[#1] Pytanie odnośnie pewnego monitora
Witajcie
Od pewnego czasu jestem posiadaczem monitora CM -322 AMI polskiej produkcji którego używam z Amigą 1200.

Monitor jest wyposażony w dziewięciopinowe złącze VGA pod które podpinam Amisie :)
Mam pytanie czy da się podpiąć Commodore 64 do amigowego monitora?
[#2] Re: Pytanie odnośnie pewnego monitora

@BigZ25, post #1

Przez RGB nie. No chyba że masz C128 i chodzi ci o tryb 80 kolumn.

A czy ten monitor ma wejście Composite, albo S-Video?
[#3] Re: Pytanie odnośnie pewnego monitora

@ZbyniuR, post #2

On ma tylko wyjście VGA (9pin) i wyjście dźwięku (L i R)
[#4] Re: Pytanie odnośnie pewnego monitora

@BigZ25, post #3

W monitorze są raczej wejścia.

9-pinów to RGB z CGA/EGA, a nie prawdziwe VGA które ma 15 pinów.

Tam jest:

1_2_3_4
_5_6_7_

1 to masa, 345 to RGB, 8 i 9 to synchro, pionowe i poziome, (ta druga bodajże w CGA zbędna), a 6 to Intensity i tam można podłączyć Luminację, co da czarnobiały obraz, ale tylko z tych nowszych C64c które oprócz sygnału Composite mają także S-Video czyli osobno Luminacje i Chrominację. (Podłączenie tam Composite da pływający obraz). Czyli tylko dwie żyłki wystarczą masa i luminacja, ale obawiam się że ten monitor nie wie co zrobić z chrominacją lub z composite, więc raczej nie liczyłbym na kolor, no chyba że Lum do pinu zielonego podłączysz.

No chyba że dorwiesz do niego instrukcję która powie co innego, bo np na pozostałych pinach umie je łyknąć.
Albo jest jakiś przełącznik który np sprawia że zamiast 2go kanału audio zmieni się w Composite. Ewentualnie monitor sam rozpozna po częstotliwości co to za sygnał. Niektórzy producenci monitorów są pomysłowi.

Teoretycznie, jeśli zapewnisz sobie podłączenie masy tak by się nie rozłączała, to możesz poeksperymentować i wypróbować do każdego pinu po kolei jaki będzie efekt, ale takie zabawy zawsze są ryzykowne zwłaszcza jeśli się nam rozłączy masa i przejdzie jakaś iskra.

W TV zwykle do pinu od Synchro (przy RGB) można też Composite podłączyć.
Ja bym się nie powstrzymał i spróbował, parę razy przez takie ciągoty coś fajnego odkryłem, ale i parę razy musiałem dawać coś do naprawy. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem