[#4]
Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD
@Tomski,
post #3
Mam pewien postęp. Dla potomnych:
1. Win 7 zamyka się już normalnie, znaczy się szybko a zrobiłem kilka rzeczy ale myślę że pomogło to:
- czyszczenie pliku wymiany przy wyłączaniu komputera - (Start -> uruchom –> regedit)
Odnajdujemy ciąg:HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management dodajemy nową wartość DWORD( o ile jej nie ma) o nazwie ClearPageFileAtShutdown.Klikamy dwa razy na tej wartości ClearPageFileAtShutdown i w pole wartość wpisuje „0”
2. Zdziwiłem się, że na dysku SSD pojawił się plik wymiany, który na pewno przerzuciłem na dysk talerzowy na początku gdy stawiałem Win7(dobre 3-4 lata temu). Windows sam musiał to kiedyś sobie zmienić bez mojej wiedzy. To tak na marginesie.
3. Uruchomiłem coś takiego Panel Sterowania\System\Informacje wydajności i narzędzia\narzędzia zaawansowane i ukazała się mi informacja, że przy starcie systemu ładuje się antywirus Bitdefender(~50s), aktualizacja do tego antywirusa(~50s) i jeszcze jakiś dysk manager(~50s). Kliknąłem na każdy wpis wybrałem pomiń link, czy jakoś tak i sądziłem, że usunie je ze startu. Ale raczej tego to nie zrobiło. System dalej uruchamia się długo. Nie wiem zbytnio jak zmienić, a właściwie usunąć automatyczny update antywira przy starcie kompa(mogę wyłączyć aktualizację w antywirze ale nie o to chodzi).
4. Zrobiłem defragmentację SSD(był w 29% po defragmentowany), teraz jest 0%.
Czyli jeszcze zostało mi przyspieszenie/przywrócenie normalnego uruchamiania się Win7.