[#1] Zagwozdka matematyczna
Taka mala zagadka matematyczna do lubiacych takie tematy coby rozruszac obwody w te zimowe wieczory.

Jak wszyscy wiedza (?) bo w szkolach uczyli, ze kazda liczba podniesiona do potegi 1 daje w wyniku te liczbe, czyli

X^1 = X

Ale czy na pewno?
Rozwazmy taki przypadek:

(-1)^1

Oto dwa dowody ze cos jest "nie halo":

Ale to jeszcze nic, bo to samo mozna zapisc tak:

I co teraz?
Ponadto czyzbym obalil zasade ze mnozenie jest przemienne?

A teraz licze na komentarze typu zem nieuk i ignorant
[#2] Re: Zagwozdka matematyczna

@Phibrizzo, post #1

nie wiem jak inni, ale po mojemu ((-1)^2)^(1/2) to jest sqrt(1). Arytmetyczny pierwiastek z 1 wynosi 1, reszta na lewo daje -1, więc nie wiem co w pierwszym równaniu robi to trzecie "=".
[#3] Re: Zagwozdka matematyczna

@Phibrizzo, post #1

A to można wyciągnąć pierwiastek drugiego stopnia z liczby -1 ?
[#4] Re: Zagwozdka matematyczna

@Norbert, post #3

Dokładnie, nie pierwiastkujemy liczb ujemnych.
[#5] Re: Zagwozdka matematyczna

@Hexmage960, post #4

Można, ale pierwiastek stopnia nieparzystego.
Tutaj mamy drugiego stopnia.
[#6] Re: Zagwozdka matematyczna

@Norbert, post #5

Zgoda. Ja chciałem tutaj uwzględnić pierwszy przypadek, gdy Phibrizzo podnosi do potęgi 2 i wyciąga pierwiastek. Przedstawienie wykładnika potęgi 1 w postaci ułamka 2/2 jest niedozwolone dla liczb ujemnych z punktu widzenia operacji potęgi. Gdy liczymy a^(n/m), to a musi być dodatnie (no i różne od zera jeśli wykładnik n/m jest liczbą ujemną).

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 20:43:41 przez Hexmage960
[#7] Re: Zagwozdka matematyczna

@Hexmage960, post #6

Odnoszę się do tego

Dokładnie, nie pierwiastkujemy liczb ujemnych.

Co jest za dużym uogólnieniem.
Można wyciągnąć pierwiastek z liczby ujemnej pod warunkiem jest jest stopnia nieparzystego
[#8] Re: Zagwozdka matematyczna

@Hexmage960, post #6

Przedstawienie wykładnika potęgi 1 w postaci ułamka 2/2 jest niedozwolone dla liczb ujemnych z punktu widzenia operacji potęgi.

Wszystko pieknie i ladnie, ale zgdzisz sie ze mna ze 2/2 = 3/3.

I teraz w obu rownaniach wstaw sobie to 3/3 zamiast 2/2 i automagicznie oba rownania dadza w wyniku -1. Wiec jak sie to ma do twojej wypowiedzi?

Co do drugiego rownania z pierwszego postu, tylko ono daje wynik -1 jesli uwzglednimy arytmetyke liczb urojonych.

Wiec czekam dalej.
[#9] Re: Zagwozdka matematyczna

@Phibrizzo, post #8

Oba te przykłady zatrzymują się po pierwszym znaku równości.
Nie można wyciągnąć pierwiastka z liczby ujemnej jeśli pierwiastek jest drugiego stopnia.

Nie wciągajmy w to liczb urojonych.
Nie zmieniamy tez liczb. Jeśli jest 2/2 to niech tak pozostanie.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 21:05:53 przez Norbert
[#10] Re: Zagwozdka matematyczna

@Phibrizzo, post #8

Hmm.. Skoro nie wierzysz to poczytaj wiki matematyczne. A może odpowiedzią na Twoje pytanie jest to, że wykładnik potęgi powinien być ułamkiem nieskracalnym? 2/2 jest skracalne.

Tak czy inaczej trzeba podchodzić ostrożnie do pierwiastkowania liczb ujemnych.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 21:18:55 przez Hexmage960
[#11] Re: Zagwozdka matematyczna

@Hexmage960, post #10

A może odpowiedzią na Twoje pytanie jest to, że wykładnik potęgi powinien być ułamkiem nieskracalnym?

