[#1] o co kaman?
hej,
przegladajac alle natknalem sie na takie ogloszenie:

https://allegro.pl/oferta/naped-dyskietek-3-5-fd-235hf-b391-u5-teac-id29772-7799245941

moze ktos wie co sprawia ze za floppe ktos chce tyle kasy?

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 20:42:16 przez ami2019
[#2] Re: o co kaman?

@ami2019, post #1

Stacja jest w dziale.
Automatyka przemysłowa -> Sterowniki i regulatory

Wysoka cena jest wstawiona celowo.
Przy nikłej wiedzy na temat stacji dyskietek, aktualni informatycy/automatycy, kupią taka stacje, aby urzadzenie/sterownik mógł działać.
W fabryce, postuj danej maszyny, jest bardzo kosztowny.
[#3] Re: o co kaman?

@Norbert, post #2

jest to calkiem sensowne wytlumaczenie tylko, ze...

w jakiej dzisiejszej fabryce beda uzywac 3,5" stacji dyskietek jako pamieci masowej ???????

przesz to nie polski ZUS czy US, gdzie pani Jadzia korzysta jeszcze z programu rachujacego w MS-DOS'ie
[#4] Re: o co kaman?

@Norbert, post #2

ciekawa teza, i calkiem rozumna, tylko ze twierdzisz ze obecnie uczelnie produkuja informatykow-ciamajdy, ktore nie wyczaja ze to zwykla stacja dyskietek, ktora kupia za 10pln?
[#5] Re: o co kaman?

@selur, post #3

selur, jeszcze sa galezie przemyslu i urzedy gdzie stacja dyskietek to chleb powszedni, wyjasnienie kolegi do mnie przemawia, dziwie sie tylko ze sa tacy co to lykaja i kupia (pan zenek wyciagnie stacje wpisze w allegro model i trafi na te stacje i kupi kup-teraz, proszac ladnie o fvat)

https://www.youtube.com/watch?v=z9tENHe19gk

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 21:29:33 przez ami2019
[#6] Re: o co kaman?

@ami2019, post #5

Możliwe ze niektóre urządzenia współpracują tylko z danymi stacjami dyskietek.
Zauważ że ceny stacji dyskietek i urządzeń typu Gotek są wysokie dla firm.
Dostajesz dzięki temu serwis, gwarancje.

@selur
A dlaczego nie ?
Jeśli przynosi zyski.
[#7] Re: o co kaman?

@selur, post #3

Ja używam w swoich yamahah. Szczęśliwie kiedy mi padła to wystarczyła pierwsza z brzegu od peceta.
[#8] Re: o co kaman?

@selur, post #3

W poprzedniej pracy używałem stacji dyskietek na maszynie do ciecia plazmowego stali etc. Był to jedyny sposób na dostarczenie programu na maszynę do czasu jak informatyk podłączył maszynę do sieci wewnętrznej firmy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem