[#12]
Emu68 - M68K na RaspberryPi
@Phibrizzo,
post #11
Ależ nic takiego nie założyłem. Właśnie piszę z przed ekranu telewizora, pełniącego rolę monitora, a będącego komputerem. Ma system (android), ma aplikacje ;) Czyli zasadniczo podłączyłem komputer do komputera :P To jest właśnie w tym najśmieszniejsze. Telewizor analogowy nie miał żadnego procesora, żadnej pamięci, żadnego firmware, żadnych aplikacji ;)
Jeszcze śmieszniejsze, że moje radio samochodowe z PRC też ma androida (i to nowszego niż w tv :P ), ma też więcej rdzeni i pamięci RAM. I mogę go zrootować i instalować co chcę :P I zarówno goły smart tv jak i gołe "smart radio" jest nawet bardziej komputerem niż goła amiga 500 ;) Takie są niestety realia, smartwatch leci na szybszym procesorze niż wszystkie układy A1200 razem wzięte, też ma androida i też ma aplikacje. I gdy inżynier z lat 80tych patrzy na to co miał wtedy i to co ma teraz to jednak widzi, że w tej mikrofalówce, lodówce, zegarku etc. siedzi komputer. Jeszcze raz napiszę - blizzardPPC jest zaprojektowany by podczas uruchomienia przejąć kontrolę nad szyną amigi, uruchomić kicka amigowego WZBOGACONEGO o własne procedury znajdujące się w jego flashu, od tego momentu jest procesorem, kontrolerem dysku, wysokoprzepustową szyną oraz pamięcią systemową. Sonnet z kolei czeka na konfigurację od hosta i po przekazaniu kontroli nad PCI robi niemal to samo. To, że komputer nie wymaga pamięci masowej to udowodniłem pisząc o network boot. To, że nie wymaga grafiki, klawiatury i myszy przy blade serwer. Więc czego wymaga? Procesor, pamięć i firmware by zaskoczyć przy uruchomieniu. A jaka jest rola? Taka jak się zaprojektuje.