[#3]
Re: Zine Paged Out! szuka autorów
@teh_KaiN,
post #2
Jak zobaczyłem rysunek z wymaganiami strony to mi się odechciało.
Hah! Zgoda, ten rysunek wygląda dość przerażająco, ale głównie dlatego, że naraz pokazuje dwa różne formaty papieru.
W praktyce jedyne co trzeba ustawić to marginesy (ctrl-f "Margins for A4 paper")
Nie możecie dostarczyć wstępnie skonfigurowanego .tex / .odt ? ;)
Jak widziałeś na tej samej stronce z wymaganiami, zaczynamy zbierać szablony do różnych programów. Póki co wrzucony jest tylko .docx, ale z czasem pojawi się tego więcej - zarówno .tex jak i .odt na pewno będą.
Jedna strona to jest dość rygorystyczne ograniczenie, ale pomyślę nad silnie technicznym tematem amigowym, który można omówić bez zbyt długiego wprowadzania czytelnika w zasadę działania platformy, której nie zna. Bo tu u nas to są bardzo mocno połączone naczynia i prawie zawsze trzeba myśleć naraz o całym komputerze. Coś może wymyślę. ;)
Dzięki!
To o czym piszesz jest oczywiście bardzo dobrą uwagą. Osobiście skłaniam się, żeby pisać arty z następującym założeniem: "czytelnik jest na poziomie zaawansowanym/eksperckim w jakiejś technicznej działce IT; to prawdopodobnie nie jest ta działka do której należy artykuł, ale czytelnik jest inteligentny i w razie czego się douczy / doczyta na własną rękę".
W ekstremalnym przypadku taki artykuł to nawet może być 80% kodu, 10% screenshota i 10% tekstu (czyli w zasadzie nic nie wyjaśnione, poza komentarzami w kodzie). To oczywiście ekstremalny przypadek i póki co 1 artykuł tylko taki jest (uhm,
mój - sry, link jest do video z artykułem, bo sam art jeszcze jest w redakcji - za kilka dni go wrzucę na stronę jako przykładowy), ale jest to też opcja :)
Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 11:55:32 przez gynvael