[#1] Gotek do ..... PC.
Witam.

Mam takie pytanie: Czy jest możliwość podpiąć Gotka do PC zamiast flopa, tak aby obsługiwał obrazy dyskietek pecetowych 1,44 i skąd takiego wziąć?
[#2] Re: Gotek do ..... PC.

@gilban, post #1

Gotek standardowo obsługuje dyskietki 1.44mb
Nic nie trzeba robic
[#3] Re: Gotek do ..... PC.

@gilban, post #1

Działa poprawnie

[#4] Re: Gotek do ..... PC.

@grikas, post #3

Również poprawnie działa Gotek HxC w PC jako 1.44 MB.
[#5] Re: Gotek do ..... PC.

@pong777, post #4

hej,
czy w przypadku flashfloppy trzeba robic tak jak w tym filmiku?
- zakladalem ze wystarczy zmienic odpowiednio zworki i ustawic sie na 000 i po odpaleniu PC pojawi sie tak samo jak dla amigi ten boot-program w ktorym chodzi sie po katalogach i przypisuje recznie odpowiednie *.img do slotow?

prosba o pomoc w tej materii...

mam goteka z flashfloppy-v1.0
[#6] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #5

I tak jest, jeśli użyjesz programu/managera w wersji dla Windows.
Jest też dostępna wersja dla msdos.

Zamiast tego możesz używać trybu indexed mode dla flashfloppy
Wtedy wystarczy odpowiednio nazwać obrazy dyskietek .
Według wzoru DSKA0000.*, DSKA0001.*
* = natywny format obsługiwany przez ff
[#7] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #6

Norbert, tzn chcesz powiedziec ze "tak nie jest", bo nic mi sie nie odpali po uruchomieniu PC gdy gotek jest na 000.
[#8] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #7

A to zamierzasz odpalać PC z dyskietki ?

Pod Windows istnieje podobny program do tego jaki ma Amiga czy Atari.
Zamierzasz odpalać go z dyskietki przy starcie PC ?
[#9] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #8

gubie sie :)

w amidze jak ustawie na 000 goteka to odpala mi sie taki boot-loader, w ktorym moge przypisywac z pendrive rozne ADF do slotow, robie save, reset amigi i mam pod danym slotem odpowiedni adf

myslalem ze na pc jest podobnie, ustawie na 000 goteka, i jest jakis boot-loader ze jesli mam w pcie ustawione boot-from-floppy, to sie zbutuje taki loader i zrobie to samo co na amidze czyli poprzypisuje rozne IMG do slotow, zrobie save, reset pceta, i mam pod danym slotem odpopwiedni img...
[#10] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #9

Inaczej.
Do czego chcesz użyć tego Gotka?
Ten PC działać ma pod win czy dos?
Pod win jak i DOS jest file selektor.
Chcesz bootowac z floppa aby zmieniać obłożenie slotów?
Można wygodniej robić to pod win

ps.
Oczywiście taka dyskietkę pod DOS można sobie stworzyć i będzie podobnie jak na Amidze

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2019 23:40:13 przez Norbert
[#11] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #10

po prostu odkopalem starego pcta 486 i chce zrobic z niego retro zabawke,
zeby nie wachlowac leciwymi dyskietkami chce zgrac na pendrive *.img softu (dos, win3.11,nortony itp) i poinstalowac to tak po bozemu uzywajac goteka.

wiec tak, np dos 6.22 to 3 dyskietki i pierwsza jest bootowalna, wiec bede musial goteka podpiac jako floppy A

aha, i chyba nie ma zadnego boot-selektora do goteka pod PC,

dla amigi jest AUTOBOOT.HFE ktory sie odpala w trybie HXC_compat,
dla PC nie ma odpowiednika czegos takiego wiec pozostaje tylko indexing mode czyli pozamieniac nazwy image'ow na DSKxxx itp , lub... uzyc takiego windowsowego toola jak w tym filmiku...

do takich wnioskow doszedlem, nic jeszcze nie przecwiczylem, bo nie mam pcta z widnowsami i musze takowy sobie skombinowac.

norbert, jesli mowisz ze jest taki bootselector to jak go zrobic (pod dos).

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2019 21:55:19 przez ami2019
[#12] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #11

Nie mogłeś tak od razu napisać ze 486 i DOS?
Filmik dotyczy orginalnego firmware do Gotka. Ty masz flashfloppy, więc sofcik Ci się nie przyda.
Jest DOS manager dla HXC. Jest dostępny na tym forum
Wystarczy stworzyć dyskietkę bootujaca z tym programem i przekonwertowac na obraz .HFE.

Jeśli jednak będzie to tylko kilka dyskietek, to możesz użyć indexing mode i sprawa załatwiona.
Zawsze potem możesz użyć z dysku twardego DOS selektora dla HXC , lub stworzyć taką dyskietkę.
Będziesz miał wtedy podobnie jak na Amidze.
Czy zamierzasz mimo posiadania HDD w 486 nadal odpalać system z dyskietki/Gotka ?
[#13] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #12

hej, myslalem ze dobrze sie wyrazilem, anyway... odpowiadajac na twoje pytanie - nie zamierzam odpalac systemu z goteka, to co chce zrobic to tylko i wylacznie uproscic sobie instalacje softwaru z poprawnych, nieruszonych imidzy ktore zawieraja oryginalny soft, a nie jakies kopie kopii kopii... :)

oczywiscie moglbym chyba isc najprostsza sciezka i zrobic to DSK... ale uparlem sie na ten ATOBOOT.HFE.

wyglada na to ze ten koles juz nie utrzymuje tego narzedzia wiecej (klon AUTOBOOT.HFE z amigi na pc)

- zakladam ze zeby to zadzialalo to musze:

- zrobic dyskietke bootowalna na PC pod dosem,
- zrobic sobie strukture katalogow na dyskietce gdzie wrzce ten programik tego kolesia,
- w autoexec.bat zrobic start tego toola,
- po czym zrobic z tej dyskietki plik IMG i nastepnie przekonwertowac IMG do HFE
- nazwac to HFE jako AUTOBOOT.HFE i wrzucic do glownego katalogu na pendrive,

- i dzieki temu uzyskam to samo co dla amigi - HXCSDFE.CFG bedzie zawieralo maping moich imidzy do slotow gdy ten maping porobie?

zgadza sie?
[#14] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #13

Ale ty uparcie chcesz mieć dyskietkę bootojacą AUTOBOOT.HFE.
Ona służy do wystartowania komputera.
Nazwa ta jest domyślna dla Gotka z HXC i FF.

Jeśli chcesz mieć taki manager jak na Amidze, to nie musisz odpalać go ze stacji dysków.
Jak juz napisałem jest manager pod DOS. Wiec zadziała pod DOS i win3.11.
Uruchomisz go z HDD.
Przydzielisz .IMG do odpowiednich slotów. Zapiszesz i gotowe.
[#15] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #14

ok, mowisz o tym programiku?

http://torlus.com/floppy/forum/viewtopic.php?f=7&t=1568
[#16] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #15

Dokładnie.
Następnym razem poprawniej wklejaj linki.
[#17] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #16

hej, mam 1 goteka, a ma byc "przenosny" do PC lub AMI.
wiec nie chce nic robic na zworkach, tylko i wylacznie miec 2 pendrivy - jeden do ami drugi do pc

patrze na konfiguracje, i moge wymusic kontrole interfejsu przez parametr interface.
teraz jest JC czyli sterowanie zworka, ale moge odpowiednio wybrac IBMPC lub SHUGART i bedzie softwarowo sterowane rodzajem... super... ale

jest jeszcze zworka robiaca za DF0, 1 itd, czy ta zworka nie ma zanczenia? w przypadku PC? i moge zostawic nie ruszona? czy bede musial jednak przstawiac z S0 na S1, jesli bede chcial przepinac do PC, jakos w FF.CFG nie ma nadpisywania softwarowego tego settinga...
[#18] Re: Gotek do ..... PC.

@ami2019, post #17

Zostaw S0.
PC sobie poradzi.
W Biosie masz też odpowiednia opcja do tego.
[#19] Re: Gotek do ..... PC.

@Norbert, post #18

cool,

a przy okazji, choc nie bezposrednio zwiazane z tym tematem - w amidze w trybie hxc compat, juz podzielilem katalog games na litery, a i tak wchodzac do glownego katalogu "games" czeka ten loader hxc dlugo zanim odda mi kontrole nad kursorem...

to normalne? czy cos skopane w rewizji 1.0 / 1.1? nie pamietam dokladnie ktora juz mam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem