[#1] Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli
Od dłuższego czasu leżało u mnie w szafie C64 bez akcesoriów, zakupione przypadkiem, jedynie sprawdziłem, że pokazuje się obraz, sprawdziłem klawiaturę i w sumie to wszystko co mogłem z nim zrobić. A ponieważ nigdy z czasach młodości nie miałem styczności z C64 więc za bardzo też nie miałem retro ciśnienia akurat na ten sprzęt.

Jednak ostatnio, postanowiłem sprawdzić co tak naprawdę potrafi C64, postanowiłem wyczyścić komputer oraz dokupić stację i trochę dyskietek.

Kupiłem więc stację 1541-II + kabelek serial, zrobiłem przejściówkę do zasilacza od stacji SF-314 (Atari ST). Dodatkowo wylicytowałem kilkanaście dyskietek z programami i grami na C64 (tutaj nie pasowały mi co prawda opisy gier na dyskietkach - Robbo, Robbo II etc... bardziej kojarzę z komputerów Atari no ale gość twierdził, że do C64 wiec spoko), kupiłem aby mieć na czy sprawdzić sprzęt.

Po podłączeniu wszystkiego, zrobiłem:

LOAD"$",8

i dostaję komunikat "File not FOUND" i tak ze wszystkimi dyskietkami, które kupiłem niby do C64. Myślę kurcze chyba stacja walnięta, ale coś mnie tknęło i sprawdziłem dyskietki w stacji 1050 z Małego Atari, oczywiście działają..... :o

I tutaj po przydługim wstępnie prośba do kogoś okolić Zielonej Góry / Nowej Soli czy był by ktoś tak miły i zechciał mi nagrać coś (gry,dema) na moje dyskietki aby sprawdzić czy w ogóle mój sprzęt jest sprawny i warto w niego dalej inwestować np. w SD2IEC?
[#2] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@lopezpb, post #1

Jak nie znajdzies to wspomogę dyskietkami z demami i grami ;) jak Ci się spooba C64 to warto pomyśleć nad xu1541 jesli chce się bawic w nagrywanie dyskietek samemu pod pc. Osobiście polecam ;)
[#3] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@mikecios, post #2

Dzięki, poczekam jeszcze może ktoś lokalnie się zgłosi, jak nie to odezwę się do ciebie :)

xu1541 wygląda spoko tylko najpierw muszę wiedzieć, że moja stacja działa poprawnie :)

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 21:23:18 przez lopezpb
[#4] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@lopezpb, post #3

Jak włączasz stację to silniczek zakręci, zielona pomarańczowa dioda mrugnie i zgaśnie ?
Jak tak to 99% szans że wszystko gra ;)
[#5] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@mikecios, post #4

Dokładnie zachowuje się tak jak piszesz, dodatkowo sformatowałem jedną dyskietkę i zapisałem i odczytałem na niej program w Basicu, więc stację chyba będzie sprawna, o ile ktoś nie bawił się w ustawianie głowicy :)

Pozostało mi jeszcze sprawdzenie SID'a bo nie wiem czy dźwięk działa :)
[#6] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@lopezpb, post #5

Wklep to

0 POKE54296,15:POKE54296,0:GOTO 0

Jak po komendzie "run" zacznie buczec to jest ok ;)
[#7] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@mikecios, post #6

Dzięki, dzisiaj miałem trochę wolnego czasu, więc na szybko złożyłem amatorskie pi1541 :)

Dźwięk działa, pograłem trochę w kilka gierek i dają radę :)

Możesz polecić jakiś zamiennik X-copy dla C64? aby przegrać coś z pi1541 na standardowe dyskietki?

I co byś polecił zamiast tego pi1541 (bo rpi używam do kodi i trochę upierdliwe jest przełączanie), sd2iec? czy kupić drugie rpi?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2019 16:50:08 przez lopezpb
[#8] Re: Szukam kogoś C64 + stacją dysków z okolic Zielonej Góry / Nowej Soli

@lopezpb, post #7

Chocby z brzegu coś do kopiowania

Sd2iec ma tą wadę że najlepiej idzie mu z obsługą gier i dem jednoplikowych i normalne dema na iluś tam dyskietkach nie pójdą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem