[#6]
Re: hakerzy mówią, że jestem wielki.
@snajper,
post #5
No mi kiedyś grozili totalną blokadą kompa i wszystkich moich kont mailowych i mediów społecznych. I przyznam że się wystraszyłem, ale jak zacząłem myśleć, to lista rzekomo namierzonych profili na portalach nie pokrywała się z tymi jakie posiadam, i zacząłem sobie tłumaczyć że to musi być ściema, choć niepokój od razu nie zniknął. :)
A raz ale to już daaawno, odezwał się do mnie pisząc na skype po angielsku ktoś kto podawał się za pracownika jakiegoś Banku z kraju z półwyspu arabskiego (nie pamiętam już z którego). I twierdził że jakiś Polak z moim nazwiskiem który tam mieszkał, niedawno zmarł, a nie miał rodziny i zostawił sporo kasy w ich banku. I jakbym zechciał się podawać za jego krewnego to by przygotował dokumenty o przekazanie majątku, którym byśmy się podzielili. A chodziło teraz już nie pamiętam czy o dziesiątki czy setki tysięcy dolarów.
Zacząłem z nim klikać. Oczywiście musiałem wysłać nieco kaski koniecznej do złożenia podania z tym wnioskiem o przekazanie tego spadku. hehe Przez ładnych parę minut byłem strasznie podjarany, ale zacząłem być podejrzliwy i pytalski, i się zdenerwował i podziękował, stwierdził że znajdzie inną osobę z takim nazwiskiem też mówiącą po angielsku, skoro dla mnie to taki kłopot dostać furę kasy za nic.
Teraz mnie to bawi, ale...
Prawdę mówiąc zmartwiłem się, bo pomyślałem że to mogła być prawdziwa okazja, i zmarnowałem ją swoim czepialstwem. Ale po kilku tygodniach trafiłem na artykuł opisujący właśnie takie sposoby wyłudzeń, i dopiero wtedy przestałem żałować. :)
Ostatnia aktualizacja: 13.02.2020 16:29:48 przez ZbyniuR