[#1] Porozmawiajmy o czytnikach e-booków...
...ale najlepiej zróbmy to w Hyde Parku.
[#2] Amiga User 0/2017
Przed słowem "że" zawsze stawiamy w języku polskim przecinek.
[#3] Amiga User 0/2017

@rgrg2, post #2

Nie zawsze. Poza tym to nie to forum ;)
Nie wymagaj więcej od innych niż od siebie - ja tam widzę w poście wyżej "polaka".

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2017 14:36:19 przez adam_mierzwa
[#4] Amiga User 0/2017
Pierwszy raz słyszę o tym EPUB.

W tej dziedzinie świat podzielił się na dwa obozy (jak zwykle zresztą) i mamy, panujące od wielu lat, dwa standardy ebooków: MOBI i EPUB. Na przykład applowe iBooks prefereuje EPUB. Nie ma osoby, które czyta ebooki i nie wie co to jest. :)

Czego ty wymagasz od fanów staroci ??

Rozumiem fan NG. Ale jeżeli ktoś używa A500 czy słabej A1200 to na pewno nie traktuje ich użytkowo i ma coś obok. Macie te jakieś Windowsy, Androidy... Przecież tam takie standardy to codzienność. Zawsze myślałem, że WinAmigowcy (użytkownicy słabych klasyków i PC+Windows) są bardziej obyci w świecie komputerów niż przeciętna pani Krysia z księgowości, która myśli, że komputer składa się z: klawiatury, myszki, monitora, Worda i Excella. szeroki uśmiech

Czy nie ma jakiegoś konwertera PDF > EPUB ?

Pewnie jest. Tylko to nie jest to co ebook specjalnie stworzony do czytania (a nie jak PDF - do drukowania)? To tak jak z aplikacjami napisanymi pod dany system i z aplikacjami przeportowanymi przy użyciu jakichś wrapperów, multiplatformowych silników, virtualizacji. Nie jest to coś czego chciałoby się używać i używa się tego tylko wtedy gdy nie ma innego wyjścia.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2017 21:31:04 przez MDW
[#5] Amiga User 0/2017
Czy nie ma jakiegoś konwertera PDF > EPUB ?

Jeśli PDF jest konwertowalny, to część czytników sobie z nim jakoś poradzi (z naciskiem na jakoś), niestety nie jest to dobre rozwiązane i konwersja z PDF-a do formatów czytnikowych nie jest prosta, aby wyglądało to dobrze i było czytelne.

A jeśli to też problem to może czas zmienić czytnik na lepszy. ;)

Czyli jaki? Widzę, że niektórzy lubują się w wypowiadaniu o rzeczach, o których nie maja pojęcia. To o NG, znając je tylko ze zdjęć, to o czytnikach, nie mając pojęcia jak to działa...

Ogólnie, jesli ktoś wydaje e-booki w PDF-ie w dzisiejszych czasach jako jedynym dostępnym formacie, nie zasługuje na uwagę.
[#6] Amiga User 0/2017

@KaczusNG, post #5

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2017 22:47:27 przez rgrg2
[#7] Amiga User 0/2017
O formatach ebooków trochę wiem i o ile rzeczywiście idealnie nadają się do książek z jednolitym, rozdzielonym sekcjami tekstem to nie wyobrażam sobie czasopisma, gdzie tekst oblewa obrazek, przenika nad nim, pochyla się. Czegoś takiego E-pub czy mobi na pewno nie uczyni. Może kindle, ale ten jest mi mało znany.
[#8] Amiga User 0/2017

@MDW, post #4

...świat podzielił się na dwa obozy...

To ja jestem z innego świata bo lubię djvu. :)
A że mój Old Generation Telefonek ich nie czyta to przeglądam komiksy w JPG. :D

Rozumiem fan NG...

Nie, nie rozumiesz. Ja po prostu krzywo patrzę na tych co zamiast rozwiązywać swoje problemiki oczekują by to inni je rozwiązali za nich.

Czy A500 lepiej sobie radzi z EPUB niż z PDF ?
Bo to byłby jakiś powód aby wydawać w nim Amigową gazetkę.

PS. Nie znam pani Krysi. Widocznie jestem mniej obyty. :)
[#9] Amiga User 0/2017

@ZbyniuR, post #8

A500 nie poradzi sobie ani z jednym ani z drugim, ale dłuższe teksty niewygodnie czyta się na monitorze, natomiast na czytnikach e-booków PDF-y jeśli w ogóle są obsługiwane, to niewygodnie się je przegląda, ze względów technicznych (rodzaj użytych matryc).
[#10] Re: Amiga User 0/2017

@mailman, post #7

O formatach ebooków trochę wiem i o ile rzeczywiście idealnie nadają się do książek z jednolitym, rozdzielonym sekcjami tekstem to nie wyobrażam sobie czasopisma, gdzie tekst oblewa obrazek, przenika nad nim, pochyla się.

Tygodnik polityka dobrze sobie z tym radzi, w obydwu formatach: mobi (dla Kindle) i EPUB.
[#11] Re: Porozmawiajmy o czytnikach e-booków...

@recedent, post #1

Polecam ebooki marki "prestigio".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem