[#1]
Sytuacja na rynku systemów operacyjnych - powtórka z historii ?
Ostatnio interesowałem się trochę nowymi telewizorami, co dało mi impuls do pewnej refleksji...
Otóż tak jak kiedyś (lata 80-te) mieliśmy kilka OS'ów na komputery osobiste (Amiga OS, Mac OS, Atari (TOS?), Windows itp.) - ale rynek zdominował w końcu tylko jeden (no, powstał jeszcze Linux), tak obecnie mamy podobnie "nieuporządkowaną" sytuację na rynku OS w telewizorach i telefonach.
O ile w przypadku telefonów ostateczne zwycięstwo (niestety!) Androida wydaje się już raczej przesądzone, tak w przypadku telewizorów sytuacja wydaje się nadal "niewyjaśniona"...
Osobiście dla mnie w przypadku telefonów (smartfonów) zdecydowanie najlepszy był Windows Phone i nadal go używam, lecz zdaję sobie sprawę, że jego dni są już policzone...Szkoda, bo WP 8.1 na mojej Nokii Lumii 735 spisuje się wyśmienicie!
(mam nowiutkiego S. Galaxy A6 i leży w pudełku, po tygodniu męki z Androidem wróciłem do Nokii 735... A przecież przez kilka lat używałem już kiedyś Androida...)
Mamy w tej chwili czterech graczy na rynku OS w odbiornikach TV:
Tizen - Samsung
webOS 3.0 - LG
Android - Sony, Philips
Firefox OS - Panasonic
Firefoxa można z góry skazać na porażkę, gdyż pozycja firmy Panasonic jest słabiutka w porównaniu z konkurencją.
Pozostają jeszcze trzy, i pytanie - czy tak to już zostanie ,czy może za jakieś 10 lat będzie już tylko jeden system we wszystkich telewizorach ?
Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 21:32:45 przez Motyl