[#1] Otaczają mnie KOMPUTERY!
Czujecie się osaczeni przez komputery? Zapraszam do dyskusji w tym wątku.
[#2] Emu68 - M68K na RaspberryPi
Myślę że Sonneta czy Blizzarda będę tak długo uważał za kartę peryferyjną aż po prostu podłączysz go do dowolnego zasilacza Twojego wyboru i zabootujesz na nim jakiś system operacyjny. Dajesz.
[#3] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@recedent, post #2

Widzisz, i znów się mylisz, bo to też nie istota komputera ;) są komputery nie posiadające żadnego interfejsu do dysku a jednak nadal będące komputerami. Przy starcie ściągają system do RAMu. A blizza nie odpalę w ten sposób bez ingerencji w firmware, którego formy źródłowej nie mam. Gdybym miał to bym odpalił.
[#4] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #3

Czyli Blizzard nie jest komputerem. I szlus.
[#5] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@recedent, post #4

Hueh, bo? Nawet nie zdefiniowałeś co to komputer, ale już skreśliłeś że blizz to komputer bo nie odpala sam z siebie os?
A router to komputer czy nie? :)
A panel operatorski to komputer czy nie?
A komputer pokładowy to komputer czy nie?
A dekoder satelitarny to komputer czy nie?
A telewizor to komputer czy nie? :D
A konsola to komputer czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 12:58:15 przez abcdef
[#6] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #5

A ja tak z ciekawosci chcialbym sie dowiedziec jak wyglada Twoja definicja komoputera.
Zdradzisz nam?
[#7] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@Phibrizzo, post #6

A ja nie mam własnej, bo wystarczy książkowa, ogólnie dostępna choćby https://simple.wikipedia.org/wiki/Computer
:)
90% z was słysząc ciągnik ma przed oczami traktor. Tak, traktor to ciągnik rolniczy. Ciągnik to też TIR bez naczepy. Ciągnik to też pojazd gąsienicowy do transportu artylerii. Wreszcie ciągnikiem może być też pojazd do zrywki w lesie. To, że ktoś oczami wyobraźni słysząc "komputer" widzi C64, Amigę, blaszaka - ok, nie mam nic przeciwko. Natomiast komputerem sensu stricte jest dużo więcej urządzeń, które ze względu na swoje przeznaczenie są nazywane inaczej, ale ze względu na budowę i podstawę działania jak najbardziej są komputerami :)
[#8] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #7

W Twojej definicji stoi jak byk:

The two principal characteristics of a computer are: It responds to a specific instruction set in a well-defined manner and it can execute a prerecorded list of instructions (a program).

To odpalę jakiś program na Blizzardzie nie podłączając go do Amigi, czy nie? Nie musi już być system operacyjny. Jakikolwiek program. Podłączam do prądu i jadę.
[#9] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #7

Natomiast komputerem sensu stricte jest dużo więcej urządzeń, które ze względu na swoje przeznaczenie są nazywane inaczej, ale ze względu na budowę i podstawę działania jak najbardziej są komputerami :)

Np. moja opalarka do lakieru ktora ma mikroporcesorowy sterownik temperatury, albo zarowka RGB LED sterowana poprzez WIFI.

Chyba nie chcesz powiwdziec ze jak to ks Ci powie "zarowka" to masz na mysli komputer?
[#10] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@Phibrizzo, post #9

Hehe, dobre, najśmieszniejsze, że prawdziwe ;) ESP8266 na którym bazuje wiele tego typu konstrukcji jest zdolnych do postawienia prostego webserwera i wykonywania prostych skryptów (patrz espeasy). To w którym momencie jest to niespełnione?

@Recedent - blizz z scsi mógłby (po zmodyfikowaniu firmware, procedur inicjujących) spokojnie zbootować system z SCSI. Więc jak widzisz po samej modyfikacji firmware już by mógł zrobić to co zakładasz, bez jakichkolwiek zmian konstrukcyjnych. Czyli co, istota komputera to teraz firmware? :P

Poza tym dziwi mnie ta dyskusja, blizz i sonnet nie mają w zamierzeniu i w wykonaniu sterować światłami, nadzorować ruch sieciowy czy przetwarzać wartości wprowadzane z monitora dodykowego i wysyłać do urządzeń przemysłowych (HMI) tylko wykonywać programy użytkowników ;)

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 17:39:15 przez abcdef
[#11] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #10

Chodzi konkretnie o to ze trzeba rozroznic pelnoprawny komputer o danego uzadzenia ktore jest tylko wspomagane (mikro)procesorowo.
Zalozyles ze kazde uzadzenie ktore zawiera w sobie procesor z automatu staje sie komputerem, np podany przez ciebie przykrad TV. Czy moj ruski Elektron tez nim jest?.
A jesli wbudowalbym do niego, podlaczajac tylko do zasilania np Z80 to juz by byl komputerem?

To tak jakby kazde uzadzenie ktrore posiada silnik bylo samochodem, np jak sokowirowka.
[#12] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@Phibrizzo, post #11

Ależ nic takiego nie założyłem. Właśnie piszę z przed ekranu telewizora, pełniącego rolę monitora, a będącego komputerem. Ma system (android), ma aplikacje ;) Czyli zasadniczo podłączyłem komputer do komputera :P To jest właśnie w tym najśmieszniejsze. Telewizor analogowy nie miał żadnego procesora, żadnej pamięci, żadnego firmware, żadnych aplikacji ;)
Jeszcze śmieszniejsze, że moje radio samochodowe z PRC też ma androida (i to nowszego niż w tv :P ), ma też więcej rdzeni i pamięci RAM. I mogę go zrootować i instalować co chcę :P I zarówno goły smart tv jak i gołe "smart radio" jest nawet bardziej komputerem niż goła amiga 500 ;) Takie są niestety realia, smartwatch leci na szybszym procesorze niż wszystkie układy A1200 razem wzięte, też ma androida i też ma aplikacje. I gdy inżynier z lat 80tych patrzy na to co miał wtedy i to co ma teraz to jednak widzi, że w tej mikrofalówce, lodówce, zegarku etc. siedzi komputer. Jeszcze raz napiszę - blizzardPPC jest zaprojektowany by podczas uruchomienia przejąć kontrolę nad szyną amigi, uruchomić kicka amigowego WZBOGACONEGO o własne procedury znajdujące się w jego flashu, od tego momentu jest procesorem, kontrolerem dysku, wysokoprzepustową szyną oraz pamięcią systemową. Sonnet z kolei czeka na konfigurację od hosta i po przekazaniu kontroli nad PCI robi niemal to samo. To, że komputer nie wymaga pamięci masowej to udowodniłem pisząc o network boot. To, że nie wymaga grafiki, klawiatury i myszy przy blade serwer. Więc czego wymaga? Procesor, pamięć i firmware by zaskoczyć przy uruchomieniu. A jaka jest rola? Taka jak się zaprojektuje.
[#13] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #12

Jeszcze raz napiszę - blizzardPPC jest zaprojektowany by podczas uruchomienia przejąć kontrolę nad szyną amigi[...]

I tu dochodzimy do sedna. Blizz sam z siebie nic nie zrobi, kompletnie NIC. Nawet po podlaczeniu zasilania. Potrzebuje tego czegos, wiec nie mozna tego nazwac komputertem wg Twojego mniemania.
Co robi gola plyta glowna od PC po wlaczeniu zasilania? Czy to samo ci Bilzz?
[#14] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@Phibrizzo, post #13

A wiesz co robi Raspberry Pi jak nie włożymy karty SD? :) To samo. A nie przestaje być komputerem jednopłytkowym ;)
[#15] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #14

Ehhh. Widze ze jakimis sofizmatami probujesz mnie przekonac.
Wiesz dobrze ze RPi zostal zaprojektowany jako pelnoprawny komputer a BPPC nie.
Z mojej strony dyskusja osignela kres.
[#16] Emu68 - M68K na RaspberryPi

@Phibrizzo, post #15

Sorry, skrzywienie zawodowe, tak się składa, że naprawiam też takie "komputery" o których wam się nawet nie śniło ;) Właśnie m.in. karty maszyn numerycznych, paneli HMI itp. I to wyleczyło mnie z widzenia komputera jedynie jako jednostkę centralną, monitor i klawiaturę.
[#17] Re: Emu68 - M68K na RaspberryPi

@abcdef, post #16

abcdef ma rację, ale nie ma racji. I reszta też ma rację, ale jej nie ma. ;)

Ze względu konstrukcyjnego tv z androidem, inteligentna żarówka ze scalakiem ESP, raspberry, czy blizzard to faktycznie komputery. Bo jest jednostka wykonawcza, jest pamięć, jest to ze sobą spięte i można na tym liczyć - z delikatnymi modyfikacjami software/firmware/hardware lub nie. Ale oprócz względu konstrukcyjnego mamy aspekt funkcyjny. Tv z androidem to przede wszystkim tv, żarówka z ESP i latającym na nim RTOSem to żarówka, a blizzard jest kartą turbo. Tak jak Wampir v2 to też jest komputer, a mimo to funkcyjnie jest "tylko" kartą turbo.
[#18] Re: Otaczają mnie KOMPUTERY!

@recedent, post #1

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem