[#1] Javascript wysoko w rankingu
Javascript wysoko w rankingu: link

To tak w temacie obsługi Javascript w amigowych OS / amigowych przeglądarek web.
[#2] Re: Javascript wysoko w rankingu

@sid777, post #1

W zasadzie to jest https://en.wikipedia.org/wiki/ECMAScript
[#3] Re: Javascript wysoko w rankingu

@sid777, post #1

Ok, tylko tego języka używa się również poza przeglądarkami i to od dawna (np. node.js).
[#4] Re: Javascript wysoko w rankingu

@grxmrx, post #3

Tak, prawda, rzeczywiście zbyt punktowo na to spojrzałem.

Ale teraz zastanawia mnie jedna rzecz, jak zerknąłem na post #2 (dzięki!).

Jest napisane w podanym linku https://en.wikipedia.org/wiki/ECMAScript, że ECMAScript edycja 2017 jest implementowana m.in. w JavaScriptCore (Nitro), z którego korzysta WebKit, Safari, Qt5.
A jeśli Qt5 jest na AmigaOS4 (link1, link2) to czy to nie powinno wyeliminować problemu z przeglądarkami pod OS4?
[#5] Re: Javascript wysoko w rankingu

@sid777, post #4

Wyeliminować to powinno problem ze wsparciem najnowszych tzw. standardów, ale raczej nie wydajnością. Łopatologicznie. JS jest językiem skryptowym (jak cała reszta tego około webowego badziewia), czyli interpretowanym linia po linijce na bieżąco, a więc powolnym i właśnie w celu poprawy wydajności stosuje się jakieś tam mechanizmy wstępnej kompilacji (JIT), a to pewnie jest tylko dla wybranych architektur CPU.
[#6] Re: Javascript wysoko w rankingu

@sigma2pi, post #5

W przypadku maszyn PPC z A-EON wydajność powinna być wystarczająca. Nawet stary iPhone4s z dużo słabszym procesorem daje radę.
Wydaje się, że standardy są większym problemem niż wydajność w przypadku AmigaOS4.
[#7] Re: Javascript wysoko w rankingu

@sid777, post #6

Generalnie zależy to od strony. Nie wszystkie są bardzo mocno obłożone skryptami JS. Natomiast różnica na pewno wyjdzie w benchmarkach jak Kraken (JIT daje sporego kopa) itp. Problem ze standardem to leży w dotrzymaniu kroku i jakości konwersji do środowiska AOS. Nawet wiodąca przeglądarka na wiodącym systemie nie wspiera wszystkiego i nie wszystko działa idealnie, co można sprawdzić za pomocą stron w stylu tej; https://html5test.com/ itd. , dlatego wielu tzw. webdeveloperów nadal dostosowuje strony pod konkretne wersje najpopularniejszych przeglądarek, a wątpię żeby wersje amigowe leżały w kręgu ich zainteresowań.

Dzisiaj strony można przeglądać za pomocą przeglądarek działających w chmurze np: ja na Androidzie robię tak ze stronami mającymi dużo Flasha lub naprawdę "ciężkimi" stronami. Nie wiem czy przyszłość nie pójdzie właśnie w tym kierunku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem