[#31] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #28

Dokladnie.
Ja mam w domu Amige 1200, mam Efike, mam power maka. Mam na nich systemy od linuxa po morphosa. Czy to komus zaraz musi przeszkadzac? A wszystkie nazywaja sie tak jakie ktos nadal im nazwy.
Z tym DOSBoxem bylo o tyle dobrze ze zmiany po stronie os4 zmotywowaly kogos do zrobienia zmian pod morphosem. Tak wiec super ze kas1emu sie chcialo bo to pociagnelo za soba port na morphosa. Oczywiscie zmiany byly robione w innym miejscu.
[#32] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #29

Kiedys mi pisales ze wiesz ze zarabiam duzo? Cos sie zmienilo? masz dostep do mojego konta?
Ale co ja mam czytac jak w sklepie jest napisane X 5000, na wikipedia jest "AmigaOne".
Gdzie mam czytac? Mam kupic by przeczytac i odeslac?
Co maja komponenty systemu do komputera o ktorym rozmawiamy? Nie mieszaj dwoch systemow walutowych.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 10:05:48 przez stefkos
[#33] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #28

uważam że jeśli w sprzęcie związanymi z komputerami występuje w nazwie danego komputera słowo Amiga i uruchamia się na niej natywnie Amiga OS to taki komputer jest po prostu Amigą. Dlatego AmigaOne to dla mnie komputer Amiga. W pełnej nazwie to oczywiście AmigaOne.
[#34] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #33

Zostawie Cie juz z tym mysleniem bo to nie ma sensu, dla Ciebie Amiga i tyle. Wszyscy jestesmy zadowoleni.
[#35] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #28

okoliczności pojawienia się DOSBoxa JIT na AMIGAOS 4.x dość szybko się wyjaśniły

Mam nadzieję że DOSBox JIT był ostatnim okruchem z amigowego stołu, który wpadł w łapy niebieskich. Jeśli amigowcy z za granicy czytają tę zaciekłość niebieskeigo fanboystwa w rozwalaniu wątków dotyczących AmigaOS, to myślę że będą wiedzieli jak się zachować, gdy następnym razem jakiś Rzookol czy inny Stefkos przyjdzie skamleć o pomoc.
[#36] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #35

Chyba nic nie powinieneś pisać o zaciekłości, sam używając słów:
trolle, lenie, nieudacznicy, fanboystwo
Kompleksy zagranicy w dodatku? Przyjdą i zobaczą, ale Twoje obrażanie innych.

Amigowanie ma wiele oblicz, fajnie, że jest Amiga klasyczna, komputery AmigaOne na których działa AmigaOS 4.x czy taki system jak MorphOS, ale dorabianie ideologii i 1:1 mostów sprzętowo-historycznych do tamtych Amig jest właśnie fanboystwem.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 10:14:45 przez Jacques
[#37] Re: DOSBox JIT

Moglbys nie klamac przynajmniej, ja pisze to co jest " Stefkos przyjdzie skamleć o pomoc". Nic takiego nie mialo miejsca, nie zajmowalem sie i nie zajmuje DOSBoxem.
P.S.Cale szczescie jest open source gdzie masz malo do powiedzenia
[#38] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #36

On jedno a rzookol i kas1e drugie.
Wspolpracuja i nie robia z tego wojenek czy sprzet jest lepszy i jak sie nazywa.

P.S. Prosba o przeniesienie tego co nie dotyczy dosboxa do watku "co jest amigaone a co nie"

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 10:15:28 przez stefkos
[#39] Re: DOSBox JIT

Przepraszam, ale czego nie zrozumiałeś w mojej wypowiedzi, że wersja MorphOSowa, nie ma grama kodu z wersji AmigaOS4 i poprawki od Kas1e dla AmigaOS4 nawet nie musiały być przerabiane na MorphOSa, błąd był w innym pliku. Miałem wersje MorphOSową Dosboxa jit już 20 grudnia 2019 roku. Jakbym poprawił tę jedną linijkę wtedy to już wtedy by była wypuszczona.

Dla AmigaOS4, głównym problemem było to, że pamięć nie była zaalokowana jako MEMF_EXECUTABLE (takie cudo, którego nie ma w AmigaOS3.x i MorphOSie). Dla MorphOSa alokacja pamięci na bufory jita jest taka sama jak dla linuxa/macosxa czy ewentualnie wersji pod AmigaOS 68k.
Dosboxa jit powstał głownie dzięki pracy użytkownika jmarsh i to jemu należą się brawa.
Poczytaj wątek:
https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=32&t=65057
może zrozumiesz co się wydarzyło.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 10:24:53 przez michal_zukowski
[#40] Re: DOSBox JIT

@michal_zukowski, post #39

Ja wiem o człowieku jmarsh i ujmę w swej recenzji fakt, który otworzył drzwi przed amigowym fachowcem do zrobienia portu dla AmigaOS 4. Wszystkie pozostałe fakty też znam, czyli Twoje błądzenie po omacku, pisanie że Ci się wiesza i że czekasz na feedbak od Kas1e. Twoje późniejsze tłumaczenia że nic Romanowi nie zawdzięczasz i pomógł Ci jakiś mosowiec też znam, co nie znaczy że musze w nie wierzyć. Fakty są takie że wersja dla AmigaOS 4 była pierwsza, a dla MOSa druga, czyli można domniemywać że podobnie jak w kilkudziesięciu innych wcześniejszych przypadkach dorobiliście się nowego programu na plecach amigowych developerów.

De facto nie powinno to dziwić, gdyż ostatnim znaczącym portem programu, gdzie byliście pierwsi był Blender, no ale to było chyba z 15 lat temu, kiedy jeszcze wasz system był finansowany przez Genesi.
[#41] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #40

Ręce opadają...

W następnym tygodniu wrzucę źródła morphosowego dosboxa z jitem na Githuba. Bedziesz sobie mogł wyklikać i sprawdzić co dodałem do wersji Morphosowej.

Romanowi zawdzięczam to, że jemu udało się zrobić wersję działającą pierwszą niż mi i istnienie (zdrowej) konkurencji zmusiło mnie do działania.

Przypominam, że znaczącym portem był też MPlayer i Basilisk2 oraz VPDF (port libpopplera) i mocno rozszerzony przeze mnie port RDesktopa. Poza tym Dosbox to nie port tylko rekompilacja, tam nie ma prawie żadnych systemowych zmian. Jak wypuszczę wersję swoją z natywnym wsparciem dla Overlaya to będzie to port. Narazie za mało było zrobione, żeby górnolotnie nazywać to coś co jest portem (czy to wersji AmigaOs4x czy MorphOSa).

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 11:14:02 przez michal_zukowski
[#42] Re: DOSBox JIT

@Mufa z całym szacunkiem, ale nie uważasz, iż Twoje chyba za-daleko-idące osądy są dość niesprawiedliwe? Nie przebierałeś w słowach i uważa, że bardzo surowo i niekonsekwentnie oceniłeś programistów MorphOSa. Wystarczy proste zestawienie. I AmigaOS4 i MorphOS mają podobną 'jakość' i możliwości ich użytkowania - tak uogólniam ale tu + i - tam, - tam + tu się znoszą suma sumarum uzyskujemy to samo. Ale jeden fakt umyka chyba wszystkim. Tevor wpompował (i zakładam, iż nadal to robi) w AmigaOS4.x masę kasy i co jak dla mnie jest dość kuriozalne nie widać różnic w jakości pomiędzy systemami. Reasumując od 2003 roku MorphOS jest wspierany tylko wpłatami użytkowników, co nie czarujmy się, finansowo szału tu nie ma. To już 17 lat MorphOS Team rozwija system praktycznie bez sensnownego finansowego wsparcia i naprawdę daje radę i dzielnie konkuruje z w pełni komercyjnym (programiście na etatach etc.) AmigOS4. Przez ten okres MorphOS Team wypuścił 21 dużych releasów praktycznie każdy wnosił coś nowego usprawniając jego funkcjonowanie. Przemyśl proszę czy w/w mogła napisać 'miernota'? Ja ze swojej strony gratuluję JIT dla DOSBOX i liczę, że jak się doczekam na A1222 też będzie mi sensownie działał.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 11:59:28 przez RadziN
[#43] Re: DOSBox JIT

@RadziN, post #42

Z cały szacunkiem, ale czy nie wiesz że mufa już tak ma? Prawdziwa cnota krytyki się nie boi.
[#44] Re: DOSBox JIT

@RadziN, post #42

@Mufa z całym szacunkiem, ale nie uważasz, iż Twoje chyba za-daleko-idące osądy są dość niesprawiedliwe?

Ja uważam i chcę w to wierzyć że z 80% użytkowników MorphOSa, to ludzie normalni, z którymi normalnie można pogadać, czego najlepszym przykładem jesteś Ty. Tak naprawdę to pojedyncze osoby robią Waszemu środowisku czarny PR. Rzookol, mógłbym tutaj napisać to co on, czyli że po prostu od lat tak ma. Stefkos - niegdyś w miarę umiarkowany, dziś mocno zradykalizowany, jak sądzę pod wpływem bytności na pewnym czacie, gdzie mówienie dobrze o AmigaOS 4 jest w złym tonie, to też mówienie inaczej niż źle o takich ludziach jak ja też jest w złym tonie (wiem co piszę, bo w czasach gdy czat nie był zamknięty, wszedłem tam dwa razy i przeczytałem logi z rozmów wstecz). Okazyjnie do tej dwójki przyłącza się ktoś jeszcze, kto ma ochotę potrollować, w tym wypadku był to Jacques.

Natomiast z normalnymi userami MOSa, ja zawsze mogę normalnie pogadać na argumenty. Pewnie mogę być nieobiektywny, tak jak i nieobiektywny możesz być Ty. Natomiast jak już będziesz miał Tabora, szybko zauważysz że np. na Depocie jest 4 tysiące archiwów, a nie tysiąc jak na MOS Storage (czy jak to tam się nazywa). Zobaczysz że na AmigaOS 4 masz lepsze środowisko 3D, zobaczysz że mamy więcej fajnych bibliotek takich jak SDL2, QT, Allegro itp. Zobaczysz że mamy platformy będące nośnikiem oprogramowania AAA, jak AmiCygnix. Wtedy być może bardziej obiektywnie porównasz poziom i dokonania developerskie ludzi tworzących dla jednego i drugiego systemu.
[#45] Re: DOSBox JIT
Tak nawiasem mówiąc to przyznam że marzy mi się Amiga X5000 ale póki co to bardziej przyglądam się (ze względu na cenę) Amidze 1222.
[#46] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #44

Ja robie czarny PR?, jakis przykład z ostatnich 3 miesięcy?
Mówienie weryfikowalnej prawdy nie jest czarnym PR. Na razie imputujesz, że wziąłem kod od kas1e bez żadnych podstaw, nawet nie widziałeś kodu. Kto tu robi czarny PR to mogą ocenić czytelnicy PPA.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 13:56:07 przez michal_zukowski
[#47] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #44

Po tym co sam zaprezentowałeś mogę być i trollem, dobrze, że Ty jesteś wyważony, obiektywny, łączysz środowiska czego przykład dałeś i masz licencję na przyznawanie normalności.

Miłego amigowania, fajnie, że obie strony mają DOSBoxa JIT i tyle.
[#48] Re: DOSBox JIT

wersja dla AmigaOS 4 była pierwsza, a dla MOSa druga

Znaczy, że teraz już będziesz szczęśliwy w życiu? O to chodziło?

A w ogóle, to strasznieś agresywny w swoich postach...
[#49] Re: DOSBox JIT

@MarcinLP, post #48

Gdzie jest Mufa jest zabawa :)
[#50] Re: DOSBox JIT

@MarcinLP, post #48

Znaczy, że teraz już będziesz szczęśliwy w życiu? O to chodziło?

Myślę że wszyscy jesteśmy szczęśliwsi, że moderacja wreszcie zareagowała i zrobiła co trzeba.

A w ogóle, to strasznieś agresywny w swoich postach..

A w ogóle, to jestem totalnie nieagresywny... wobec ludzi, którzy mówiąc kolokwialnie nie zadymiają.

Założyłem merytoryczny wątek na temat DOSBoxa. Ktoś zadał pytanie, jeśli Rzookol nie znał odpowiedzi mógł milczeć, ewentualnie mógł napisać coś w stylu "Na Morphosie na moim Macu działa to tak i tak, więc wydaje mi się ze pod AmigaOS 4 może to działać podobnie....". Zamiast tego niczym Jubi w szczytowej formie rozpętał 789 dyskusję w stylu "Czym jest AmigaOne". BYyło to już przerabiane nie raz i zawsze z tym samym skutkiem, więc jak ktoś to robi to musi mieć praktycznie 100% pewność wywołania brednioserialu. Stefkos i Jacques już tylko przebierali nogami by podłączyć się do zrobienia z tego niewinnego wątku totalnego syfu.

Efekt wchodze na PPA i widzę że jest 31 postów, z tego 29 nie na temat. Dalej już tylko poleciało i każdy począwszy od Rzookola a skończywszy na Marcinie LP (użytkownika Kwiatki nie liczę, bo on wyraził swoją opinię już w momencie gdy wątek zmienił tytuł na Farmazony i został przeneisiony do HydeParku) nie miał nic ciekawego do powiedzenia w temacie DOSBoxa dla AmigaOS 4, za to wybitnie przyczynił się do podgrzewania atmosfery. Cóż gdzie drwa rąbią tam wiory lecą.

Wierz mi że jestem pierwszym i najbardziej zainteresowanym tym by agresywnych wypowiedzi, również tych moich było jak najmniej, albo i zero. Zapewne tak będzie jeśli niebiescy bojówkarze przestaną prowadzić akcje zaczepne i zajmą się merytoryczną dyskusją, najlepiej w tematyce dotyczącej ich systemu operacyjnego. No ale to marzenia ściętej głowy.
[#51] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #50

A w ogóle, to jestem totalnie nieagresywny... wobec ludzi, którzy mówiąc kolokwialnie nie zadymiają.

A jak nazwałbyś kogoś, kto wchodzi na forum do wątku dotyczącego programu dla systemu operacyjnego który go (jak sam twierdzi) kompletnie nie interesuje po to, żeby napisać że programiści tegoż systemu to "miernoty"? Hmm, jakiego by tu słowa użyć? Może "troll"?
[#52] Re: DOSBox JIT

@recedent, post #51

W ramach "nieagresywności" trzeba jeszcze wspomnieć prowokacyjny komentarz o syfie na forum dotyczącym MOSA w pierwszym poście o DOSBoxie z JIT. Ciekawe kto czyta tego "bloga" z linka. Bo komentarzy żadnych tam nie widziałem. Mufa komentuje sam ze sobą. W sumie idealny układ. Nikt mu nic nie wytknie ani nie skomentuje nie po myśli.
[#53] Re: DOSBox JIT

@BuLa, post #52

Ciekawe kto czyta tego "bloga" z linka. Bo komentarzy żadnych tam nie widziałem.

To że nie ma komentarzy nie znaczy że nikt nie czyta. Pozory w życiu często mogą mylić.

Mufa komentuje sam ze sobą

To widzisz tam komentarze czy może jednak schizofrenia?

Mimo dzięki za przypomnienie tej strony już ją dodałem do zakładek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem