[#1] Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?
Witam.

Zakupiłem produkt z Chin pierwszy raz w życiu po długich przemyśleniach (DX.com) i zapłaciłem PayPalem cena 4 Euro z przesyłką. W Polsce tego co kupiłem nigdzie nie znalazłem.

Czytam tu i ówdzie że trzeba potem zapłacić VAT, pewnie wyjdzie około 4 zł. Gdzie się go płaci? Na poczcie czy w innym miejscu? Oczywiście żadnej firmy nie prowadzę.

Może ktoś wtajemniczony mi podpowie?
[#2] Re: Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?

@gilban, post #1

Z tego co się orientuję to w przypadku przesyłek niefirmowych celnicy to naliczają na wyrywki - jeśli Twoja paczka zostanie przez nich skontrolowana to się do Ciebie odezwą w tej sprawie.
[#3] Re: Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?

@gilban, post #1

do wartości 50 euro nie masz dodatkowych kosztów. .. tym sposobem możesz sobie kupić jakiś xiaomi jak kupisz coś w cenie 49,99 w podobnym czasie na ali i przedstawisz przelew jako dowód zapłaty za zakup.
[#4] Re: Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?

@Kisiel, post #3

Dzięki wielkie.
[#5] Re: Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?

@teh_KaiN, post #2

Dokladnie. Pocztą przyjdzie powiadomienie z danymi do wypełnienia i wpłaty.
Po odesłaniu wypełnionego kwitka, przychodzi listonosz i wręcza paczkę.
[#6] Re: Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?

@SuperBuster, post #5

No nic. Przesyłkę dziś dostałem do skrzynki, choć wczoraj listonosz sam za mnie podpisał awizo - sfałszował podpis, bo mu się nie chciało z jednym listem do mnie chodzić.
Przesyłka była jako list polecony priorytetowy. Oczywiście żadnego cła ani podatku za to nie płaciłem.
[#7] Re: Zakupiłem produkt w Chinach (DX.com) - jak się płaci VAT?

@gilban, post #6

ja za drugą paczkę z 100 pcb UK1541 tyż nie... przypadek ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem