[#1] Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?
Ostatnio interesowałem się trochę nowymi telewizorami, co dało mi impuls do pewnej refleksji...

Otóż tak jak kiedyś (lata 80-te) mieliśmy kilka OS'ów na komputery osobiste (Amiga OS, Mac OS, Atari (TOS?), Windows itp.) - ale rynek zdominował w końcu tylko jeden (no, powstał jeszcze Linux), tak obecnie mamy podobnie "nieuporządkowaną" sytuację na rynku OS w telewizorach i telefonach.

O ile w przypadku telefonów ostateczne zwycięstwo (niestety!) Androida wydaje się już raczej przesądzone, tak w przypadku telewizorów sytuacja wydaje się nadal "niewyjaśniona"...
Osobiście dla mnie w przypadku telefonów (smartfonów) zdecydowanie najlepszy był Windows Phone i nadal go używam, lecz zdaję sobie sprawę, że jego dni są już policzone...Szkoda, bo WP 8.1 na mojej Nokii Lumii 735 spisuje się wyśmienicie!
(mam nowiutkiego S. Galaxy A6 i leży w pudełku, po tygodniu męki z Androidem wróciłem do Nokii 735... A przecież przez kilka lat używałem już kiedyś Androida...)

Mamy w tej chwili czterech graczy na rynku OS w odbiornikach TV:
Tizen - Samsung
webOS 3.0 - LG
Android - Sony, Philips
Firefox OS - Panasonic

Firefoxa można z góry skazać na porażkę, gdyż pozycja firmy Panasonic jest słabiutka w porównaniu z konkurencją.
Pozostają jeszcze trzy, i pytanie - czy tak to już zostanie ,czy może za jakieś 10 lat będzie już tylko jeden system we wszystkich telewizorach ?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 21:32:45 przez Motyl
[#2] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@Motyl, post #1

Telewizory idą w stronę Android TV (a zatem Linux górą). Windows Phone jest ok ale aplikacje na to to bieda w porównaniu z Androidem.

Poza tym takie przemyślenia to do działu hydepark.
[#3] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@Motyl, post #1

Miałem "Shitsunga" teraz mam Panasonica. Firefox OS zdecydowanie lepszy. Szybkość działania powala. Jest też pełno aplikacji. Android TV niema sensu jeżeli w TV nie ma porządnego proca i sporej ilości ramu.
[#4] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@Motyl, post #1

Też mam Nokię 735, ale dała się uaktualnić do Windows 10. Co prawda wszystko musiałem przenieść na kartę żeby był 1 GB wolnego RAM, ale system chodzi ładnie, ma trochę więcej funkcji.

System w TV to dla mnie rzecz bez znaczenia - po kilku latach i tak nie będzie żadnych aktualizacji do kupionego odbiornika. Te wszystkie aplikacje typu YouTube, Ipla i inne. przestaną kiedyś działać i koniec. Trzeba będzie kupić urządzenie zewnętrzne, podpinane, z oprogramowaniem.
Teraz mam LG i ten "SmartTV" to... jest bo jest. To co napisał Przemas - co z tego że odbiornik super jak za mała ilość pamięci. Możliwość instalowania kolejnych aplikacji jest teoretyczna, w praktyce trzeba usunąć kilka żeby płynnie chodziło, i przy częstym korzystaniu z YouTube - czyścić pamięć podręczną... Kupa "zabawy" - nie o to miało chodzić. Oprogramowanie od strony PC (np. przesyłanie strumieniowe filmów przez wi-fi) - też nie jest to idealnie zrobione.

Dla przeciętnego Kowalskiego to OS w TV nie ma żadnego znaczenia, nie wiedzą co to jest. Nieraz widziałem Januszów na zakupach i twój problem dla nich nie istnieje.

Nie sądzę żeby istniało jedno rozwiązanie w przyszłości. Myślę że sytuacja będzie taka sama jak teraz.
[#5] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@Sokok, post #2

Gdybym miał kupić Smarfona to raczej z Windows, bo na Androidzie mimo posiadania antywira bałbym się wejść do e-banku. Być może to głupie podejście, w tej chwili mam zwykłą komórę, ale ma swoje lata prawie 10 i pewnie wkrótce zejdzie :)
[#6] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@KM, post #5

bo na Androidzie mimo posiadania antywira bałbym się wejść do e-banku

LoL.
Miliony ludzi korzystają z systemów bankowych na Androidzie w ciągu każdej minuty. Dlaczego niby miałoby Ci się przytrafić coś złego?
Z takim podejściem najlepiej w ogóle nie korzystaj banków (i kart kredytowych etc) a wszystko lokuj w skarpetach. Najlepiej w ogóle nie wychodź z domu - przecież możesz złamać nogę, wpaść pod samochód, zginąć w ataku terrorystycznym... :P

Swoją drogą, mam kilka sprzętów na Andku, na żadnym nie mam antyvira. Nigdy nie czułem potrzeby by coś takiego zainstalować. (a korzystam z Andka - ze sprzętów raczej, system operacyjny kompletnie nie ma znaczenie- dobrych kilka lat)
[#7] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@michalmarek77, post #6

Wolność Tomku w swoim domku.szeroki uśmiech
[#8] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@KM, post #7

bardziej pasuje tu:
wolnosc Marku w swoim zakamarku
[#9] Re: Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?

@michalmarek77, post #6

Antywirus w Androidzie nie zaszkodzi, dodoatkowo ma takie fajne funkcje jak czyszczenie pamięci itd.
A co do Androida, to planuje go postawić na prawdziwym pececie jako system dodatkowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem