[#4]
Re: kącik małego i DUŻEGO atarowca /|\
Ignorowany przez 30 użytkowników
@KM_Ender,
post #3
ja nie palę, to z selurem jestem w stanie wiecznej wojny.

Podobnie jak z tymi wszystkimi innymi trolami - amikoksu itp. Może poza swinkamorem, bo on to jest mądry człowiek i dużo wie o Amidze.
ale wracając do tematu - ja do Atari też czuję sentyment. To był pierwszy komp, którego emulator odpaliłem na PC, wtedy jeszcze za cienkim (486), żeby uciągnąć UAE, wypatrzone na okładce jednego z PC Shareware za szybką kiosku (a i tak ze względów wiadomych nie było dołączonego kickstarta ani żadnych gier, więc nawet gdyby uciągnął, to bym wuj zrobił). Choć niby parę lat wcześniej bawiłem się w Z80 pod DOS-em, no ale jednak Atari miało lepsze gierki.

Takie kilkanaście kilobajtów potrafiło ciągnąć się w nieskończoność na modemiku 14400, który na ówczesnych łączach przy pomyślnych wiatrach przekraczał 1kb/s. Przypomniałem sobie wtedy Boulder Dasha, Gremlinsy, Ghostbusters i sto innych klasyków. Założyłem wtedy swoją pierwszą stronkę i mail - bodajże na polboxie - traktującą właśnie o emulacji Atari. W sensie archiwum gierek i emulator do downloadu.

W sieci było tego sporo, ale często trafiało się na niedziałające wersje, co potrafiło wkurzyć.

Więc postanowiłem zrobić z tym porządek i zbudować stronkę z gwarancją działania każdego umieszczonego na niej downloadu.
To było raptem 7-8 lat po ostatnim kontakcie z Atari - z dzisiejszej perspektywy mrugnięcie okiem, a wtedy wydawało się, że minął szmat czasu...
kolega niestety nie podzielał mojego entuzjazmu, kiedy pokazałem mu Gremlinsy uruchomione pod emulatorem i że można dzisiaj mieć cały ocean atarowskich gier - co było dla mnie tym bardziej niezrozumiałe, że sam wcześniej miał Atari (65 XE bodajże).
Ostatnia aktualizacja: 04.02.2021 17:04:43 przez snajper