[#1] Zine Paged Out! szuka autorów
Cześć,

Robię ze znajomymi nowy zine (https://pagedout.institute/) i brakuje nam silnie technicznych artykułów z działki retro komputerów (po angielsku).
Generalnie magazyn ma być darmowy, w formie PDFa (web/do druku) i ma mieć dość eksperymentalne założenie "1 artykuł = 1 strona".
Jeśli ktoś chciałby coś ciekawego z amigowego podwórka napisać to dajcie znać :)

(a na wszelkie pytania chętnie odpowiem)
[#2] Re: Zine Paged Out! szuka autorów

@gynvael, post #1

Jak zobaczyłem rysunek z wymaganiami strony to mi się odechciało. Nie możecie dostarczyć wstępnie skonfigurowanego .tex / .odt ? ;)

Jedna strona to jest dość rygorystyczne ograniczenie, ale pomyślę nad silnie technicznym tematem amigowym, który można omówić bez zbyt długiego wprowadzania czytelnika w zasadę działania platformy, której nie zna. Bo tu u nas to są bardzo mocno połączone naczynia i prawie zawsze trzeba myśleć naraz o całym komputerze. Coś może wymyślę. ;)
[#3] Re: Zine Paged Out! szuka autorów

@teh_KaiN, post #2

Jak zobaczyłem rysunek z wymaganiami strony to mi się odechciało.

Hah! Zgoda, ten rysunek wygląda dość przerażająco, ale głównie dlatego, że naraz pokazuje dwa różne formaty papieru.
W praktyce jedyne co trzeba ustawić to marginesy (ctrl-f "Margins for A4 paper")

Nie możecie dostarczyć wstępnie skonfigurowanego .tex / .odt ? ;)

Jak widziałeś na tej samej stronce z wymaganiami, zaczynamy zbierać szablony do różnych programów. Póki co wrzucony jest tylko .docx, ale z czasem pojawi się tego więcej - zarówno .tex jak i .odt na pewno będą.

Jedna strona to jest dość rygorystyczne ograniczenie, ale pomyślę nad silnie technicznym tematem amigowym, który można omówić bez zbyt długiego wprowadzania czytelnika w zasadę działania platformy, której nie zna. Bo tu u nas to są bardzo mocno połączone naczynia i prawie zawsze trzeba myśleć naraz o całym komputerze. Coś może wymyślę. ;)

Dzięki!
To o czym piszesz jest oczywiście bardzo dobrą uwagą. Osobiście skłaniam się, żeby pisać arty z następującym założeniem: "czytelnik jest na poziomie zaawansowanym/eksperckim w jakiejś technicznej działce IT; to prawdopodobnie nie jest ta działka do której należy artykuł, ale czytelnik jest inteligentny i w razie czego się douczy / doczyta na własną rękę".
W ekstremalnym przypadku taki artykuł to nawet może być 80% kodu, 10% screenshota i 10% tekstu (czyli w zasadzie nic nie wyjaśnione, poza komentarzami w kodzie). To oczywiście ekstremalny przypadek i póki co 1 artykuł tylko taki jest (uhm, mój - sry, link jest do video z artykułem, bo sam art jeszcze jest w redakcji - za kilka dni go wrzucę na stronę jako przykładowy), ale jest to też opcja :)

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 11:55:32 przez gynvael
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem