[#1] giełda (elektroniczna) w Krakowie
Dzisiaj na pewnej grupie na pejsbuku, pod ogłoszeniem sprzedaży A500, rozgorzała sroga dyskusja na temat cen Amig

Jeden z komentatorów zamieścił taki oto wpis:

Trochę drogo. W Krakowie ceny Amig nie przekraczają 100 Pln

i dalej:

To proszę podjechac na giełdę Krakowska
(...) Amigi 500 ok 100 600 ok 300 a 1200 ok 500 pln

Czy któryś z Kolegów z grodu Kraka może zdradzić gdzie umiejscowione jest to amigowe ElDorado? szeroki uśmiech
[#2] Re: giełda (elektroniczna) w Krakowie

@tbone, post #1

Na ulicy Balickiej w Krakowie.

Od około 15 lat nie widziałem ani jednej Amigi (około 2003 roku kupiłem modulator A520 za 10zł - jedyna rzecz związana z Amigą jaką tam widziałem), a bywałem czasem co tydzień.

Ogólnie giełda na Balickiej to porażka. Wszystko 2 razy drożej jak w sklepach stacjonarnych i 5 razy drożej jak w sklepach internetowych.

Sprzedawcy na giełdzie żerują na niewiedzy sprzedających oraz na starych wyjadaczach co giełdę pamiętają 25 lat temu.

W latach '90 jeździło się na giełdę gdyż sklepy stacjonarne w weekend handlowały na giełdzie i sprzedawały swój towar taniej (nie były to jakieś ogromne różnice, ale czasy były jakie były i zawsze się szukało gdzie najtaniej).

Podam obecnie cenę dla porównania:

Wtyk S-video:

-Giełda: 5zł (śmieszna plastikowa wtyczka)

-Sklep elektroniczny w Łagiewnikach (znawcy wiedzą który): 3zł (metalowy solidny wtyk)

-Internet: 1zł (j/w)

Pendrive SANDISK 8Gb

-Giełda: 18zł

-Sklep internetowy: 14zł

-Auchan (promocja): 10zł

Resztę dopowiedz sobie sam.

Nigdy więcej giełdy w Krakowie.

Obecnie giełda zdominowana jest przez: handlarzy telefonami (po cenach wyższych jak w sklepie), handlarzy żarówkami z aliexpress z kilkukrotnym narzutem, handlarzy szrotem z Niemiec, handlarzami anten i głośników wątpliwej jakości.
[#3] Re: giełda (elektroniczna) w Krakowie

@tbone, post #1

Giełda nie jest po to aby ludzie kupowali coś taniej tylko aby płacili za bilet.
[#4] Re: giełda (elektroniczna) w Krakowie

@Hubez, post #2

Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Tak czułem, że to jakieś bredzenie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem