[#1] Plik wymiany w Windows
Przeniesione
[#2] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
Najsmieszniejsze jest to jak dziala pecet. Nawet 16-32 GB ram i wylaczenie pliku stronicowania powoduje ze Windows przestaje dzialac poprawnie.

Nie utożsamiaj PC z Windowsem. Linux (o ile nie uruchomisz czegoś naprawdę pamięciożernego, np. kompilowania LibreOffice'a w RAM dysku) na pewno nie będzie sprawiał problemów.
[#3] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
Nawet 16-32 GB ram i wylaczenie pliku stronicowania powoduje ze Windows przestaje dzialac poprawnie.

Według mnie nie masz racji. Mam 8GB ramu na moim laptopie i od kilku lat wyłączony plik stronicowania. System działa normalnie(Win7 i teraz Win10). Wszystkie aplikacje których używam również działają poprawnie.Nie miałem żadnych zawieszeń czy komunikatów. W pracy na stacjach roboczych do CAD/CAM (32GB albo 64GB ram) również wszystko czego używamy działa poprawnie.
Na pewno jak zapchasz cały ram to wystąpią jakieś problemy, ale z tym niedziałającym Windowsem na pewno przesadziłeś
[#4] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@snifferman, post #3

również uważam, że kolega przesadził. W domu używam Win 7 z 8GB i chodzi 24h/dobę bez zwiechy od jakichś 2 lat.
[#5] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@snajper, post #4

Ot amigowa rozmowa, jak zwykle .
[#6] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
Znowu jakies bzdury piszesz nt. pc i windows. Plik wymiany mam wylaczony od czasu jak mialem 16 gb lata temu. Teraz mam 80gb i oczywiscie swap file wylaczony. Jedynie kiedy cos wiekszego licze to dla pewnosci, ze mi ramu nie zabraknie wlaczam swapa.
[#7] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Aniol, post #6

Nie pisze bzdur. Jeżeli nie zetknąłeś się z problemem to nie znaczy że on nie istnieje. Przykładowo miałem sytuację że system robi plik błędu do dziennika, i nie miałem swapfile - i bum! Jak za starych czasów początków Windows 95, niebieski ekran. Są też programy które muszą mieć swap choćbyś miał kilkadziesiąt gigasków wolnego RAM.
[#8] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@adam_mierzwa, post #7

Są też programy które muszą mieć swap choćbyś miał kilkadziesiąt gigasków wolnego RAM

Temu nikt nie zaprzecza. Mowa tu o samym systemie. Dlatego kilkakrotnie napisałem o oprogramowaniu, które ja używam. Stwierdzenie że system przestaje działać poprawnie jest nie prawdziwe. Jeśli występują jakiekolwiek problemy, to ja przez kilka lat używania systemu się z nimi nie spotkałem.
[#9] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@snifferman, post #8

Oczywiście że Windows każdy jeden ma problem z plikiem wymiany.
Kiedy się go wyłącza system zazwyczaj komunikuje ze się tego nie zaleca.
Mam styczność z PC złomem wszelakiej maści które sa używane przez "normalnych" użytkowników a nie przez geniuszy amigowców (chyba) z tego portalu.
Jedyna zaleta tego że wyłączymy plik wymiany to oszczędność hdd.
Ja stwierdziłem tylko fakt że jeżeli plik stronicowania jest WŁĄCZONY to mimo posiadania dużej ilośći ramu, i tak wszystko zostanie przepuszczone najpierw przez plik wymiany. Taki jest priorytet w Windowsach. O linux nic nie pisałem ani o superserwerach w waszych superfirmach.
[#10] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #9

A skąd te bzdury o priorytetach? Polecam lekturę Windows Internals, bo kolega bzdury pisze i systemu nie zna.
// A plik stron wykorzystywany jest bezpośrednio tylko gdy trzeba połączyć obsługę pamięci i dysku na niskim poziomie w kernelu gdy nie można sobie pozwolić na obsługę file systemu albo nie ma na to cykli procesora. Przykłady to kernelu dumy przy blue screen czy profilowanie za pomocą WPA.
Poza tym Windows praktycznie zawsze alokuje fizyczne strony w pamięci jeśli może.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2017 20:12:48 przez mINA87
[#11] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mINA87, post #10

To tylko teoria z manuala. . Praktyka pokazuje zupełnie co innego.
Proszę sobie zobaczyc użycie pliku wymiany. I tam jest prawda.
[#12] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #9

Oczywiście że Windows każdy jeden ma problem z plikiem wymiany.

Możesz przybliżyć problem Windowsa 10 gdy plik stronicowania jest wyłączony.

Wyłączyłem pamięć wirtualną będąc jeszcze na Win7 i to było koło 2013 gdy kupiłem SSD. Po aktualizacji na Win10 również ustawienia pozostały bez zmian. Mam 8GB ramu i nie stwierdziłem żadnych problemów z działaniem systemu. Nie miałem też nigdy blue screena.

Mówimy tu o samym systemie. Oczywiście, że aplikacje mogą być nieoptymalnie napisane i będą stwarzać problemy, albo wystąpią problemy gdy pamięć zostanie zapełniona. Ja się z tym do tej pory nie spotkałem.

Mówię to po użytkowaniu systemów przez kilka lat bez reinstalacji.

Możliwe, że takie ustawienia nie są optymalne, ale twierdzenie, że nie działa co najmniej mija się z prawdą
[#13] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@snifferman, post #12

Idźcie z tym Windowsem na właściwe forum
[#14] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@sebbb, post #13

A jest takie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem