[#1] Port USB na płycie głównej, ale jaki?
Witajcie.
Z elektroniką trochę mam na bakier, choć ostatnio sporadycznie zaczynam sięgać po lutownicę. Żadne tam poważnie wyzwania, od czasu do czasu dwa kabelki sobię zlutuje.
Mam pytanie: płyta komputera mini pc i takie złącze:

Czy to USB? Jeśli tak to jakie? Przekopałem całe Alledrogo i nie znalazłem nic z taką wtyczką.
Z góry dziękuję za pomoc.
[#2] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@don_rafito, post #1

Czyżby to tutaj była odpowiedź, której szukasz?

A tutaj trochę więcej informacji czym to gryźć.

Czyli potrzebujesz czegoś takiego.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 19:52:29 przez recedent
[#3] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@recedent, post #2

Czyli potrzebujesz czegoś takiego.

Wygląda że to to. Konkretniej z tego komputerka.
[#4] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@don_rafito, post #3

Wygląda na to że nie do dostania na Allegro
[#5] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@don_rafito, post #4

Myślę, że idzie coś takiego dorobić, w końcu USB to nie jest technika rakietowa, tylko 4 kable. Potrzebny pinout (który sobie sprawdzisz ze zdjęcia) i czteropinowa wtyczka z doczepionymi kablami.
[#6] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@recedent, post #5

Rakietowa z dużej. Bo znieważasz radzieckich uczonych. (*)
btw myślałem, że mam taką wtyczkę, to bym mógł podesłać. Ale chyba jednak inną mam :( :( :( Taka na kabelku audio CD. Powaliło ich z tymi wtyczkami, robią problemy, jakby to nie dało się jednej do wszystkiego wtyczki.

* i Czteropinowa też.

/ taka mianowicie ta moja wtyczunia:

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 22:17:22 przez snajper
[#7] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@snajper, post #6

Mam już zamówione te wtyczki, ale gotowych kabli w Polsce się nie dostanie. Trzeba sobie zmontować. To jest wtyczka 4 pionowa, 1.25mm
[#8] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@don_rafito, post #7

Zwróć uwagę na równą długość przewodów w kablu - USB to sygnał różnicowy i źle znosi znaczne różnice w długościach na liniach D+ i D-, zwłaszcza przy większych prędkościach.
[#9] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@teh_KaiN, post #8

Dzięki za cenną wskazówkęOK
[#10] Re: Port USB na płycie głównej, ale jaki?

@don_rafito, post #9

Zrobione. Działa. Dzięki za pomoc dobrzy ludzie OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem