kategoria:
[#1] karta cf - not formatted
hej,
kupilem karty cf 2gb transcent i mam problem,
- pc z winda xp nie widzi tych kart (this card is not formatted)
- odczytuje przez czytnik chieftec
- potwierdzilem ze chce formatowac, sformatowala sie i wszedlem do niej i nagralem cos, odczytalem itd,
- wyjalem z czytnika wlozylem jeszcze raz, i znow nie widzi (this card is not formatted)

- i tak w kolko

wiecie o co kaman?
[#2] Re: karta cf - not formatted

@ami2019, post #1

Wykasowanie RDB powinno pomóc.
[#3] Re: karta cf - not formatted

@Stoopi, post #2

Chyba MBR.
Nic nie było wspomniane ze robi coś na Amidze czy emulatorze
[#4] Re: karta cf - not formatted

@Norbert, post #3

tak, nic nie robie na amidze, te karty maja trafic do pctow starych, 1 sztuka tylko trafi do amigi, ale to inny temat.

teraz mecze sie z tym ze w kolko w PCcie pod XP jak wyjme karte i wloze spowrotem to mysli ze nie sformatowana.

dzieki za podpowiedzi, tzn doprecyzujmy - proponujecie bym zrobil - fdisk x: /mbr
[#5] Re: karta cf - not formatted

@ami2019, post #4

Proponuję diskpart.

Kiedyś miałem podobne problemy. Winnym okazał się ch... czytnik na usb. Te karty też mogłyby być lepsze. Miałem jakąś 2 czy 4 gb tej marki i moje Amigi jej nie lubiły.
[#6] Re: karta cf - not formatted

@Norbert, post #3

Tak, oczywiście MBR. Format na fat32 lub fat16 nic nie daje?
[#7] Re: karta cf - not formatted

@Stoopi, post #6

nic, wipeowalem, usunalem partycje i zalozylem nowa, z im-partition-magic - to wszystko bylo robione na czytniku chieftec, za kazdym razem jak wloze na nowo to nie widzi i chce formatowac jeszcze raz

zrobilem tez inny eksperyment, podpiolem przez adapter ide jako hdd, bios wykryl te karte, potem wystartowalem pc z dyskietki dos 622 i odpalilem fdisk, na nowo utworzylem partycje, zrobilem ja aktywna, zrobilem format z /s i z /u i moge wejsc na c: i zrobic dir,
wylacze kompa, wlacze i juz znow ta karta jest jakby byla pusta i nigdy nie formatowana, nie ma partycji,

nie wiem o co kaman.
[#8] Re: karta cf - not formatted

@ami2019, post #7

Temat nie związany z AMIGĄ. Prosiłbym moderacje o przeniesienie do działu HYDE PARK.
[#9] Re: karta cf - not formatted

@ami2019, post #7

Karta uszkodzona.
[#10] Re: karta cf - not formatted

@nostrum666, post #8

nie zwiazane? potrzebuje ozywic te karty pod pc zeby moc robic to:

https://youtu.be/C7tOU78riwA?t=163

co jest bardzo zwiazane z amiga.
[#11] Re: karta cf - not formatted

@ami2019, post #10

Co innego napisałeś w poście 4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem