[#1] Ray tracing wkracza do gier?
[#2] Re: Ray tracing wkracza do gier?

@SuperBuster, post #1

Szkoda, że tylko dla DirectX - ciekawe czym będzie kontratakował AMD i OpenGL/Vulkan.
Swoją drogą podejrzane mi się wydaje dołączanie do tego jakichś tekstów związanych z Ambient Occlusion, które w sumie jest takim trochę oszustwem w cieniowaniu - pewno nie będzie to RayTracing sam w sobie, bo tu nie trzeba żadnych super technologii tylko surowa moc obliczeniowa, a zlepek technologii dających bardzo porównywalne efekty.
[#3] Re: Ray tracing wkracza do gier?

@teh_KaiN, post #2

Z tego co się dowiedziałem pobieżnie czytając informacje to oni mają używać sieci neuronowych do tego aby wybrać jakie promienie 'wystrzelić' i jak potem z takich promieni odtworzyć potem obraz który ma być porównywalny do tego uzyskanego przez poprawny prawidłowy ray-tracing - tj. setki/tysiące promieni na piksel. Innymi słowy to będzie po trochu oglądanie ray-tracingu z obrazem sieci neuronowych. Ma to drastycznie zredukować ilość promieni jakie trzeba obliczyć, szczególnie przy odbiciach gdzie ilość promieni można spokojnie zredukować, szczególnie że większość odbić będzie rozmyta.

Ponieważ technologia ta ma bazować mocno na sieciach neuronowych wydajność będzie zadowalająca dopiero na nowej generacji GPU ze specjalnymi jednostkami do takich obliczeń. Podobno na starszych GPU wydajność będzie 2-3x niższa.

Ja jestem na TAK dla takiej technologii. Szczególnie że gry będą pewnie starać się łączyć ray-tracing z normalnym renderingiem aby nie zabić wydajności.

Obawiam się że na moim monitorze 4K może być problem z wydajnością cafe
[#4] Re: Ray tracing wkracza do gier?

@XoR, post #3

W sumie fajny pomysł. Wiedziałem że to będzie jakieś "oszustwo", bo realtime raytracing na scenach o prawie dowolnej złożoności to jeszcze nie w tej dekadzie. ;)

Swoją drogą ciekawe jakiego rodzaju topologii sieci neuronowej użyli, czy jest ona jakoś konfigurowalna w formie wag lub funkcji aktywacji, wymaga uczenia, czy sama się automagicznie koryguje do danej sceny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem