[#1] Amerykany nie znajom A500!
Panowie, ogladam sobie czesto na YT kanaly dedykowane grom/konsolom z lat 80/90. Gros dotyczy stanu na rynku amerykanskim. I jestem w ciezkim szoku, ze wiekszosc prowadzacych kanaly, NIE KOJARZY Amigi 500!!! A1000 znaja, owszem, najczesciej w postaci super komputera, o ktorym slyszeli ale byl za drogi zeby miec w domu, a o A500 cisza. O tyle dziwne ze przeciez Commodore to do .urywy nedzy jest z USA!

Wiec pytanko, co nasza ukochana inaczej firma spiepszyla, ze nie udalo im sie podbic wslasnego rynku? Konsola nintendo (8-bit)byla za mocna?

pozdro
[#2] Re: Amerykany nie znajom A500!

@marianoamigo, post #1

Co Cię dziwi? Ty masz w ogóle jakiekolwiek pojęcie o historii Amigi? Amiga w USA to był margines marginesu - służyła jako dodatek do Video Toastera.
Warto, skądinąd, zaczerpnąć wiedzy i dowiedzieć się jak w USA wyglądał rynek mikrokomputerów, i konsol. Wtedy pewne rzeczy będą jąśniejsze. Można też looknąć na kanał Kim Justice - szczególnie na trzyczęściowy materiał o Jacku Tramielu. Wiele Ci to wyjaśni - a w szczególności dlaczego w USA nikt nie lubiał Commodore po 83-84 roku i dlaczego Amiga nie miała tam racji bytu.
W USA Amiga praktycznie nie istniała.

Commodore może i jest z USA ale Amiga 500 jest z Niemiec :P

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2016 18:41:54 przez michalmarek77
[#3] Re: Amerykany nie znajom A500!

@michalmarek77, post #2

Amiga jest od Jaya Minera z USA.szeroki uśmiech
Każdy Amigowiec który grał w Banshe na A1200 ci to powie.OK
[#4] Re: Amerykany nie znajom A500!

@michalmarek77, post #2

Nie chce mi się oglądać wspomnianych filmów od Kim Justice, które kiedyś sobie bardziej przewinąłem niż obejrzałem.

Pierwsze słyszę aby po roku '83, Commodore zmalował coś takiego po czym przestano ich tam lubić. Czy da się to wyjaśnić tak w 2-3 zdaniach?

Wiem że był kryzys na rynku konsol ale to raczej w Atari uderzyło. I że w '84 Tandy wypuścił swojego PC który stał się tam najpopularniejszym 16bitowcem na następną niemal dekadę. Ale co zmalowało C= ?
[#5] Re: Amerykany nie znajom A500!

@ZbyniuR, post #4

Pewnie chodzi o kontrakty z firmami-podwykonawcami. Coś tam bylo w książce Commodore The Amiga Years, albo Commodore A Company on the edge.
[#6] Re: Amerykany nie znajom A500!

@SuperBuster, post #5

W '84 C= wypuściło modele C16 i C+4, które były dość powszechnie krytykowane, ale czy to wystarczy aby z top 3 amerykańskich producentów komputerów spaść do "czy ktoś to jeszcze pamięta"?
[#7] Re: Amerykany nie znajom A500!

@ZbyniuR, post #6

Raczej chodziło o coś takiego, że Commodore składało "oferty nie do odrzucenia". Chyba będę musiał ponownie ten tekst przeczytać, żeby dokładniej wytłumaczyć o co chodziło.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem