[#1] Mam pytanie o OSX i Linuksa na PowerMacu G5
Te wpisy bardziej pasują do tego działu.
[#2] Re: PowerMac A1177
Może tak z innej bajki. Czy jest jakaś możliwość zainstalowania na MAC OS 10.5.8 starszego Classic 9.x (mam nawet oryginał). Dziś pobawiłem się tym A1177 i tylko tego m i brakuje do Wójek google słabo mi pomógł...
[#3] Re: PowerMac A1177

@Voyox, post #2

Pozostaje Ci tylko Tiger, który ma obsługę MacOS 9.x albo Sheepshaker

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2017 20:33:43 przez Norbert
[#4] Re: PowerMac A1177

@Norbert, post #3

10.4 Tiger mam też oryginał. Idzie go zainstalować na G5? Żebym na darmo się nie silił... Z góry dzięki...ok, racja
[#5] Re: PowerMac A1177

@Voyox, post #4

Idzie. One z Tigerem były sprzedawane.
[#6] Re: PowerMac A1177

@recedent, post #5

Ostatnie pytanie w tym temacie. OS 10.5.8 mam na osobnym dysku. Odepnę go i mam drugi 500 GB, jak go podzielić żeby mi zostało na linuxa. Da się zrobić 250 gb a drugą połowę dla linuxa?
[#7] Re: PowerMac A1177

@Voyox, post #6

Da się. Zrobisz sobie jedną partycję 250 GB za pomocą Disk Utility, resztę zostawisz niepodzieloną a jak będziesz instalował Linucha to on powinien zauważyć ile mam wolnego miejsca do dyspozycji.
[#8] Re: PowerMac A1177

@recedent, post #7

No i mały zonk. Kiedy wkładam płytę z Tiger zaczyna botować i wywala panic kernel.
Płyty mam oryginalne. Ale mam też inne które tak samo wywalają panic kernel.
Jeżeli ktoś ma jakieś wskazówki? Proszę o pomoc.
Dodatkowo jaki radeon PCI ex jest obsługiwany przez os 10.5.8. Żeby byly sterowniki.

Tu znalazłem mój problem
https://discussions.apple.com/thread/7233120?start=0&tstart=0
...

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2017 11:29:45 przez Voyox
[#9] Re: PowerMac A1177

@Voyox, post #8

Apple dokładało płyty z systemem do komputerów, ale te płyty często działają tylko z konkretnym typem komputera. Jaki mają kolorek? Szary? Fioletowy? Zielony?

Jeśli chodzi o obsługiwany przez OSX Radeon na PCI express - to masz pewien problem. System obsłuży Radeona X 1950 GT, ale żeby korzystać z OSX ta karta musi mieć makowy ROM. I tu zaczynają się kłopoty. Możesz albo kupić "bezproblemową" applowską wersję gdzieś na eBayach (tylko musisz uważać co kupujesz, żeby nie nabyć karty "kompatybilnej z Makiem Pro", która jest zwykłą pecetową kartą graficzną), albo próbować flaszować losowego X1950Pro makowym ROMem (o ile takiego znajdziesz na internetach).
[#10] Re: PowerMac A1177

@recedent, post #9

Jeśli tu trafisz oświeć mnie jak wyłącza się v-sync pod OS 10.5 bo widzę że to jakaś wyższa szkoła w macu.
Zakupiłem radeona : Powercolor X1950 Pro ATI Radeon Graphics Card, 512MB DDR3 Video Memory, 256 bit....

Nówka sztuka box. Za 19.90 funta. Może się nada do flaszowania....
Może ułatwisz mi zadanie jakimś linkiem turtorialem, bo dawno tego nie robiłem.
Czy to na pececie trzeba? , oczywiście z tym nie mam problemu...
[#11] Re: PowerMac A1177

@Voyox, post #10

Wskazówki i ROMy znajdziesz choćby tutaj, ale nie ma tam ROMu dla X1950 w wersji PPC.
[#12] Re: PowerMac A1177

@recedent, post #11

Co do vsync - chyba nie jest to aż tak skomplikowane (choć sam tego nie próbowałem). Opisane jest to między innymi tutaj.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem