[#1] Moc SIDa C64
Jestem w szoku po tej produkcji. Nie sądziłem że na sidzie da się zrobić wpółcześnie brzmiące kawałki klubowe, bomba! Sample, przestery i mega bas!

link
[#2] Re: Moc SIDa C64

@marianoamigo, post #1

Szkoda, że w Ami oprócz Pauli nie zostawili SIDa lub x2.
Historycznie lepiej wypada.
Jedne z wielu:
TherapSid
custom made
midibox sid
sidstation
modemachines
sammichsid
[#3] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #2

Dzisiaj znalazlem to co jest w linku i z czystej ciekawości przegrałem na prawdziwą dyskietkę i odpaliłem na C64 i zaraz potem zrobiłem tyci zrzut wideo.
Ten mały komputerek nie przestaje mnie zadziwiać, a raczej ludzie którzy ciągle na niego tworzą tak niesamowite rzeczy, przekraczając coraz bardziej granice.
Jako laik nie rozumiem czemu skoro na 8 bitowym C64 udało się odtworzyć z rewelacyjną jakością sample 8 bitowe to na Amigach z 24 bitową Pauliną od biedy mamy 14 bit w AHI ?
Tak czy inaczej SID jest wielki :P

[#4] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #3

Z pewnoścoą Lepszy niż Atari ST (ale nie STE).

Teraz fajne jest też, że coraz więcej dem robią stereo na C64. Wtedy taki MK2 Reloaded od Jensa się sprawdza (no lub inne upgrejdy stereo, ale innych nie testowałem)
[#5] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #3

Tutaj wiecej takich dźwięków wrzuciliśmy: link
[#6] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #5

Tak znam ;) wszystkie w miarę nowe dobre dema mam na dyskietkach dzięki xu1541 ;)
[#7] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #3

Jako laik nie rozumiem czemu skoro na 8 bitowym C64 udało się odtworzyć z rewelacyjną jakością sample 8 bitowe to na Amigach z 24 bitową Pauliną od biedy mamy 14 bit w AHI ?

To moze zacznijmy od podstaw?

- Paula to prosty, czterokanalowy (2L i 2R bez mozliwosci osadzenia w panoramie stereo) 8-bitowy (skad wziales te 24 bity??) przetwornik D/A bardzo mocno uzalezniony od np. czestotliwosci odswiezania obrazu. Dlatego w PAL masz max. ~28.6KHz (w NTSC minimalnie wiecej), w trybach DBLPAL/DBLNTSC razy dwa (a wiec juz calkiem przyzwoicie).
- 14 bit to trick polegajacy na specyficznym trybie modulacji jednego 8 bitowego przetwornika drugim, za pomoca 6 bitow (64 poziomow) glosnosci. Absolutnie nie jest potrzebne do tego AHI (ale niektore z jego trybow faktycznie z tego tricku korzystaja). Przy odpowiedniej kalibracji (stworzeniu tablicy modulacji unikalnej dla kazdego egzemplarza Amigi) mozna wyeliminowac sporo szumow i artefaktow, jednak dalej tryb 14-bitowy w Amidze byl i zawsze bedzie tylko sprytnym trickiem.
- w Pauli czestotliwosc odtwarzania oparta jest o wzor PERIOD=CLOCK/2/SAMPLERATE, przy czym PERIOD (AUDxPER) moze przyjmowac tylko wartosci calkowite i tym samym nawet tablica czestotliwosci nie jest zbyt dokladna (dla przykladu nawet nie mozna uzyskac idealnie czestotliwosci 22050 Hz).

To tyle o Pauli na pocztek (choc wiecej do dodania juz nie ma ;)). Co do SIDa.. mam wrazenie, ze jemu wiele sie "wybacza" i jest on mocno idealizowany. Tez kocham jego brzmienie, ale pisanie o tym, ze za jego pomoca cos mozna "rewelacyjnie" odtworzyc (a tym bardziej sample, do obslugi ktorych nigdy nie byl przeznaczony), to chyba lekkie naduzycie :D

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2018 21:41:35 przez skipp
[#8] Re: Moc SIDa C64

@skipp, post #7

Dzieki za fachowe wyłożenie tematu. Skad mi sie 24 bit przyplatalo..... szczerze ti teraz nie wiem ale faktycznie strzelilem sobie gola.
[#9] Re: Moc SIDa C64

@skipp, post #7

SID nie tyle jest idealizowany co po prostu jest jednym z pierwszych syntezatorów zaimplementowanych w chipie. Właściwie nie jest po to by sample otwarzać, jak napisałeś - to odkryto dopiero później, że się da.
Jako prawdziwy syntezator jest do niektórych zastosowań dużo bardziej ciekawy i przydatny niż Paula. Do dzisiaj ma swoją wartość w świecie synth, podczas gdy Paula to już tylko historia.
[#10] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #9

Ot taka ciekawostka :)

Fajnie że jakieś znane zespoły z tego korzystają :)
[#11] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #10

W tym artykule napisali:
"This isn’t just nostalgia. New SID tunes are being written by composers rediscovering the chip’s distinctive sonic quality. Chiptunes’ influence can be identified across electronic music through direct sampling, such as Zombie Nation’s use of David Whittaker’s tune from the C64 game Lazy Jones, producer Timbaland’s sampling of an SID tune by Finnish musician Janne Suni for Do It by Nelly Furtado, or Crystal Castles’ pillaging of 8-bit chiptune sounds."
czy
"Sample libraries for modern music software include SID and chiptune sounds alongside other archetypes of modern electronic music such as the classic sounds of the Roland TB-303 bass station and TR-808 and TR-909 drum machines"
[#12] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #11

OK
[#13] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #4

Zwykłe ST nie gorsze.

https://www.youtube.com/watch?v=HMQ6P1B_dn4

Zdaje się że to z kanału kolegi z forum.
[#14] Re: Moc SIDa C64

@ZbyniuR, post #13

Na ucho to i Atari8bit dużo potrafi: Lotus 3 Music (Atari 800XL)

Atari ST w muzyce głównie było używane jako sekwencer midi, a nie jako syntezator.
Tekst z dema amigowego "możliwości ma Spectruma lecz to Atarowców duma" chyba m.in. z tego pochodzi, że Spectrum dopalony AY miał ten sam sound chip co Atari ST.

ps. wątek dźwięku Atari vs Commodore nieźle jest "przeprocesowany" tutaj: Muzyka i dźwięk / SID i POKEY szeroki uśmiech
i kilka przykładów tutaj SiD vs PoKEY v2 (Commodore 64 music vs Atari 800 music)

hm.. dałem się ponieść, wątek Moc SIDa, a nie wspaniałości Atari ST szeroki uśmiech

edit: dobra, hydepark więc płyńmy dalej: Atari ST VS Amiga - Lotus 3 Soundtrack Battle

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2018 14:04:50 przez sid777
[#15] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #14

Myślałem że to jest wątek o puszczaniu sampli na scalakach które w zasadzie nie były do tego przeznaczone, a nie o tym kto jaką pierdziawką lubi sobie molestować uszy.

I mylisz się że ST ma zwykłego AY3 takiego jak w ZX128, CPC lub MSX.

W AY3 można tak bombardować rejestry od obwiedni głośności, że da się w ten sposób na każdym z 3 kanałów jednocześnie puścić 4 bitowego sampla w maks kilkunastu kHz. To ile dokładnie zależy od taktowania procka i AYa w konkretnym kompie, bo są drobne różnice. Choć chyba przy tych maksymalnych częstotliwościach trzeba się ograniczyć do 2 kanałów bo inaczej procek nie da rady. Poza tym w kilkudziesięciu KB pamięci sampel by miał ledwo naście sekund. Ewentualnie można połączyć 2 kanały tak by jeden bit ekstra puścić w 2im kanale, czyli razem 5bit mono. Stąd taka popularność przystawek typu Covox, bo są bardzo tanie a dają 8bit i to mniej męcząc procka.

Natomiast YM2 w Atari ST ma większy zakres częstotliwości i więcej bitów na parametry w rejestrach, więć podobnymi technikami jak wspomniałem, potrafi puszczać w każdym kanale 7bitowego sampla w kilkudziesięciu kHz, a że procek mocniejszy i RAMu więcej to i efekt przyjemniejszy. Jak się ograniczysz do nastu kHz i dobrze zoptymalizujesz kod to na procku 8MHz zostaje więcej mocy obliczeniowej niż w Amie ze 7MHz i układami które owszem coś tam robią za procka, ale jednocześnie robiąc to pauzują go co chwilę zmniejszając mu moc obliczeniową.

A teraz jakiś Atarowiec może mnie poprawić bo pisałem z pamięci.
[#16] Re: Moc SIDa C64

@ZbyniuR, post #15

Tak, już widzę, że z tym AY trochę popłynąłem. Można szybko w sieci odszukać link, link, link, link. Ale w temat nie wniknę, ST trochę słuchałem, a Spectruma nie (STE też nie). Głównie Amiga, Atari8bit i C64.

Muszę więc uciec w jakiś bliższy temat, jaką to C64 ma moc, odwrócić uwagę C64 "Monophone" by Mahoney, LMan's "Vortex", "All You Know (Is Wrong)" by Fanta

Swoją drogą ciekawa jest ta uwaga: "Jak się ograniczysz do nastu kHz i dobrze zoptymalizujesz kod to na procku 8MHz zostaje więcej mocy obliczeniowej niż w Amie ze 7MHz i układami które owszem coś tam robią za procka, ale jednocześnie robiąc to pauzują go co chwilę zmniejszając mu moc obliczeniową". Nie znam tego, a tak z głowy pisząc to bardziej pamiętam, że dobrze zrobiona muza na ST właśnie potrzebuje większości mocy procka i nie zostaje już na dobry gfx podczas gdy na Ami nie ma tego problemu bo chipset odciąża procka. Musiały to ktoś zweryfikować, kto jednym i drugim się zajmował. Albo w sieci poszukam
[#17] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #16

Ja to mam takie "napady" siedzenia jak nie przed Amigą to przed C64 :D
Najfajniejsze po tylu latach jest to że ciągle coś nowego poznaje, dowiaduje się i dalej czerpię z tego frajdę :) Nie bez znaczenia jest to że moje dziecka czynnie uczestniczą w podtrzymywaniu tradycji ( młody tylko biernie bo za młody).
Ale wracając do głównej mojej myśli :P
Teraz mam "napad" na C64 i w wolnej chwili zrobię capture tej "nowoczesnej" muzy z C64
(wyjdzie pewnie ok 1h) i wrzucę gdzie trzeba :) Słuchanie i oglądanie pod emulatorami mnie nie kręci ale czasem z musu używam. Chwała im za to że są i działają.
W sumie rozpisałem się o niczym ale czasem tak trzeba :D

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2018 20:49:53 przez mikecios
[#18] Re: Moc SIDa C64

@sid777, post #16

W tym 3im linku ktoś niby opisuje co potrafi AY, a w rzeczywistości opisuje SIDa.
Często się z tym spotykam gdy ten spec jest Komodziarzem.

SID - ma 3 kanały dźwięku plus 1 generator szumu. Ten ostatni da się zmusić do puszczenia sampla. Fale mogą być prostokątne, trójkątne lub piłokształtne. Układ ma filtry tonów wysokich i niskich, oraz obwiednie tonów i głośności.

AY3 - ma 3 kanały dźwięku z których każdy może być generatorem szumu. Każdy z nich da się też zmusić do puszczenia sampla. Szum jest jednym z parametrów dźwięku, więc jest emitowany jednocześnie z dźwiękiem a nie zamiast niego. Fale mogą być tylko i wyłącznie prostokątne. Ma obwiednie tonów i głośności, ale nie ma żadnych filtrów.

W AYu każdy kanał można podłączyć do innego głośnika, a w SIDzie stereo się robi za pomocą drugiego SIDa.

Przed paru laty widziałem filmik w którym w ST player MODów leciał w tle pod systemem, w trakcie gdy koleś sobie pisał i rysował na kompie. A teraz nie mogę czegoś podobnego znaleźć. Ale nie dam głowy że to był "goły" ST, czy taki z dorobionym stereo covoxem i wymienionym ROMem na taki z STE. A wiem że taki odtwarza muzę tak samo jak STE, bo gry i demka zakładają że skoro jest nowszy ROM to ma także przetworniki.

Fajny ten Vortexowy kawałek.
[#19] Re: Moc SIDa C64

@ZbyniuR, post #18

Różnice między SID, AY, Paula, Pokey znam szeroki uśmiech Nie znałem różnicy między różnymi wersjami AY - chociaż ta różnica nie powoduje, że nagle AY staje się czymś więcej niż AY.

Tylko zapytam, w którym "3cim linku" opisują SID zamiast AY? W jednym linku wspominają jak za pomocą AY naśladować SIDa, ale pomyłki w specyfikacji nie zauważam. Wolę się upewnić :)
[#20] Re: Moc SIDa C64

@ZbyniuR, post #18

Nie zauważyłem.
SID ma 3 kanały. Nauczyli się magicy grać sample jako 4ty kanał, ale to bardziej trik, niż zgodność ze specyfikacją :) Pierwsze gry i dema oraz specyfikacja - "tylko" trzy kanały.
[#21] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #17

W wolnej chwili zrzuciłem z c64 to co ostatnio wpada mi w ucho.
Niestety z efektu nie jestem do końca zadowolony bo niestety kabel svideo + audio który mam podpiety pod kartę tv w pc przepuszcza to charakterystyczne buczenie w tle.
Przy niektórych kawałkach gdzie dużo się dzieje tego nawet nie słychać.
Jakis pomysł jak się tego pozbyć ?
Tak czy inaczej, sama muzyka jest wg mnie super ;)
[#22] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #21

A to widziały ? :))) a raczej słyszały ?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2018 20:23:32 przez mikecios
[#23] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #22

Delikatnym Atarowcom za małą uszczypliwosc mowie I'm sorry, ale nie ma takiego węgla żeby pokey grał jak SID ;)))

[#24] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #22

Jak to działa?
Co dekoduje tego flaca?
[#25] Re: Moc SIDa C64

@Ankuz MkOne, post #24

Atari tego nie potrafi :)))))))

[#26] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #25

super, ale dalej nie wiem jak to działa ; )
czy przez SID jest przepuszczany tylko sygnał i SID robi konwersje D/A ?
Czy SID sam generuje audio takiej jakości ? (jak tak to prosiłbym o specyfikacje i metodę, bo w latach 90 tego nie potrafił ;)
Czy kombinacja obu metod? (czyli sample + generowany sygnał syntezatora)
[#27] Re: Moc SIDa C64

@Ankuz MkOne, post #26

Nie mam zielonego pojęcia ale TEN WĄTEK coś Ci naświetli ;)

A tutaj też coś nieziemskiego :D

Zaraz odpalam na prawdziwym C64.

PS !

Na prawdziwym to leszcze lepiej brzmi :D:D:D::D:D

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2018 15:08:47 przez mikecios
[#28] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #27

Ten FM-YAM to zewnętrzny dodatkowy układ dźwiękowy do C64, który potrafi generować fale sinusoidalne. Do Spectrumów podobne przystawki Turbosound FM dostępne są od lat, i już pełno muzy na tym powstało.

Ten kawałek niezły, ale ten poprzedni mi się nie podoba. Jakiś taki nudny, płaski i mroczny.
[#29] Re: Moc SIDa C64

@ZbyniuR, post #28

Skoro to przystawka to czemu goły C64 to odtwarza ?
[#30] Re: Moc SIDa C64

@mikecios, post #29

Z tego co wyczytałem ta przystawka ma w sobie 2go SIDa + 3 kanałowy FM. Ale pewnie jak ktoś ma tylko 2go SIDa, albo nawet jednego to nadal u niego grają te ścieżki do których scalaka posiada.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem