[#1] Wolne uruchamianie Win7 z SSD
Tak jak w temacie. Od może dwóch tygodni system ładuje i zamyka się zauważalnie znacznie dłużej. Dysk SSD z systemem mam już dobre 2 lata albo lepiej(119GB, z czego 46GB wolne, swap file przeniesiony jest od początku na dysk talerzowy). Narzędzia od dysku pokazują, że jest wszystko ok. Trim przeprowadziłem i zakończyło się po kilku sekundach. Chkdsk nie wykrywa błędów. System(Win7) z wszystkim możliwymi łatkami.
Czyżby jakaś łatka od "naprawy wrót dla CIA";) w Intelu? Mam I3-3325.
Macie jakieś sugestie? Pomysły co zrobić aby system odpalał i zamykał się szybko?
[#2] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #1

Jakiej marki SSD ? Może spróbuj programem diagnostycznym producenta go potraktować. Ja mam Goodrama i jest do niego program od producenta którym można zrobić pełną diagnostykę.
[#3] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Hubez, post #2

Wczoraj pogrzebalem troche w dzienniku zdarzeń. Wychodzi, ze problem chyba jest jakis software. Wg M$ to akurat tymi bledami czy ostrzezeniami to sie nie nalezy przejmowac. Dzisia jeszcze pogrzebie w win7 i na necie. Sprawdzalem softem od producenta i jest wszystko ok.
[#4] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #3

Mam pewien postęp. Dla potomnych:
1. Win 7 zamyka się już normalnie, znaczy się szybko a zrobiłem kilka rzeczy ale myślę że pomogło to:
- czyszczenie pliku wymiany przy wyłączaniu komputera - (Start -> uruchom –> regedit)
Odnajdujemy ciąg:HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management dodajemy nową wartość DWORD( o ile jej nie ma) o nazwie ClearPageFileAtShutdown.Klikamy dwa razy na tej wartości ClearPageFileAtShutdown i w pole wartość wpisuje „0”
2. Zdziwiłem się, że na dysku SSD pojawił się plik wymiany, który na pewno przerzuciłem na dysk talerzowy na początku gdy stawiałem Win7(dobre 3-4 lata temu). Windows sam musiał to kiedyś sobie zmienić bez mojej wiedzy. To tak na marginesie.
3. Uruchomiłem coś takiego Panel Sterowania\System\Informacje wydajności i narzędzia\narzędzia zaawansowane i ukazała się mi informacja, że przy starcie systemu ładuje się antywirus Bitdefender(~50s), aktualizacja do tego antywirusa(~50s) i jeszcze jakiś dysk manager(~50s). Kliknąłem na każdy wpis wybrałem pomiń link, czy jakoś tak i sądziłem, że usunie je ze startu. Ale raczej tego to nie zrobiło. System dalej uruchamia się długo. Nie wiem zbytnio jak zmienić, a właściwie usunąć automatyczny update antywira przy starcie kompa(mogę wyłączyć aktualizację w antywirze ale nie o to chodzi).
4. Zrobiłem defragmentację SSD(był w 29% po defragmentowany), teraz jest 0%.
Czyli jeszcze zostało mi przyspieszenie/przywrócenie normalnego uruchamiania się Win7.
[#5] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #4

W dyskach SSD defragmentacja nie ma wpływu na prędkość, bo nie ma w nich fizycznej głowicy skaczącej po ścieżkach, ani talerzy które muszą się obrócić właściwym sektorem do głowicy aby mogła je przeczytać. :)
[#6] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@ZbyniuR, post #5

Chyba nawet nie powinno się robić defragmentacji na SSD.
[#7] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@SuperBuster, post #6

Niby tak. Ale na sieci znalazlem info, że można zrobić i nawet powinno się. Gdzie to znalazłem teraz nie pamiętam. Pisało coś, że dyski SSD są na tyle zabezpieczone, że defragmentacja im nie zaszkodzi. Poszukam gdzie to wyczytałem.
[#8] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #7

Można, ale nie ma to większego sensu, bo dysk SSD to pamięć, do której czas dostępu jest jednakowy niezależnie, którą komórkę (blok) się odczytuje.

Co do wolnego startu systemu, to polecam oczyścić system programem CCleaner. Później prześledzić aplikacje i usługi, które są uruchamiane z Windowsem, najlepiej programem Revo Uninstaller, którym łatwo można je wyłączyć.
[#9] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #7

Zaszkodzi? - Eeee, pamięci flash to nie CDRW w których producent gwarantuje ograniczoną ilość bezbłędnego kasowania i nagrywania nośnika.

Defragmentację robi się na nośnikach magnetycznych po to by zoptymalizować prędkość wczytywania danych, a na Flashach taki proces niczego nie poprawia a jedynie tracisz czas i prąd, ot i tyle. :)

No chyba że jakiś pedant ma takie natręctwo że nie może zasnąć na myśl o tym że jego klasterki nie są poukładane po kolei. ;)
[#10] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@ZbyniuR, post #9

Tu jest tego trochę ale zdania są podzielone. Z naciskiem, że jednak nie warto. U mnie już po obiedzie zrobiłem to i po zamiatane.
Sprawdzę te dwa programy CCleaner oraz Revo Uninstaller. Do tej pory używałem Odkurzacza ale go odinstalowałem w ferworze walki z wolnym uruchamianiem się systemu(raczej nie zainstaluję już).

Chyba głównie tutaj o tym czytałem.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2018 18:04:15 przez Tomski
[#11] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #10

Wiem, że w którymś Windowsie (7, albo nowszym), po uruchomieniu defragmentacji, zaznaczało się opcję SSD i wtedy i pomijało ten dysk po uruchomieniu procesu.

No chyba, że mi się ze Scadiskiem pokiełbasiło
[#12] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #1

Sprawdź jaki masz sterownik SATA AHCI. Jeżeli windowsowy z 2006 to masz przyczynę.
Druga sprawa, zobacz jakie usługi i procesy masz pouruchamiane.
[#13] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@Tomski, post #10

Tutaj link też piszą, że czasem defrag SSD jest potrzebny by metadane systemu plików zoptymalizować. Tak czy inaczej różni się to od defragmentacji HDD.
[#14] Re: Wolne uruchamianie Win7 z SSD

@sid777, post #13

Dzisiaj przez przypadek szukałem co to jest wyrównywanie dysku SSD i trafiłem na coś takiego.
Zacząłem zmieniać parę rzeczy, o których nie miałem pojęcia, że może to poprawić szybkość czy też inne rzeczy. Oczywiście trzeba uważać co i jak się zmienia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem