[#1] Prośba o pomoc
Używam MorphOS-a na PowerMacu G4 i póki co jeszcze działa. Ale z Makiem jest coraz gorzej - warczy i rzęźi, chwilami aż zawodzi. Po jakimś czasie się uspokaja. Ale obawiam się by nie padł. Wygląda na to że to wiatrak któryś tak zawodzi, tylko nie wiem czy od zasilacza czy od G4.Ja jedną ręką nic sobie sam nie zrobię. Gdybym miał dwie rączki sprawne to bym próbował może coś w nim nasmarować czy naoliwić. Ten komputer to całe moje życie. Gdyby ktoś z Was kto nie zbyt daleko do Zielonej Góry wiedział i umiał coś z tym zrobić, a zechciałby mnie odwiedzić i pomóc to będzę wdzięczny. Za podróż do mnie i z powrotem oczywiście zwrócę kasę, tyle że na wypłatę, czyli po 17 listopada. Teraz gdy to piszę to tak zawodzi krótko i co 2 sekundy. Możliwe że nawet u sąsiada to słychać. Bo jak warczy tak jednostajnie to czasami pomaga przesunięcie Maka o kilka cm lub po prostu trzeba poczekać aż się uspokoi. Do tego rzężenia można się przyzwyczaić, ale bardziej obawiam się że się zatrze coś w środku i będzie koniec z nim. Szukałem na allegro zasilacza do niego, ale są tylko do G5. Używając go aktualnie cały czas czuję się jakbym siedział na beczce prochu. ;(

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2019 03:05:01 przez lubmil
[#2] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #1

A jak się nie znajdzie nikt w okolicy to może wyślij PowerMacza do kogoś (np. do mnie) kurierem? Kuriera mogę zorganizować/opłacić, tylko musiałbyś sobie wydrukować list przewozowy u siebie. Ale zostałbyś bez sprzętu na kilka dni.

Przede wszystkim - trzeba sprawdzić który to wiatrak - czy od procesora czy od zasilacza. Potem spróbować przeczyścić, nasmarować, ewentualnie - wymienić.
[#3] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #1

Jak coś to chyba mam wiatraki do PM. Zapytam chrześniaka czy jeszcze ma PM (padniętego). Też mogę wysłać free.

PS. czekam na sms, bo skubaniec w weekendy nie odbiera...

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2019 19:25:57 przez ede
[#4] Re: Prośba o pomoc

@ede, post #3

OK, wiatraki do PM są, jak coś mogę wysłać gdzie trzeba będzie za free.
[#5] Re: Prośba o pomoc

@ede, post #4

Thy, fajna propozycja, ale kto mi te wiatraki ewentualnie zamontuje. Ja sam jedną ręką nic nie zrobię. Aktualnie zamówiłem u siostrzeńca przedmuchanie tego PM z kurzu. Czekam aż znajdzie czas dla mnie.
[#6] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #5

Zdaje się Recedent zobowiązał się :) ja podsyłam tylko wiatraki jak potrzebne będą.
[#7] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #5

Thy, fajna propozycja, ale kto mi te wiatraki ewentualnie zamontuje. Ja sam jedną ręką nic nie zrobię.

może do tego gościa zagadaj.
[#8] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #5

Ja mogę się tym zająć, tylko czy jesteś w stanie spakować PowerMaca do pudła, żeby go do mnie wysłać? Bo to ciężkie bydlę jest, więc mam wątpliwości.
[#9] Re: Prośba o pomoc

@recedent, post #2

No z wysyłaniem jest problem. Bo muszę mieć komputer, choćby po to by opłaty za kilka dni zrobić. (choć mam do dziś karton w którym tego pm dostałem). A właśnie pechowo pecet mi się zpsuł, cały czas pokazuje blue screen przy starcie. Przy odrobinie cierpliwości w końcu wystartuje, ale w nim mysz nie działa, więc muszę przez rdesktop używać. Nie wiem co to będzie ... ;( A jeszcze, kolega snajper - nie napiszę że jest debilem, bo nie chcę obrażać, a tylko kretynem. Byś się człowieku zastanowił zanim coś inwalidzie napiszesz. Te obrazki co pokazałeś nie były zabawnew kontekście tego co napisałem wcześniej, że mam tylko 1 rękę sprawną. ;<

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2019 22:10:46 przez lubmil
[#10] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #9

Byś się człowieku zastanowił zanim coś inwalidzie napiszesz. Te obrazki co pokazałeś nie były zabawne.

jeśli to Cię w jakiś sposób uraziło, to przepraszam.
tak się składa, że mam znajomą, która również jest inwalidką, i to od urodzenia do dnia dzisiejszego bez szans na poprawę, za to ma dystans do siebie i potrafi się śmiać z własnego nieszczęścia. Jest to więc kwestia indywidualnego podejścia.
[#11] Re: Prośba o pomoc

@snajper, post #10

Ja dystans mam do swej niesprawności, z mojej ręki lewej która jest li tylko ręką towarzyszącą ciągle żartuje, ale bez przesady. Towarzyszka nic nie umie, tylko boleć potrafi. Zamiast pomocy jakiej ktoś się z ciebie nabija, to jest przesada. A wracając do mojego PM, bo to nie temat do zwierzeń dla kaleków.. Najpierw oddam do naprawy mojego złoma peceta i jak już będzie sprawny to będzie można pomyśleć o wysłaniu gdzieś PM do renowacji. Chodzi o to bym nie został bez kompa zupełnie zbyt długo.
[#12] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #11

Na razie jest dobrze z moim Maczkiem. Od paru dni chodzi bezszelestnie - też po starcie zaraz, jak za dawnych dobrych czasów gdy go dostałem. A naprawa mojego peceta-złoma idzie tak sobie, a prawdę mówiąc wcale nie idzie. Ale to nieważne.
[#13] Re: Prośba o pomoc

@lubmil, post #12

Od paru dni chodzi bezszelestnie - też po starcie zaraz, jak za dawnych dobrych czasów gdy go dostałem

Cieszę się, że wszystko OK. Tylko żeby się nie okazało, że jest cicho bo wiatrak się zatarł :)
[#14] Re: Prośba o pomoc

@recedent, post #13

Prośba już nieaktualna, bo mam nowego PowerMaca. Tamten nie tylko, że na mnie warczał wiatrakami i czasami brzęczał, to do tego wyłączał się sam w losowych chwilach. Nie będę opisywał nowego PM, jaki jest cichutki i jakie ma jeszcze zalety w porównaniu do starego. Ale podepnę się tu z 1 pytaniem...
Podobnie jak w tym startm tak i tu z 3 gniazd usb wbudowanych tylko 1, to u góry jest czynne i siała. Pozostałe są martwe, tak jakby w ogóle nie były podłączone. Czy to normalne? Znaczy czy tak ma być...

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2020 23:52:45 przez lubmil
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem