[#1] Dysk IDE a adapter USB 2.0
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Mam dysk IDE Quantum 240AT w wersji dla HP. Próbowałem go podłączyć pod Linuksa przy użyciu adaptera IDE/sata na USB 2.0 (ten jeden z najtańszych, z dodatkowym zasilaczem w zestawie, końcówka zasilacza molex, a także w zestawie przejściówka na zasilanie sata z molexa).
Dysk zgłasza się w Linuxie, ale pokazuje zerową pojemność. DD daje "pusty plik"

Dysk ma następujące miejsca na zworki:
CS - Cable Select
DS - Drive Select
SP - Slave Present

Założona jest na DS.

Czy do tego adaptera po prostu mam założyć zworkę w innym miejscu, zdjąć zworkę, czy raczej to nic nie da?
[#2] Re: Dysk IDE a adapter USB 2.0

@pgru2, post #1

Załóż zworkę i sprawdź. Dasz radę.

Czy ten dysk jest sprawny ?
Wykrywa go bios w pc (poprzez USB)
Spróbuj całą operację zrobić na Win lub Amidze czy Amidze NG
[#3] Re: Dysk IDE a adapter USB 2.0

@Norbert, post #2

Dziękuję za odpowiedź.

Wolę się zapytać żeby nie zepsuć, więc spróbuję pozmieniać zworki, skoro to nic nie psuje.

Pod Win7 - jest w systemowych urządzeniach kontroler. Nawet próbuje zainstalować sterowniki do wykrytej nazwy dysku ale mu to nie wychodzi i nie można przeglądać plików. W Amidze nie mam IDE (chyba, że wreszcie zamontuję Vampire). Amigi NG nie mam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem