[#1] Czy to aby legalne...???
Przeglądając słynny portal aukcyjny, natknąłem się na to link. Człowiek ma też inne gry i program w ofercie. Można tak?
[#2] Re: Czy to aby legalne...???

@yoo_gas, post #1

W opisie nic nie ma że to kopia, więc może to i oryginał. Kup zobacz, a jakbyś dostał kopię to wtedy można robić dym! :)
[#3] Re: Czy to aby legalne...???

@yoo_gas, post #1

Legalne czy nie, kolega mocno przyłożył się do opisów gry. Wyszły minirecenzje. Ma plus ode mnie za to.

Moim zdaniem kolega jest obrotny i jak za dawnych giełdowych czasów, sprzedaje kopie gier.

"Gracz wciela się w tytułową ‘superżabę’, a konkretnie rzecz biorąc w nieszczęsnego księcia, który został przemieniony w płaza przez wiedźmę. Jego zadaniem jest nie tylko odzyskać swoją dawną formę, ale także uratować porwaną księżniczkę. W grze czeka na nas sześć różnych światów, łącznie 24 poziomy. Najważniejszym zadaniem głównego bohatera jest pokonać wiedźmę, ale żeby w ogóle do niej dobrnąć będzie musiał uporać się z rozmaitymi trudnościami. Cel na każdym poziomie to nie tylko przejście z punktu A do punktu B, ale też uzbieranie odpowiedniej liczby monet. W tym zadaniu przeszkadza nam upływający czas oraz różne przeszkadzajki, jak pszczoły, jeże, ślimaki czy duchy."
[#4] Re: Czy to aby legalne...???

@Hexmage960, post #3

szybkie googlowanie i ... ppe.pl
https://www.ppe.pl/encyklopedia/6632/superfrog.html

tak jak przypuszczałem Copy+Paste
i tego to już chyba bez zgody portalu nie można (chyba że kolega ma zgodę - czego nie wiemy)
[#5] Re: Czy to aby legalne...???

@MariuszK, post #2

Oryginał jest na trzech dyskietkach.

Do tego napisał, że sprzedaje grę, a nie dyskietki jako czyste/uszkodzone, także wychodzi na to, że sprzedaje pirata.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 08:17:38 przez panti1801
[#6] Re: Czy to aby legalne...???

@retronav, post #4

Czyli ten opis też skopiowany. Wygląda zatem na cwaniaka, który rozdysponowuje cudzą własnością (grą Superfrog i opisem).

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 08:19:45 przez Hexmage960
[#7] Re: Czy to aby legalne...???

@panti1801, post #5

Ciekawe, ilu z Was już zdążyło kliknąć "zgłoś naruszenie" na Allegro
...a od wielu miesięcy wisiało tam ogłoszenie o sprzedaży gry Bomb Jack na ZX Spectrum w formie pliku MP3 wysyłanego na maila (do wgrania za pomocą adaptera) :D
[#8] Re: Czy to aby legalne...???

@Drakon, post #7

Zawsze można podpytać naszego kolegę z forum czy wziął pod uwagę zgodę ppe.pl na użycie opisu gier (dla jego dobra) zanim wystawił aukcje. Lokalizacja przedmiotu: Nowa Sól

Co do tego czy oryginały czy nie i tak bez znaczenia jeżeli to Abandonware

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 08:44:10 przez Adinfo
[#9] Re: Czy to aby legalne...???

@Adinfo, post #8

nie ma czegoś takiego jak abandonware. Już pomijając, że trzeba być mega desperatem, żeby wydawać kasę na to supercoś siedzi, pije i chrupki
[#10] Re: Czy to aby legalne...???

@snajper, post #9

ale kupuja - to pirat bo zobaczcie ze on ma ogloszone kup teraz 29 zestawow - jak allegro moze to tolerowac - na 100 proc naruszenie bylo zgloszone pewnie przez nie jednego. w historii mial juz zakupy porobione
[#11] Re: Czy to aby legalne...???

@snajper, post #9

Zawsze się chętni znajdą (bez względu na to czy oryginał czy nie). Jak ktoś chce ryzykować to mu nikt nie zabroni.
[#12] Re: Czy to aby legalne...???

@ami2019, post #10

A no pirat. Na Allegro bardzo dużo piratów sprzedają. Nie tylko softu Amigowego. Również Windows 10 i starsze - pirackie sprzedają jak i MS Office. Pełno tego i nikt z tym nic nie robi. Allegro również bo przecież mają z tego zyski.
[#13] Re: Czy to aby legalne...???

@ami2019, post #10

"jak allegro moze to tolerowac?"

normalnie bo zlodziej zlodziejowi oka nie wykole.
[#14] Re: Czy to aby legalne...???

@selur, post #13

:D
[#15] Re: Czy to aby legalne...???

@ami2019, post #14

A kwintesencją tej całej kolekcji jest... X-Copy!
[#16] Re: Czy to aby legalne...???

@Solo Kazuki, post #15

a wisienka na torcie to, ze jednak juz 2 osoby to kupily
[#17] Re: Czy to aby legalne...???

@selur, post #16

bo oni mysla ze rzeczywiscie to ori, i ze dostana np ladna dyskietke z nalepka itp
[#18] Re: Czy to aby legalne...???

@selur, post #16

Jak nigdzie nie można kupić oryginału, bo nikt się nie zajmuję już dystrybucją danej gry, to sam bym kupił nawet pirata, skopiowanego itp. I miałbym to gdzieś. Kolega jest przedsiębiorczy..... I zarabia i nie marudzi jak połowa sformatowanych systemowcow z tego portalu...
[#19] Re: Czy to aby legalne...???

@WojtekX, post #18

Nie można, mówisz...?
[#20] Re: Czy to aby legalne...???

@Solo Kazuki, post #15

X-Copy można kopiować dowoli póki nie jest za nie pobierana opłata ( http://jope.fi/xcopy/ ) - tutaj pewnie płaci się za dyskietkę
[#21] Re: Czy to aby legalne...???

@yoo_gas, post #1

oryginalna ma 3 dyskietki
4 to crack

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 16:03:59 przez Dorian3d
[#22] Re: Czy to aby legalne...???

@yoo_gas, post #1

Nie ma jak JANUSZE biznesu !!
[#23] Re: Czy to aby legalne...???

@WojtekX, post #18

Kolega jest przedsiębiorczy.....

Chyba głupio-cwany, hybryda naszych najpiękniejszych cech z szarej strefy, na wspomnienie których kręci się w oku patriotyczna łza, oczywiście znajdująca uznanie i wielbienie wśród sobie podobnych garkotłuków w zaufaniu znoszącym konieczność użycia wazeliny.

Gdyby kolega z aukcji pisał, że nagrywa dyskietki z dowolną zleconą zawartością lub kopie gier, to pół biedy, przedsiębiorczy z szarej strefy, ale szczery, nie każdy może mieć pieniądze na dyski twarde i pamięci do Amig, może też się zwyczajnie nie znać, mogę na to przymknąć oko. Jednak kolega sprzedaje GRY, nie kopie, nie usługę nagrywania, nie dyskietki, ale właśnie GRY i podpiera się cudzymi tekstami, nie ma w tekście ani jednego słowa, które uświadomiłoby kupującego, że ma do czynienia z kopią (jedynie ilość dyskietek w opisie superfroga demaskuje całą farsę). Kolega celowo wprowadza potencjalnego kupującego w błąd, to jest przedsiębiorczość? To zwykłe oszustwo.

Tak przy okazji, marka Superfroga została jakiś czas temu odświeżona w postaci wydania na telefony i tablety, więc nawet ciężko jest nawet podciągnąć pod apokryficzny abandonware, poza tym, Team17 udostępnia obrazy swoich gier z Amigi w formacie IPX, by móc sobie grać na emulatorze.
[#24] Re: Czy to aby legalne...???

@sanjyuubi, post #23

A najdziwniejsze jest to, że sprzedaje jako używane... czyli że domyślam się iż chodzi o dyskietki z n-tego użytku a nie nowe...
[#25] Re: Czy to aby legalne...???

@Hexmage960, post #6

Dokładnie tak pomyślałem.

Tylko najpierw nie uwierzyłem w to co zobaczyłem... po przetarciu oczu, dalej to widziałem... następnie zwątpiłem i zgłupiałem o co kaman... i zapytałem na forum kolegów, bo może przespałem jak się prawo zmieniło... Albo jakaś Dyrektywa Nowego Podejścia UE...pomysł To modne ostatnio... Ale widzę że chyba jednak nie...
Najlepsze jest to że aukcje dalej wiszą...

Rence odpadufują normalnie...
[#26] Re: Czy to aby legalne...???

@yoo_gas, post #25

Zapytałem gościa prosto z mostu czy sprzedaje oryginały. Odpowiedział, że oryginały sprzedał ale zrobił najpierw kopie, które teraz sprzedaje. Rewelka.
[#27] Re: Czy to aby legalne...???

@eraser, post #26

Geniusz biznesu pomysł

mial oryginaly wiec jest kryty, zrobil sobie kopie bezpieczenstwa zgodnie z prawem wiec nie mozna mu zarzucic kradziezy.
Na koncu postanowil zostac filantropem (coz za szlachente podjescie) i podzielic sie z innymi oprogramowaniem, ktore posiada/ł za minimalna kwote manipulacyjna.
Takich ludzi nam trzeba !!!
[#28] Re: Czy to aby legalne...???

@eraser, post #26

Ciekawe jak on zrobił działające kopie oryginałów ?
Do Flashbacka dodaje tej kody aby móc w nią zagrać ?

Kręci na potęgę, i do tego sam stwierdza nieświadomie ze to "złamane" kopie gier z internetu.
[#29] Re: Czy to aby legalne...???

@Norbert, post #28

Sądzę, że to są cracki, i to chyba w ADF (wysyłka natychmiast).

Trzeba mieć zezwolenie na sprzedaż komercyjnego oprogramowania, chyba że jest się piratem.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 19:53:26 przez Hexmage960
[#30] Re: Czy to aby legalne...???

@selur, post #27

W dodatku udało mu się zrobić kopię 3 dyskietek na 4-ech.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem