[#1] Proszę o pomoc w nazwie komponentów
Witam koledzy amigowcy :)

Niestety spalił mi się zasilacz w telewizorku.
Zaznaczone elementy są do wymiany.
Chciałbym was serdecznie prosić o nazwę komponentów zaznaczonych na zdjęciach.
Wymienię je we własnym zakresie ale za nic nie mogę oprócz schematu dorwać takiej listy :(

Pomożecie ?

[#2] Re: Proszę o pomoc w nazwie komponentów

@Macintosh, post #1

Skąd wiesz że to te elementy skoro nie wiesz jak się nazywają?
[#3] Re: Proszę o pomoc w nazwie komponentów

@Shredder, post #2

Też mi się nasunęło to pytanie, ale pomijając tą kwestię, to uszkodzenie toroidalnych dławików wysokiego napięcia (kółka z drutem) jest mało prawdopodobne. Szary prostokąt to zapewne kondensator napięcia przemiennego (AC).

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2018 22:18:05 przez RomanWorkshop
[#4] Re: Proszę o pomoc w nazwie komponentów

@Macintosh, post #1

pierwsze bym sprawdził ic902
[#5] Re: Proszę o pomoc w nazwie komponentów

@Shredder, post #4

pierwsze bym sprawdził ic902

Gosciu nie jest w stanie odczytac schematu i rozpoznac komponentow na PCB a wy mu probujecie doradzic zeby cos sprawdzil? On bez wiedzy i doswiadczenia nie bedzie grzebal w jakims badziewku zasilanym przez USB albo z bateryjki tylko w zasilaczu impulsowym.

Chcecie pomoc w samobojstwie czy co?
[#6] Re: Proszę o pomoc w nazwie komponentów

@mschulz, post #5

Mimo twoich obaw mistrzu lutownicy udało mi się naprawić spalony był bezpiecznik i dwa te kondensatory. Cewki zostawiłem stare mimo że jedna była okopcona od spodu. Dla świętego spokoju wymieniłem tez układ DDA010 ponoć z czasem też pada chłopaki z elektroda.pl doradzili mi to przy okazji.

Dziękuje za opisanie.

Pozdrawiam.

ps. koszt naprawy 11.20 zł OK

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2018 15:21:14 przez Macintosh

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2018 15:21:24 przez Macintosh
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem