Nie mogłem takiego tematu znaleźć więc go zakładam.
Wklejajcie linki do muzyki chipowej jaka wpadła wam ostatnio w ucho
Ze swojej trony zacznę od polecenia moda Stereo SID.
Jeśli jeden SID gra świetnie i nie wyobrażacie sobie nie słuchać SIDowej muzyki to SIDy już całkowity kosmos. Polecam MOS 6581 do lewego ucha a do prawego 8580 i oba ustawione na taki sam adres. Efekt w większości przypadków jest dość subtelny ale słyszalny. Szczególnie gdy się go wyłączy (np. dając takiego samego SIDa na oba kanały albo miksując wyjście z obu SIDów) to wyraźnie słychać że stereo znacznie poprawia odbiór muzyki. W niektórych utworach efekt jest dość drastyczny i brzmią jakby były robione od samego początku z myślą o takim stereo. O tym jak zrobić takiego moda i jak to brzmi można pooglądać/posłuchać tutaj
Commodore 64 (C64) Dual SID (Hardware) 6581 + 8580 (Stereo - DIY Mod)
Osobiście C64 - JESZCZE - nie mam, ale mogę słuchać SIDów na Mister FPGA. Pewnie są tego typu ustawienia w jakimś emulatorze ale na szybko nie znalazłem emulatora z takim modem. C64 nabędę mam nadzieję niedługo i oczywiście potrzebne będą nawet nie jedna a dwie

Jak już wyrwę z tej drugiej komadory duszę to trzeba będzie coś wykombinować aby jakąś miała... nawet jeśli emulowaną
Przed chwilą nagrałem sountrack z
Last Ninja 3 - Intro
Oprócz SIDa ostatnio słucham sporo OPN2 tj. Yamaha YM2612 a właściwie to nawet nie ten układ tylko jego zmodyfikowaną wersję z efektem który nazwałem "FM Overdrive".
Tutaj przykładowe nagrania jak to brzmi:
-
Adventures of Batman and Robin
-
Devilish "Prairie"
-
DKC Aquatic Ambience
Tutaj nagrania z wcześniejszej wersji moda - miejscami nawet lepiej wybrzmiewał bo miał "kwadratowo-trójkątny" dźwięk ale nowsza wersja jest bardziej poprawna technicznie i brzmi bardziej Hi-Fi.
-
Sonic 3- Endless Mine
-
Mega Turrican Level 1-1
Jeszcze nagrałem fajnie brzmiący sountrack z gry z PC Engine, konsoli która ma chipowy dźwięk który idealnie wpasowuje się w wyobrażenie jak brzmi "8-bit chiptune"
-
Bomberman - World 1
Miłego słuchania