kategoria:
[#1] C128D problem z dźwiękiem
Wiem że to nie forum commodorowskie ale masa ludzi tutaj ma commodorki.
Mam problem, podłączyłem sobie dzisiaj C128D do TV i do wzmacha żeby zagrać sobie w hexagona i ćwiczyć na następne AP, mam taki kabelek z allegro gdzie z jednej strony jest din a z drugiej cą 4 chinche (czy jak się to tam pisze), wszystko grało tylko miałem czarno biały obraz, wcześniej mi to nie przeszkadzało bo było podłączone do bursztynowego monitora. Do TV wcisnąłem innego czincza i pojawił się kolor ale dźwięk przestał działać, cokolwiek robiłem później dźwięk już się nie pojawił i qrde jest dosyć wielki problem, nie da się grać w hexagona bez dźwięku :/
Jakieś pomysły co to może być i jak to ewentualnie sprawdzić bez jakiś oscyloskopów ?
[#2] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #1

Ja miałem problem z dźwiękiem w moim C64 i problemem był zasilacz (pewnie jakieś napięcia). Po wymianie na nowy zasilacz, dźwięk powrócił.
[#3] Re: C128D problem z dźwiękiem

@Hexmage960, post #2

tu jest wbudowany i wątpię żeby to było to, chociaż mogę go przemierzyć

a tak fajnie grało :(

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:04:20 przez QUAD
[#4] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #3

A to nie wiedziałem, że w C128 jest wbudowany. W każdym razie u mnie w przypadku C64 pomogła wymiana zasilacza. Jeśli mógłbym jeszcze w czymś pomóc to bym np. sprawdził kabelek audio. W detale techniczne nie będę wchodził, bo się na tym nie znam.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:08:03 przez Hexmage960
[#5] Re: C128D problem z dźwiękiem

@Hexmage960, post #4

Bo w C128 nie jest wbudowany, natyomiast QUAD posiada C128D.

@QUAD
Ja miałem kiedyś podobny problem z kabelkiem na 4 x chinch. Zmieniłem na taki co ma 2xchinch + 1xs-video i problem zniknął. Z tym że to było na C64.
[#6] Re: C128D problem z dźwiękiem

@R-Tea, post #5

Spoko, problem w tym ze wczesniej dzialalo :(
[#7] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #1

Spróbuj podłączyć kablem antenowym albo innym jeżeli masz OK
[#8] Re: C128D problem z dźwiękiem

@Bartek2075, post #7

No nie głupie, sprawdzę
[#9] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #8

Jak nie zadziała przez modulator to znaczy, że najprawdopodobniej uwaliłeś sobie SIDa. A nie masz Ty przypadkiem Ultimate'a? Jeśli tak to ustaw sobie wyjście z Ultimate'a jako SID. Wiem - niekoszerne, ale działa.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:44:12 przez Jenot
[#10] Re: C128D problem z dźwiękiem

@Hexmage960, post #2

Konkretnie brak napięcia przemiennego 9V.
[#11] Re: C128D problem z dźwiękiem

@Jenot, post #9

Nie mam ultimejta :)
Jutro pomierzę wszystko, bo zaczynają sie inne dziwne rzeczy dziać, a dzisiaj do tego nie mam głowy, napięcia jutro sprawdze, mam jeszcze jednego c64 tylko nie wiem czy tam sid jest w podstawce i czy jest taki sam. Komp jest jak nówka ale może coś nie styka, ponieważ jak go uruchamiałem z godzinę później to nie wystartował za pierwszym razem, kilka razy musiałem wyłączać i włączać żeby zatrybił.

Aha, wytargałem stary tv sony, przez modulator byłmasakryczny obraz, praktycznie nic sie nie dało zobaczyć, Dzwięku nie było, ale obraz był tak kiepski że dzwieku też mógł nie zatrybić. Najlepsze jest to że na wyszukiwaniu częstotliwości w TV sygnał był tak słaby że TV go ignorował i leciał dalej z wyszukiwaniem.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 21:30:53 przez QUAD
[#12] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #11

To może... kondensatory? ;)
[#13] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #11

Czyszczonko styków, pomiar napięć na zasilaczu a później dalsze gdybania, mejbi kondki faktycznie.
[#14] Re: C128D problem z dźwiękiem

@mikecios, post #13

Już wszystko jasne, rozebrałem dziada i dotknąłem sida, gotował się, na szybko wytargałem układ z c64, podmieniłem i działa ufff
[#15] Re: C128D problem z dźwiękiem

@QUAD, post #14

Tak czy siak dobrze by było gdybyś sprawdził napięcia zasilacza i przeczyścił styki wraz z podstawkami, żeby historia się nie powtórzyła z ugotowaniem sidka ;)
[#16] Re: C128D problem z dźwiękiem

@mikecios, post #15

Mierzyłem i napięcia wyglądają ok, może walnął ze starości, chociaż 30 lat to niewiele :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem