[#1] zwrot nadpłaty podatku...
...z rozliczenia rocznego. Na rozliczeniu wyszło 1107zł, a wczoraj dostałem przekaz na mniejszą kwotę 880zł. Nie miałem żadnych mandatów, ani innych nieuregulowanych spraw, więc zadzwoniłem od Urzędu Skarbowego i usłyszałem od bardzo niemiłej pani, że kwota jest mniejsza, bo złożyłem zeznanie po 30 kwietnia. W istocie tak było, ale o ile wiem to w tym roku z uwagi na sytuację z koronawirusem, termin składania PITa, jest do 1 czerwca 2020.
Mieliście może taką sytuację ? Zastanawiam się czy nie złożyć pisma, bo 227zł piechotą nie chodzi, a sam przecież byłem ofiarą zarażenia koronawirusem i prawie 3 tygodnie spędziłem w szpitalu i kolejne dwa na kwarantannie po wyleczeniu.
[#2] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@ingenic, post #1

Termin został przesunięty ale podobno jeśli np. miało się do zapłacenia podatek to obowiązek był aby do końca kwietnia go zapłacić:). Ale jeśli się go nie zapłaciło to wtedy naliczane mają być odsetki karne. W tym wypadku wychodzi, że nawet jak oni mieli coś zwrócić to "ukradli" swoją działkę. Najlepiej uderzyć do jakiejś znajomej księgowej, która może wyjaśnić/sprawdzić czy jest sens pisać jakieś odwołanie. Gdyż może okazać się, że musieli pobrać opłatę za "spóźnione" rozliczenie.
[#3] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@ingenic, post #1

A może ktoś ci źle naliczał koszty pracy np. 2 miejsca pracy link Faktycznie najlepiej zapytać księgowego/księgowej, weź PIT, zeznanie i powie. To tylko sugestia.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2020 23:38:27 przez KM_Ender
[#4] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@Tomski, post #2

Na stronie MF nie widzę niczego co jednoznacznie stwierdza zabranie 20% kwoty należnej nadpłaty jeśli złożyło się rozliczenie po 30 kwietnia:

link
[#5] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@ingenic, post #4

PIT rozliczała zawodowa księgowa, ale postanowiłem skorzystać z rad Krajowej Informacji Skarbowej na czacie online i... po zadaniu pytania nie ma nawet przycisku wyślij czy zatwierdź pytanie :)
I oczywiście po minucie automatyczne rozłączenie z komunikatem :
"Przykro mi, ponieważ nie zostało zadane pytanie, udzielenie odpowiedzi/pomocy nie jest możliwe. Dziękuję za rozmowę"

I z powrotem do kolejki na miejsce 30 któreś...

Żadnego adbloka nie mam jakby ktoś pytałem, przeglądarka chrome
[#6] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@ingenic, post #5

Użyj softu "małomiekkiego".
[#7] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@ingenic, post #5

Dowiedziałeś się coś na temat "zawłaszczenia" części Twojego zwrotu?
[#8] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@Tomski, post #7

Nadal brak odpowiedzi. Czekam i na pewno napiszę co odpisali
[#9] Re: zwrot nadpłaty podatku...

@Tomski, post #7

Zadzwonili wczoraj z Urzędu Skarbowego, ale akurat byłem w pracy i nie mogłem rozmawiać, więc tylko usłyszałem dziwne wyjaśnienie, że media wprowadzały w błąd i że należało się rozliczyć do 30 kwietnia, a oni z automatu rozliczyli, ale że dostali moje rozliczenie w formie papierowej po 30 kwietnia to traktowali to jako... korektę zeznania ? Nic z tego nie rozumiem.
Nie miałem jak się dopytać, ale zwrócili pozostałą kwotą pomniejszoną o koszty pocztowe (11zł).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem