@sid777,
post #16
W tym 3im linku ktoś niby opisuje co potrafi AY, a w rzeczywistości opisuje SIDa.
Często się z tym spotykam gdy ten spec jest Komodziarzem.
SID - ma 3 kanały dźwięku plus 1 generator szumu. Ten ostatni da się zmusić do puszczenia sampla. Fale mogą być prostokątne, trójkątne lub piłokształtne. Układ ma filtry tonów wysokich i niskich, oraz obwiednie tonów i głośności.
AY3 - ma 3 kanały dźwięku z których każdy może być generatorem szumu. Każdy z nich da się też zmusić do puszczenia sampla. Szum jest jednym z parametrów dźwięku, więc jest emitowany jednocześnie z dźwiękiem a nie zamiast niego. Fale mogą być tylko i wyłącznie prostokątne. Ma obwiednie tonów i głośności, ale nie ma żadnych filtrów.
W AYu każdy kanał można podłączyć do innego głośnika, a w SIDzie stereo się robi za pomocą drugiego SIDa.
Przed paru laty widziałem filmik w którym w ST player MODów leciał w tle pod systemem, w trakcie gdy koleś sobie pisał i rysował na kompie. A teraz nie mogę czegoś podobnego znaleźć. Ale nie dam głowy że to był "goły" ST, czy taki z dorobionym stereo covoxem i wymienionym ROMem na taki z STE. A wiem że taki odtwarza muzę tak samo jak STE, bo gry i demka zakładają że skoro jest nowszy ROM to ma także przetworniki.
Fajny ten Vortexowy kawałek.