"Nieskracalnym" piszesz? Prosze bardzo, wylicz:

(-1)^(3/2) <-- minus jeden do potegi 1.5

Jesli da sie wyliczyc:
(-1)^1 = (-1)
(-1)^2 = 1

to do ^1.5 tez sie powinno dac. Czyz nie?
[#12] Re: Zagwozdka matematyczna

@Phibrizzo, post #11

Tak jak napisałem, przy a^(m/n), podstawa potęgi a musi być liczbą dodatnią.
Zapisujemy to jako: a∈R+
Czego się spodziewasz? Kręcimy się w kółko.
https://matematyka.wiki/potegowanie-liczb

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 21:32:06 przez Hexmage960
[#13] Re: Zagwozdka matematyczna

@Hexmage960, post #12

Mam takie oftopowe pytanie choć też z matmą związane.

Spotkałem się z twierdzeniem że liczby takie jak Pi i Fi w systemie szóstkowym są bardziej okrągłe, tzn że da się je zapisać jako ułamek zwykły, a jako liczby z przecinkiem (w takim systemie nie jest to ułamek dziesiętny), mają tylko kilka cyfr po przecinku.

Ale nie podano tam tych liczb. Próbowałem znaleźć jakiś kalkulator przeliczający na inne systemy, ale te które znalazłem że mają w opcjach system szóstkowy, nie obsługują ułamków, a te co je obsługują nie znają systemu szóstkowego. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść?
[#14] Re: Zagwozdka matematyczna

@ZbyniuR, post #13

zrobiłem kiedyś za małolata taki skrypcik. 5 minut roboty, ale teraz mi się nie chce. Jakbyś był ładną panią, to może.
[#15] Re: Zagwozdka matematyczna

@snajper, post #14

to tu masz ladna Pania ode mnie..

[#16] Re: Zagwozdka matematyczna

@selur, post #15

ciekawy ten Twój fapfolder, ale nasze definicje ładnych pań się różnią. buuu!
[#17] Re: Zagwozdka matematyczna

@snajper, post #14

Chodzi mi o system szóstkowy a nie szesnastkowy. Ten ostatni to każdy ma choćby w kalkulatorze na Windzie. Czy też na licznych stronkach które coś przeliczają. Choć ja z przyzwyczajenia używam Basica w emulatorze CPC. :D

Też przed laty napisałem programik do przeliczania liczb pomiędzy różnymi systemami, ale ułamków w szóstkowym nie miałem. I także mam lenia do pisania kolejnej apki, więc pozostaje mi się pogodzić z tym że w tym punkcie swojej ciekawości nie zaspokoję.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2019 17:56:04 przez ZbyniuR
[#18] Re: Zagwozdka matematyczna

@Phibrizzo, post #1

Dobre.
Ja to bym rozwiązał tak. Wplątałbym liczby urojone:), z których wiadomo, że część urojona jest bardziej rzeczywista niż część rzeczywista - pamiętam to jeszcze z wykładów na marginesie - pozdrawiam profesora z matematyki lubiącego doładować się kropelkami, hehehe.

Czyli mam coś takiego:

i^2=-1 - tak mówi matematyka
podstawiam i^2 za -1, mogę a co, cokolwiek będziecie robić z potęgą zawsze wyjdzie -1:).
Przy 2/2 jest proste:).
Przy zapisaniu potęgi 3/3 też jest proste gdyż mamy:
(i^2)*(3/3)=i^6/3= co daje pierwiastek 3 stopnia z i^6, gdzie i^6=(i^2)*(i^2)*(i^2) daje nam i^2 czyli -1:) co należało dowieść
[#19] Re: Zagwozdka matematyczna

@Tomski, post #18

żarcik tematyczny

x)
[#20] Re: Zagwozdka matematyczna

@snajper, post #19

Nie łapię, co symbolizuje "i" ?
[#21] Re: Zagwozdka matematyczna

@ZbyniuR, post #20

i - jest częścią urojoną liczby zespolonej.
W szkole średniej jak oblicza się deltę Kroneckera, dla równania kwadratowego, to wyniki są w zbiorze liczb rzeczywistych i są one tylko dla delty większej lub równej zero. A dla delty mniejszej od zera wynikiem są właśnie liczby urojone. Czyli reasumując można wyciągnąć pierwiastek z liczby ujemnej. Chyba nic nie pokręciłem - to było dobre 25lat temu.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 19:45:54 przez Tomski
[#22] Re: Zagwozdka matematyczna

@Tomski, post #21

Pokręciłeś bo wmieszałeś w to sygnały dyskretne. ;) Myślę że nie miałeś na myśli delty Kroneckera, tylko wyróżnik równania kwadratowego zwany potocznie deltą. Poza tym wszystko dżi.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2019 09:08:40 przez teh_KaiN
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem