[#1] IMEI telefonu
Chcę odblokować telefon aby móc używać karty z innej sieci. Pytanie czy wykupienie odblokowania i podanie numeru IMEI osobie/firmie na Allegro jest bezpieczne? Chodzi mi o to czy taki numer IMEI nie może służyć do przejęcia kontroli nad telefonem i przez to np. dostępu do banku? Oferujący zdjęcie blokady simlocka, tylko chcą wpłaty na konto - czyli mają już numer IMEI i numer konta z jakiego dokonano przelewu.
Czy ja jestem przewrażliwiony czy jest coś na rzeczy?
[#2] Re: IMEI telefonu

@Tomski, post #1

Podejdz lepiej do jakiegos serwisu, to Ci powiedza, czy da sie zdjac, czy nie.
[#3] Re: IMEI telefonu

@Tomski, post #1

A gdy udostępnisz MAC adres karty sieciowej to mogą ci wejść an konto, do domu, do mózgu, zamontować chipa?
Człowieku ogarnij się! google qfa!

PS. W sklepie gdzie kupowałeś telefon, znają IMEI tej sztuki. I co? Szpiegują cię? Chcą przejąć kontrolę?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2017 23:54:09 przez Vato
[#4] Re: IMEI telefonu

@Vato, post #3

W google szukałem i znalazłem między innymi odpowiedź serwisu shaisunga, że taki numer może być użyty do sklonowania urządzenia oraz np. do naprawienia w serwisie podrobionego telefonu na "koszt" mojego. To tak w kwestii co znalazłem na google. A, że telefon też używałem do zatwierdzania przelewów to się obawiałem. Nie wiem czy bank do weryfikacji SMSów używa numeru telefonu czy też a może przede wszystkim IMEI. Teraz już wiem z innego źródła, że tylko numeru telefonu a nie IMEI. Ze zdobytych informacji, od kogoś kto testuje telefony, wynika że podanie IMEI nie może mi "zaszkodzić".
[#5] Re: IMEI telefonu

@Vato, post #3

@Vato
Wyluzuj.
[#6] Re: IMEI telefonu

@R-Tea, post #5

Odblokowałem przez aledrogo(wyszło taniej) i telefon działa z kartą SIM innej sieci. Reszta wyjdzie albo nie wyjdzie z czasem;).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem