ja cllasic controlety pasują.

Pisałem do nich emali co z moim nesem ale przeczytali i nie odpisali może nie pracują w sobotę tak czy tak to w poniedziałek tam dzwonie.

No Nintendo zrobiło by nie złego psikusa jak by to była tylko krótka jednorazowa seria. Wtedy bym się zastanowił czy zrywać folie z pudełka
[#7] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #6

Specyfikacja Nesa Mini:
SoC: Allwinner R16 (4x Cortex A7, Mali400MP2 GPU)
RAM: Hynix (256MB DDR3)
Flash: Spansion 512MB NAND
PMU: AXP223

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2016 13:28:06 przez philipo
[#8] Re: NES Classic a Amiga

@philipo, post #7

Specyfikacja wygląda łudząco kompatybilnie z orange pi. Nic tylko czekać na dump NANDa i parę patchy sprzętowych, hyhy.
[#9] Re: NES Classic a Amiga

@philipo, post #7

Czyli emulator. Ale obudowa fajna pewnie dobrali takie gry przy których emulacji nie ma problemu.
[#10] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #1

Ograniczona liczba gier tylko do tych wbudowanych, całkowicie przekreśla dla mnie tą zabawkę. Gdyby można było podłączać stare kartridże, to na pewno było by większe zainteresowanie, przynajmniej z mojej strony.
[#11] Re: NES Classic a Amiga

@RomanWorkshop, post #10

A jest to do zrobienia z SoC Allwinnera, bo spokojnie liczbę GPIO wymaganą do obsługi carta dałoby radę wygospodarować.
[#12] Re: NES Classic a Amiga

@RomanWorkshop, post #10

To RetroUSB AVS powinno Cię zainteresować recenzja na arhn.eu.
[#13] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #12

No ale czego wymagać od taniego jak barszcz plug'n'playa? Urządzenie ma być ładne, proste w obsłudze i oferować sporo (radochy) za mało.
Te 280 zł to śwetna cena za ten sprzęt (biorąc pod uwagę jakość wykonania, perfekcyjną obsługę i brand jaki za nim stoi). Zresztą jego natychmiastowe zniknięcie z półek sklepowych, raban jaki wywołało dosłownie wszędzie tylko o tym świadczy.

AVS to świetny kawał HW ale zdecydowanie do innego konsumenta. NES Classic to śliczna zabawka.

Teraz tylko czekać aż Ninny zapełni półki sklepowe tym sprzętem a potem wyda Nes Classic ed. 2.0 z innym zestawem gier a potem SNESa , etc.
A jak ktoś chce innych gier, nic prostszego. Zawsze można odwiedzić ichnie Virtual Console i kupić to w co chciałoby się zagrać :P
[#14] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #13

Nie od urządzenia to nie ma co wymagać ale od Firmy już tak. Przecież to Nintendo a wydali coś pokroju RpiZero w ładnej obudowie. Zniknięcie z półek to efekt kolekcjonerski i niska cena.

Tak czy tak to produkt "spoko" nie zawiodłem się bo od razu wiedziałem że to będzie bazować na ARM i emulacji.

Tak że ogólnie to niczego sobie ale gdyby zrobili klona i wypościli kilka milionów też by zarobili tylko widocznie boją się ryzyka. Przecież tak naprawdę... To jest produkt Nintendo mają wszystkie dokumentacje. Zrobić nowego NES-a z HDMI i ba nawet eth i bazą gier online. To dla nich nie problem.

Ale jak widać wolą kupić parę części u Chińczyka napisać kawałek softu i też zarobić.
[#15] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #14

No właśnie.

"Bazę gier" to oni mają i oferują pod Virtual Console. Im nie zależy na wypuszczaniu HW, na który ktoś mógłby sobie wrzucić ROMy. Wszystko tylko nie to. Ja to rozumiem i szanuję.
Nintendo nie wypuściło tego jako "sprzęt kolekcjonerski". Zapowiedzieli sprzęt, wypuścili info do swoich dystrybutorów, zebrali zamówienia i wysłali do produkcji. Problem w tym, że producenci sprzętu od drugiego kwartału roku mają niemalże wszystko już zabukowane i Ninny po prostu nie było w stanie wyprodukować i dostarczyć do sklepów wymaganej ilości w tak krótkim czasie. Oni przecież nie mają swoich fabryk :)
To nie pierwszy raz, gdy taka sytuacja ma miejsce - w ich przypadku niemalże z każdą premierą są braki w dostępności HW (to już tradycja od NESa, przez Wii a nawet WiiU w okresie premiery).
Ten sprzęt wkrótce będzie dostępny dosłownie wszędzie - wystarczy trochę poczekać.
[#16] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #15

Nie chodzi o romy z netu tylko o NShop na NES-a. Gdyby zrobili klona z HDMI i eth to by byłą Retro konsola na współczesne czasy. Ale spoko ich Firma i ich polityka.

A NES jest kolekcjonerski język
[#17] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #16

Cóż, wszystko od Nintendo jest albo wkrótce będzie kolekcjonerskie :)
[#18] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #17

Ta konsolka udająca Pegasusa jest jednak wybitnie kolekcjonerska - kupić i odstawić do ołtarzyka za szybką.
Jeżeli tak miałoby wyglądać wypuszczenie amigowej konsoli, to ja dziękuję. Mało to jest na rynku podobnego, amigowego sprzętu w FPGA?

Tak czy inaczej na emulatorze NESa gram często, w to co chcę.OK
[#19] Re: NES Classic a Amiga

@teh_KaiN, post #11

[#20] Re: NES Classic a Amiga

@teh_KaiN, post #19

OK
[#21] Re: NES Classic a Amiga

@teh_KaiN, post #19

Ale tam dopiero odpalili Linuxa z ram-u nikt chyba jeszcze nie zrobił dump-a z NAND.

Jedynie to można przerobić to na Atari2006. Żeby było zabawnie i odesłać do Kioto.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2016 23:15:13 przez TechNineWonder
[#22] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #21

Mogąc odpalić linucha możesz odpalić wszystkie ostatnio modne retropi-podobne aplikacje czy dystrybucje, więc zwiększasz wachlarz gier do odpalenia. Chociaż wtedy zakup tego urządzenia mija się z celem, bo lepszą wydajność można osiągnąć około 5 razy taniej.

Druga rzecz, to to że sam nes classic nie ma emulacji wolnej od błędów, patrz link w pierwszym komentarzu do artykułu, który podałem.

Może się okazać że dużo więcej pożytku będzie z innego firmware'u na nes classic niż z firmware'u nes classic na innym sprzęcie.

To ich urządzenie ma jakiś updater internetowy jak wii?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2016 07:07:34 przez teh_KaiN
[#23] Re: NES Classic a Amiga

@teh_KaiN, post #22

A jak byś chciał podpiąć eth. Znając live to usb port służy pewnie tylko do zasilania. To jedyna opcja to chyba przez pada bo pewnie są na USB.

Nie czytałem za bardzo tego tematu tylko pobieżnie komentarze. Po za tym jedyny ARM jakim się interesuje to Acorn. Tylko nie wiem czy jest emulator na m68k. Ale jest UAE na ARM tzn. na Acorn. Tylko nie pamiętam strony ani autora portu ale kiedyś znajdę.

Tak że nie mam nawet Smartfona i nie nosze niczego co ma wi-fi przy sobie z telefonem też staram się nie chodzić a on i tak ma jeszcze przyciski

Na pewno nie ma emulacji wolnej od błędów a gry są selektywnie dobrane przez N.

Jak by podpiąć eth i zainstalować jakąś okrojoną wersję Kodi to tuner tv był by fajny:)

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 01:54:51 przez TechNineWonder
[#24] Re: NES Classic a Amiga

@michalmarek77, post #5

Teraz dopiero zrozumiałem to A. Konsola mogła by się nazywać Another World i mogła byś sygnowana Kapitanem Planeta. ROM wystarczy kupić od Clonato z grami też nie powinno być problemu.

Ziemia nawiązuje do Boinga a to Amiga. To konsola też może się nazywać AROS. Tak czy tak to jak by N. wypościło małą konsolę nawiązującą wyglądem do Amigi 1000 był by to niezły pstryczek w nos dla spowalniaczy rozwoju.
[#25] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #21

link

Nie trzeba było długo na to czekać - hakierzy złamali NES mini i dogrywają ROMy przez kabel USB
[#26] Re: NES Classic a Amiga

@philipo, post #25

Ja tam ze swoim nic nie robię bo widzę że na razie nie ma nowych, mogłem go w ogóle nie otwierać ale tam zagrałem sobie z trzy razy w boks, boks jest fajny.

Już są na allegro po 399 w ogóle to ładnie na tym Nesie można było przyjanuszycz. Wystarczyło kupić z 50 sztuk poczekać trzy miesiące i sprzedawać z zyskiem 150 złotych.
[#27] Re: NES Classic a Amiga

@TechNineWonder, post #26

Racja. Sądzę, że sporo osób kupiło NESmini nie po to aby ja używać na co dzień, tylko aby odświeżyć sobie parę gier z dzieciństwa i odstawić fajny eksponat na półkę.
[#28] Re: NES Classic a Amiga

@philipo, post #27

aby odświeżyć sobie parę gier z dzieciństwa i odstawić fajny eksponat na półkę

Czyli dokładnie to co robi się z Amigą
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem