[#1] Szukam starego programu TV o zwyczaju obdarowywania się
Może ktoś pamięta.
W latach osiemdziesiątych oglądałem w TV program podróżniczy o pewnym plemieniu, które miało zwyczaj dawania prezentów sąsiedniemu plemieniu. Cała sprawa wyglądała tak: plemię A daje prezenty plemieniu B. Po pewnym czasie plemię B musi w rewanżu obdarować plemię A. Potem znowu plemię A daje prezenty itd. Najważniejsze w całym procesie jest to, że za każdym razem ilość prezentów rośnie tzn. dane plemię musi dać więcej prezentów niż dostało.
Pamiętam, że plemiona te nie wyglądały na afrykańskie, to działo się chyba w okolicach Australii, ale głowy nie dam. Ludzie z tych plemion żyli na cywilizowanym poziomie, bo wśród prezentów były m.in. samochody (zapewne używane, ale jednak samochody).
Czy ktoś kojarzy o jakie plemiona chodzi i co to był za program TV?

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2018 10:15:42 przez PopoCop
[#2] Re: Szukam starego programu TV o zwyczaju obdarowywania się

@PopoCop, post #1

Kurcze zaintrygowałeś mnie tym, niestety nie oglądałem tego ale sam opis mnie zafascynował, bo interesuję się plemionami różnego pochodzenia. Przekopałem trochę w necie ale na nic, co by to przypominało nie natrafiłem. Może chociaż pamiętasz gdzie to leciało?
[#3] Re: Szukam starego programu TV o zwyczaju obdarowywania się

@PopoCop, post #1

Nie słyszałem o czymś takim, ale pamiętam film o Afrykanach (suahili), którzy mieli taki zwyczaj że jak ktoś im powiedział komplement na temat czegoś co mają, to byłoby nieuprzejme nie sprezentować komplemenciarzowi tego co skomplementował.
Np.: ładne masz koraliki - no to przyjmij je skoro tak cię cieszy ich widok. ;)
[#4] Re: Szukam starego programu TV o zwyczaju obdarowywania się

@ZbyniuR, post #3

Ładną Pan ma Amigę 4000T z Cyberstormem PPC?
[#5] Re: Szukam starego programu TV o zwyczaju obdarowywania się

@demolition, post #2

Może chociaż pamiętasz gdzie to leciało?

Oglądałem to w latach osiemdziesiątych, więc leciało to na TVP1 albo TVP2. Więcej kanałów TV wtedy nie było. A przepraszam, była jeszcze rosyjska TV, ale tej nie oglądałem
[#6] Re: Szukam starego programu TV o zwyczaju obdarowywania się

@PopoCop, post #5

Znalazłem ten film.
Ongka's Big Moka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem