[#1] Trumienka no name
Wpadła mi niedawno w ręce myszka bardzo przypominająca amigową trumienkę, ale nie taka sama, więc pomyślałem, że do C64, bo takiej właśnie szukałem. Ale nie działa z C64, więc może amigowa? Ale nie mam jak sprawdzić, bo moja A600 chwilowo w rozsypce.
Pod spodem myszka nie ma żadnych napisów. W ogóle nigdzie nie ma żadnych napisów, ani numerków. Zajrzałem do środka i wygląda na "nie grzebaną". Może do Atari?

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 21:25:56 przez R-Tea
[#2] Re:

@R-Tea, post #1

amstrad?
[#3] Re: Re:

@marianoamigo, post #2

Żadnego Amstrada nie posiadam, więc nie sprawdzę tej teorii? Może po elektronice można jakoś zidentyfikować taką mysz?
[#4] Re: Re:

@R-Tea, post #3

Wyślij fotkę płytki, podumamy.
W retro sprzęcie jak coś nie działa to nie od razu dlatego, że jest niekompatybilne. Może być po prostu uszkodzone.
[#5] Re: Trumienka no name

@R-Tea, post #1

c 64

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 21:54:11 przez Dorian3d
[#6] Re: Trumienka no name

@R-Tea, post #1

Żaden noname tylko markowa GEOS Mouse.

Skoro nie działa to może popsuta. Masz jakiś tester joystików?
[#7] Re: Trumienka no name

@ZbyniuR, post #6

Tester joysticków może być za głupi. One rzadko podawały napięcie na piny zasilania. Zwykle testowały czy kierunki dają zwarcia. No chyba, że umiał testować autofire...
[#8] Re: Trumienka no name

@mosfet, post #7

Hmmm, a no tak. Te prostsze Volty dawały z baterii do masy i jak wracało kierunkiem to diodka się paliła. Ale kiedyś widziałem taki co myszki testował, i mrugały stosowne kierunki. W sklepie w którym także naprawiali takie drobiazgi.

https://www.c64-wiki.de/wiki/Turbo_Geos_Mouse
[#9] Re: Re:

@mosfet, post #4

To chyba faktycznie GEOS Mouse, bo wygląda tak samo jak na waszych fotkach, a płytka wygląda jak pod Linkierm do Wiki od ZbyniuR. Różnica na płytce jest taka, że moje nie ma gniazd i wtyczek dla przewodów tylko przewody wlutowane bezpośrednio do PCB. No, i ważna rzecz, na zdjęciu z Wiki naliczyłem osiem kabelków (po 4 do każdej wtyczki), a u siebie widzę, że z izolacji wychodzi 7 kabelków.
[#10] Re: Re:

@R-Tea, post #9

Też takową posiadam z C64.
[#11] Re: Re:

@R-Tea, post #9

A z kabla też wystaje tylko 7 kabelków czy 8y gdzieś tam bimba luzem?

Najlepiej byłoby żeby ją obejrzał ktoś kto ma taką sprawną pod ręką, i porównał. Albo ktoś kto już wcześniej reanimował myszki do komcia.
[#12] Re: Re:

@ZbyniuR, post #11

A czy przypadkiem nie było myszek do c64 co emulowały joya zamiast działać jak klasyczna mysz .?
[#13] Re: Re:

@damianx, post #12

może ma uszkodzony kabel
[#14] Re: Re:

@damianx, post #12

Owszem były, w niektórych nawet był przełącznik (zwykła myszka/emulacja joya), chodziło o to czy negować impulsy z kierunków czy nie. Ale ta raczej była zwykła, bo kiedyś robiłem interfejs wg schematu do podłączenia takiej geosowej myszki do CPC, z tym że miałem myszkę od ST, i działało.
[#15] Re: Re:

@ZbyniuR, post #11

Nie, z izolacji (czyli z kabla) wyłazi 7 kabelków, i ósmy nigdzie nie dynda luzem.
Potwierdzają to też oględziny wtyczki DB9. Po bliższym przyjżeniu się otworkom widać, że tylko 7 z 9 jest obsadzonych. Dwa skrajne są puste.
Jeżeli oryginalna Geos Mouse ma 8 drucików w kablu, to mnie się trafił jakiś dziwoląg albo przeróbka.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2018 22:19:37 przez R-Tea
[#16] Re: Re:

@R-Tea, post #15

Dwóch skrajnych brakuje czyli 5 i 9 ?

To by znaczyło że to myszka 1no-przyciskowa.
To do czego jest podłączony drugi przycisk?

Nigdy nie bawiłem się GEOSem, nie wiem czy 2gi przycisk jest tam potrzebny. Jeśli nie, to może po wypadku z pogryzieniem kabla przez psa ktoś wymienił kabel. ;) Ja bym sprawdził po kolei wszystkie żyłki czy kontaktują. Jeśli nie masz miernika to bateryjką i żaróweczką lub diodką.
[#17] Re: Re:

@ZbyniuR, post #16

Ok. Sprawa się wyjaśniła.
Masz rację, wszystko na to wskazuje, że jest to mysza-joystick jednoklawiszowa, a GEOS odpala się domyślnie z obsługą myszy proporcjonalnej, czyli 1531. I w związku z tym objaw był taki jakby mysza była martwa. A jest w pełni sprawna.
Należy po odpaleniu GEOS-a wdusić C= + I i przełączyć Input z "Mouse 1531" na Joystick i wtedy mysza ożywa.

Inna rzecz, że raczej średnio przyjemnie obsługuje się tego gatunku mysz - jak się okazuje (brak kontroli nad prędkością przesuwu, przesuw po skosie ograniczony do 45 stopni), więc dalej będę polował, tyle że na 1531 lub jej odpowiednik.
[#18] Re: Re:

@R-Tea, post #17

Można ją przerobić na 1531, wystarczy zanegować wszystkie 4 kierunki, tak aby nieruchoma mysz kontaktowała je wszystkie zamiast żadnego tak jak w joyu. Jakiś elektronik musiałby ci podpowiedzieć jakim układzikiem zanegować 4 piny.

Chociaż dziwne jest te 45 stopni, w CPC trzeba myszki właśnie na joy przerobić ale bez problemu rysuje ukosy i kółka. Może ta 3ia dociskowa rolka za mocno dociska kulkę i przy szybszych ruchach się nie obraca jak trzeba.
[#19] Re: Re:

@R-Tea, post #17

Wyczytałem ze prawy przycisk służy do przełączania trybu pracy myszy.
Warto spróbować.
[#20] Re: Re:

@ZbyniuR, post #18

Może z tymi 45 stopniami przesadziłem, ale mimo wszystko nie jest to taka precyzja jak przy myszce tzw. proporcjonalnej, czyli np. 1351.
[#21] Re: Re:

@R-Tea, post #20

A czy używałeś inne myszki przy C64?
Może komp ma ograniczoną częstotliwość z jaką sprawdza stan myszki, albo kulka ślizga się po podłożu, a w obu przypadkach nie będzie reagował na szybsze gwałtowniejsze ruchy myszką.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem