[#1] Przekładanie talerzy dysku...
Jako, że to miejsce na dość luźne rozmowy tak z ciekawości chciałem zapytać się Was czy kiedyś przekładaliście talerze z niesprawnego dysku do sprawnego?

U siebie już mam 2 twarde dyski(oba Quantum, jeden IDE, drugi SCSI) - które zwracają "zerową pojemność", chociaż były na nich dane. Myślałem o profesjonalnym serwisie, ale to podobno koszty rzędu co najmniej 10 tysięcy za dysk...

Zastanawiam się, skoro można relatywnie tanio wynająć komorę "bezpyłową" np. na miesiąc, czy udałoby mi się np. w tydzień opanować przekładanie talerzy w dyskach. Raczej ćwiczyłbym na tych które są za 5 złotych wystawiane jako uszkodzone, chociaż to są znacznie nowocześniejsze dyski niż Quantum.

Jeśli przekładaliście talerze to po ilu przełożeniach stwierdziliście "tak, potrafię to zrobić"? Jakie narzędzia(poza śrubokrętem) trzeba kupić(przy zdejmowaniu) do Quantuma(może jest jakiś poradnik w sieci, czy książka do kupienia)?
[#2] Re: Przekładanie talerzy dysku...

@pgru2, post #1

Bez komory przełożysz tylko rodzi się pytanie czy ma to być tylko na czas odzyskania danych czy na dłużej.
[#3] Re: Przekładanie talerzy dysku...

@Shredder, post #2

Komora dla mnie(na tą chwilę) nie jest przesadnie droga(koszt wypożyczenia), a zwiększa szanse na odzyskanie danych. W zasadzie przede wszystkim chciałbym odzyskać jak najwięcej, a jak przy okazji podziała jeszcze jakiś czas po odzyskaniu to tylko się cieszyć...
[#4] Re: Przekładanie talerzy dysku...

@pgru2, post #3

Poogladaj sobie SGdata na YT.
[#5] Re: Przekładanie talerzy dysku...

@Norbert, post #4

Witam.
Jak bardzo ci zależy na danych to oddaj specjalistom.
Jak chcesz to zrobić w ramach ćwiczeń w stylu „zrób to sam” albo MacGyver
to na YT jest kanał tak jak napisał Norbert post wcześniej.
Pozdrawiam.
[#6] Re: Przekładanie talerzy dysku...

@ted, post #5

Kanał jest ciekawy(dziękuję), z ciekawości sprawdziłem cennik. Niestety wygląda na to, że "sky is the limit", bo cena jest "od", a nie ma "do". Gdybym znał ostateczną cenę, byłoby mnie stać to możliwe, że nawet bym za jakiś czas pojechał osobiście zawieźć dysk, przynajmniej jeden...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem